arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fort Europa bespreekt in versterkte burcht hoe de slotgracht te dempen
by raf Thursday December 06, 2001 at 11:29 AM
raf.custers@euronet.be

500 soldeniers gaan bivakkeren rond de versterkte burcht van Laken, waar de Vijftien Zwarte Ridders van "Fort Europa" gaan konkelfoezen.

Fort Europa in het Versterkt Kasteel van Laken. De Morgen meldt vandaag dat er drie dagen lang minstens 500 soldeniers (beurtelings "ordehandhavers" en "manschappen" genoemd !) tussen de omwalling ("binnen de perimeter") zullen bivakkeren om daar "voor de veiligheid in te staan". Wiens veiligheid ? Die van de Vijftien Zwarte Ridders ("de staats- en regeringsleiders") en hun "delegaties". Zelfs de A12-autosnelweg wordt gedurende drie dagen afgesloten. De hele operatie "zal men sinds decennia in België niet meer gezien hebben". Langs de nationale landsgrenzen zullen groepen betogers op weg naar Brussel "afgeleid worden". Naar het cachot of de sterfput, of de duivenschieting in de buurt ? "Dat gebeurt op basis van een speciaal daartoe voorziene clausule in het verdrag van Schengen". Welke clausule ? Accepteert redacteur WDB zondre meer de evidentie van die clausule ? Hij zou ze ons misschien even letterlijk kunnen geven, dan weten we voor de toekomst waar we aan toe zijn. Op Belgisch grondgebied zullen "herrieschoppers" ook "tijdelijk van hun vrijheid beroofd kunnen worden zoals dat eerder ook al bij vootbalhooligans gebeurde". Opnieuw diezelfde acceptatie van de politie-rethoriek : manifestanten kunnen gemakkelijk voetbalhooligans worden. Burgervader Freddy Thielemans zei het deze week ook al zo op de radio : "we geven geen slaapgelegenhjeid als we niet zeker zijn dat er daar geen herrieschoppers gaan zijn".
Et violà : en om het miljoenencircus aan de onderdanen (horigen ?) te verkopen die zich aan de overkant van de slotgracht bevinden, zegt "het voorzitterschap" dus dat het gaat praten over de kloof met de burger. Laat ons lachen.