arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 in Griekenland ???
by Marc Vandepitte Thursday December 06, 2001 at 11:50 AM

Verslag Voorstelling D14 in Griekenland: 15 – 17/11/01 (op uitnodiging van Drase)


Verloop
Op het programma stond een meeting aan de universiteit van Athene, een onderhoud met studenten, twee interviews voor kranten (een linkse: ?RIN, en een burgerlijke krant: ‘de vrije pers', deze laatste met een oplage van tegen de 200.000.), discussie en onderhoud met het front Drase, deelname aan de grote betoging ter herdenking van de bezetting van de universiteit (in 1973: het begin van het einde van de militaire junta).

Op de meeting in Athene waren zowat 200 toehoorders, voornamelijk studenten. De organisatoren waren tevreden over het feit dat D14 radicaal tegen Europa is en dat dit Europa niet te hervormen is, maar dus weg moet. Binnen andere comités en binnen links in Griekenland zijn er stemmen die pleiten voor een socialer Europa of die pleiten voor een eigen leger als tegenhanger van de VS. Het feit dat iemand van ‘Brussel', de hoofdstad van Europa, die boodschap komt brengen is blijkbaar zeer belangrijk. Ook over het standpunt over de oorlog in Afghanistan (niet alleen de VS als grote boosdoener, maar ook de EU; het radicaal verwerpen van een Euroleger) en het feit dat D14 in België initiatieven heeft genomen (bvb Antwerpen) voor manifestaties daartegen, kwam zeer goed aan.
Deze meeting was de eerste avond waar er openlijk werd gediscussieerd over de verschillende opties over de EU.

Tussen haakjes: Er werd bijvoorbeeld gevraagd of dit Europa ontmanteld moet worden, en of het een correcte eis is dat bvb Griekenland zich uit de Unie zou terugtrekken. Daarover staat in het Appel van D14 niets expliciets, ik heb dat ook zo gemeld maar gesteld dat dit de (mogelijke) consequentie is van het appel.

De tweede avond gaf ik een korte conferentie voor studenten over de verklaring van Bologna en concrete afspraken over de acties van december. (kleine honderd aanwezigen.)

Het interview met ?RIN verscheen de zaterdag (oplage van zo'n 4.000). De reacties van mensen uit het front waren zeer positief. De journalist van het andere interview was heel enthousiast en was bijzonder geïnteresseerd in de gevolgen van Europa voor het onderwijs. Dat interview verschijnt zondag 25/11.

De betoging. In 1973 was er een bezetting van een aantal universiteitsgebouwen. Dat is toen door het leger (onder de militaire junta) bloedig ongedaan gemaakt. Er zijn toen naar schatting tientallen doden gevallen. Het was het begin van het einde van de militaire dictatuur, die definitief stopte in 1974. Elk jaar wordt dit herdacht op 17/11. Dit jaar stond deze betoging ook in het teken van de oorlog in Afghanistan. Er waren zo'n 18.000 deelnemers.
De gevoeligheid t.o.v. de VS is heel sterk omdat de VS rechtstreeks betrokken waren bij de militaire junta. De Unie wordt dan ook binnen bepaalde strekkingen van links gezien als een veilige haven tegen een mogelijke terugkeer naar een militaire dictatuur (gesteund door de VS).
Het waren indertijd studenten die de voorhoede vormden voor de omverwerping van de junta. Ook vandaag spelen studenten een zeer belangrijke rol binnen links.
De betoging verliep zonder incidenten, maar er was wel een overweldigende politiemacht op de been: 5000 man.
Er was ook een onderhoud over de praktische zaken van de acties in december. De info via de website is voor hen zeer belangrijk. Er was ook een vraag of er aan gedacht is om de top te proberen te verhinderen (zoals in Seattle) en of er groepen zijn die zullen proberen. Daarover wist ik niets te zeggen.


Comités tegen de globalisering:
De eerste contacten werden gelegd (jongeren en arbeiders) in Amsterdam ('97?). Er werd gemobiliseerd voor Praag, Göteborg en tamelijk massaal voor Genua: 3000 Grieken, waaronder 130 van Drase.
Tussen de bewegingen zijn er duidelijke verschillen. Bij Drase komt de slogan ‘Een ander wereld is mogelijk' over als reformistisch. Deze reformistische tendens is volgens hen duidelijk zichtbaar bij de leiding van Attac en andere. Tijdens de acties rondom de Praag enz. was er wel eenheid. Er zijn rondom de globalisering in Griekenland drie grote comités, daarnaast de KKE en anarchisten.

Genua 2001: daarin vakbond van Pasok, jongeren van Pasok. Zij waren op de meeting, en iemand van hen was ook op 20/10 (vergadering met Attac internationaal en D14) in Gent.

# Grieks comité voor Genua 2001: aantal NGO's, tendens van communisten op de lijn van (Franse) Crivine (of zoiets), oude eurocommunisten, trotskisten. Hun standpunt is dat Europa een uniek alternatief is voor de wereld van vandaag.

# Drase: anti-kapitalistisch platform: binnen front zitten communistische partijen en links-revolutionaire bewegingen.

# KKE: de oude communistische partij van Griekenland.
Drase wil naar Brussel gaan met de volgende thema's: tegen de oorlog, voor een ontmanteling van de EU en voor een ander internationalisme (op een andere basis), tegen de Griekse regering die omver geworpen moet worpen. Drase zal heel binnenkort (19/11 denk ik) bespreken of ze lid worden van D14, maar het zit er dik in. Ze mobiliseren ongeveer een driehonderd mensen voor Brussel.

Marc Vandepitte

interessant
by tom Thursday December 06, 2001 at 01:08 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

heel interessant om te horen hoe ze in griekenland over europa en D14 denken.
- heb je meer informatie over het standpunt van dat 'grieks comité' van de ngo's, trotskisten etc die europa als 'uniek alternatief' voor de wereld van vandaag beschouwen ? hoe zien ze dat ?
- de eis 'griekenland uit de eu', is dat iets dat breed leeft ? hoe zien zij dat dan ?