arch/ive/ief (2000 - 2005)

open brief SAW-studenten Erasmus Brussel
by F. aka SlowMo Friday December 07, 2001 at 06:01 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

De Erasmushogeschool te Brussel organiseert op 14 december een kerstfeestje!?

14 december: feesten of betogen? Open brief aan de SAW'ers van Erasmus.

Vorige week kregen jullie een uitnodiging voor het kerstfeestje van 14 december toegestuurd. Op 14 december loopt tevens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie op zijn einde. De 15 regeringleiders moeten tegen dan eensgezind beslissen over de prioriteiten van de EU, die in de Verklaring van Laken worden samengebundeld.

Over die Europese Unie bestaan nogal wat meningsverschillen. De antiglobaliseringsbeweging stelt in het algemeen dat de Europese Unie niet democratisch werkt, dat de Unie geen sociaal beleid voort en dat de EU niet pascifistisch is. Ik vul dit als volgt op:

Democratisch? De EU-inwoners verkiezen samen meer dan 600 vertegenwoordigers naar het Europees parlement dat geen wetgevende bevoegdheid heeft. Deze bevoegdheid is immers voorbehouden voor de twintig Europese commissarisen en de Raad van ministers. Deze mensen laten zich adviseren door de Europese Ronde Tafel (van industriëlen), een lobbygroep voor de super-rijken .

Sociaal beleid? Sinds haar ontstaan blijkt de Europese Unie een louter economische constructie. De volledige economie verandert radicaal maar daar staan geen sociale maatregelen tegenover. Neem nu de euro. Wat heb je als gewone mens aan die euro? Niet veel, naast wat uitgespaarde wisselkosten voor reizen binnen de Unie. De multinationals, die dagelijks miljoenen overschrijven van het ene land naar het andere, sparen heel wat meer uit. Maar ziet er iemand iets goedkoper worden? Niet verwonderlijk in feite. De EU werkt immers niet democratisch.
Over de voordelen van privatisering zijn boeken geschreven. Het failliet van Sabena is een gevolg van de privatisering van de luchtvaartsector. Voor de betrokken werknemers is er geen Europees sociaal plan. De Post dreigt 400 kantoren te moeten sluiten als voorbereiding op de nakende privatisering. U wordt nog sneller bediend! En bevraag eens een Britse pendelaar over de voordelen van geprivatiseerd openbaar vervoer. Met het Bologna-akkoord is de voorbereiding van de Europese onderwijsmarkt ingezet. Op dit moment halen Belgische universiteiten ongeveer de helft van hun inkomsten uit privé-bedrijven. Maar het inschrijvingsgeld verhoogt en het aanbod van richtingen verschraalt (des)ondanks de opeenvolgende fusies.

Vrede? De Europese Interventiemacht is een feit, Verhofstadt zegt promt twaalf extra F16's toe. Kostprijs per vlieguur: miljoenen. Wie wint hierbij? De wapenindustrie, niet de aan 'collateral damage' gestorven burgers. De EU is een economische constructie en werkt niet democratisch.

U kunt op 14 december kiezen. Ofwel neemt u een ruime aanloop naar de kerstfestiviteiten ofwel stelt u het feest nog even uit en sluit u aan bij de, wellicht, duizenden die menen dat een ander Europa mogelijk is.

F. aka SlowMo