arch/ive/ief (2000 - 2005)

Censuur bij De Standaard?
by M02 Thursday December 06, 2001 at 11:14 PM

"Alternatieve media zenden ongehoorde stemmen uit tijdens Top Laken" Dit best aardige artikel stond even online bij de belgische krant "De Standaard". Vreemd genoeg is het niet meer tevinden in het online archief!? lees verder bij Indymedia NL http://www.indymedia.nl/2001/12/946.shtml

hier is ie (hoef je niet voor naar nederland...)
by / Friday December 07, 2001 at 01:30 AM

"Alternatieve media zenden ongehoorde stemmen uit tijdens Top Laken"

,,Iedereen mag het zeggen´´
Van onze redacteur
Geert Sels
04/12/2001

BRUSSEL -- De mastodonten van de Europese instellingen torenen hoog uit boven het kleine Luxemburgstation. De bezetters van het pand zijn vastbesloten hun stem te laten horen tijdens de komende Europese top in Laken. Alternatieve tv-zenders, radio´s en websites zijn de instrumenten om een ander geluid te laten horen dan de officiële verklaringen.

HET meisje met de prinsessen T-shirt is nu onbedaarlijk aan het rillen. Een jongeman trekt nog een skijak aan boven zijn fleecevest. De meesten roken. Zelfgerolde shagjes, ultradun. Het is beslist geen pretje om het Luxemburgstation te bezetten. Al helemaal niet als er een persontmoeting bezig is. Dan moet de warmteblazer uit, want die maakt te veel lawaai.


Sinds begin oktober bewonen de antiglobalisten het Luxemburgstation. Ze leven in de buffetruimte, die ze opgeknapt hebben na jaren leegstand. In de kaartjeszaal houden ze concerten, fuiven en debatten.


De programma´s die ze doormailen, liegen er niet om. De top van Laken is nabij. Er is nu dag aan dag iets te beleven in het station. Het netwerk deelnemers en sympathisanten groeit razendsnel aan. Er zijn al meer dan zesduizend aanvragen voor overnachtingen in Brussel. De opkomst van ngo´s en de acties van de vakbonden meegerekend denken de organisatoren dat ze de twintigduizend demonstranten van Gent kunnen overschrijden.


Zes maanden zijn de Brusselse activisten aan het netwerken. Vaagweg is er iets als een koepelstructuur aan het ontstaan, maar toch zijn er velen die vanuit hun eigen hokje opereren. Het project Europe Calling legt bruggen tussen verschillende mediaorganisaties.


Cinema Nova is al een vertrouwd element geworden in de strijd tegen de verloedering in Brussel. Tijdens de top organiseren ze TV Nova, waarvoor ze onafhankelijke televisiezenders uitnodigen. ,,Ten gevolge van de globalisering stroomt de informatie zeer snel door´´, zegt Marie-Eve Cosemans. ,,Is het wel de juiste informatie? Is het wel alle informatie? Of is ze gestuurd? Daarom nodigen we tot ver buiten Europa onafhankelijke tv-zenders uit, waaronder straattelevisie uit Zuid-Amerika. Ze verzamelen hun informatie in wijken en zenden ook uit op die schaal en voor dat publiek. Primi Tivi uit Marseille bekwaamt zich in het kraken van netten om zo uit te zenden.´´


Onder de noemer Radio Bruxxel hebben vier lokale radiozenders zich gegroepeerd. Van 13 tot 16 december zenden ze non-stop uit. Ze willen een stem geven aan wie zich die dagen op straat bevindt, manifestant of expert. Stout testen ze het sérieux van de brief die Guy Verhofstadt aan de antiglobalisten richtte. Ze vroegen een persaccreditatie voor twee van hun journalisten, maar kregen tot nader order geen antwoord. Journalisten zijn in het getouw, maar net zo goed mensen van het netwerk die met gsm´s de laatste nieuwtjes doorbellen. Er is ook een team advocaten dat al de gebeurtenissen weegt op hun wettelijkheid. Gaande van ordehandhaving bij betogingen, tot strenge doorlichtingen aan de landsgrenzen. Er circuleren telefoonnummers waarop iedereen een bijdrage kan doorbellen.


Een open structuur is ook de filosofie van Indymedia, dat in 1999 na de top in Seattle werd opgericht. De organisatie is wereldwijd actief, maar heeft ondertussen een zestigtal lokale sites. Ze doen aan open publishing en verzamelen op hun websites bijdragen van ieder die zich geroepen voelt. Omdat niet iedereen toegang heeft tot het Internet, komt er ook een printproject, zodat de gedrukte informatie aan alle geïnteresseerden kan worden uitgedeeld.


Ook de documentairemaker Jan Vromman was aanwezig bij de voorstelling van deze plannen. Hij maakt opnames en koppelt die aan Het Gouden Kalf, waarbij kunstenaars aanstaande zondag een gouden kalf boetseren, er statements bij plegen en het uiteindelijk in brand steken.


Alternatieve media over de top van Laken. Van 5 tot 9 december ,,TV Nova´´, van 13 tot 16 december ,,Radio Bruxxel & Indymedia´´ en op 27 december ,,Open Screen/Open Stage´´. De radioprogramma´s worden uitgezonden op FM 87.7 (Radio Air Libre), FM 105.4 (Radio Panik), FM 106.5 (FM Brussel) en FM 107.2 (Radio Campus).


Inlichtingen over Indymedia op http://archive.indymedia.be


Inlichtingen over de antiglobalisten op http://www.bruxxel.org
---------------

Tot zover het artikel van De Standaard

Homepage: http://www.standaard.be



Make a quick comment on this article
link nog eens 07.12.2001 00:12

doet ´t niet. moet zijn:

http://www.standaard.be/archief/zoeken/Result.asp?=0&Trefwoord=Top+Laken&Sektie=all&waar=3&Datum1=&Datum2=&Send=Zoek