arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dringend gezocht: 7000 bedden voor antiglobalisten
by ppp (gejat uit de krant) Thursday December 06, 2001 at 05:50 AM

Waar gaan de duizenden buitenlandse betogers tijdens de top van Laken slapen? Twee weken voor het zover is, wordt de vraag hardop gesteld. Volgens het kabinet van Binnenlandse Zaken, bevoegd voor de veiligheid tijdens de top van de EU, moeten de Brusselse gemeenten maar voor bedden zien te zorgen.

Maar de stad Brussel weigert de antiglobalisten te slapen te leggen. Brugemeester en schepenen willen geen schoolgebouwen en sportzalen vrijmaken "om veiligheidsredenen". Vlaams minister Anciaux wil wel "kijken" wat hij kan doen, maar wacht op minister Duquesne, die de boot afhoudt.
Op donderdag 13 september worden volgens de vakbonden ruim 60.000 betorgers verwacht nabij het Emile Backstaelplein. Attac Vlaanderen verwacht de dag nadien 4000 betogers. Nabij het Klein Kasteeltje zullen naar schatting nog eens 12.000 protesteerders verzamelen. "Daarvan gaat misschien de meerderheid dezelfde avond nog naar huis", zegt Vlaams parlementslid Peter de Rudder (SP.A). "Naar schatting zevenduizend mensen zijn echter nu op zoek naar een slaapplaats in de buurt van Brussel voor de nacht van 13 op 14 december. Je kan die menigte toch niet door de Brusselse straten laten dwalen."
De Ridder ziet de Bloso-sporthallen als mogelijke oplossing, naar het voorbeeld van steden als Gotenborg en Genua, die grote sporthallen vrijmaakten voor betogers. Vlaams minister van Sport Bert Aniaux (Spirit) heeft die mogelijkheid al onderzocht. "Als ministers van Binenlandse Zaken Duquesne met een duidelijke vraag komt, kunnen we hoogstens zorgen dat er sporthallen in Vlaams-Brabant vrijkomen. Wat het veiligheidsaspect betreft nemen wij geen verantwoordelijkheid", aldus kabinetsmedewerker Stijn Bex.
Op het Bloso-terrein in Hofstade kunnen slaapruimten worden vrijgemaakt. Alle plaatselijke sportverenigingen moeten dan wel wijken voor de buitenlandse gasten. "Het is niet de bedoeling de sportclubs in de kou te laten staan. Onze sporthal van ongeveer 800 vierkante meter kan overigens niet meer dan 250 personen te slapen leggen", zegt Bloso-co-ordinator Luk Peirlinck.
Het kabinet van Antoine Duquesne (PRL) schuift de hele aardappel door naar de gemeenten en zegt geen initiatieven te nemen. De stad Brussel is dat evenmin van plan. Op het schepencollege van donderdag werd beslist niet in bedden te voorzien. "Het kan toch niet dat er nu pas over wordt nagedacht. Euro 2000 is maanden op voorhand voorbereid", zegt De Ridder. "Het is typisch dat de hogere overheid de verantwoordelijkheid doorschuift naar de gemeenten. Als Duquesne denkt dat hij de veiligheid zo bevordert, zal hij bedrogen uitkomen." Bij de Vlaamse socialisten zoekt men uit wat er nog kan worden gedaan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.
Intussen lijkt er ook heibel op komst over het parcours van de manifestatie die de antiglobalisten tijdens de top van Europese staats- en regeringsleiders willen houden. Zij willen betogen "tot aan het kasteel van Laken", waar de top plaatsvind. De stad Brussel en de politie zien dat niet zitten en stellen een ander parcours voor. Zeker is dat de betoging van 14 december om 11 uur start aan het Klein Kasteeltje en eindigt aan de terreinen van Thurn & Taxis, waar activiteiten zijn gepland. De betogers willen echter marcheren "tot aan het groot kasteel", om daar hun stem te laten horen.