arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nu er in Alaska niet ge-olie-boord mag worden, 'lonkt' Venezuela
by jpe Wednesday December 05, 2001 at 09:27 PM

Wat werkt Skynet toch weer supersnel vandaag. Allé, nog maar eens proberen om even aandacht te vragen voor een land dat anders bijna nooit op Indymedia aan bod komt: Venezuela. Komt er een 'coup à la Pinochet' ?

De Morgen bracht op 1/12 een bericht over Venezuela waar een toestand lijkt te heersen die verdacht veel lijkt op die van het Chili van net voor de putch door Pinochet.

In een artikel met als titel 'Venezolaanse president Chàvez in nauwe schoentjes' schreef ene 'LD' dat het er naar uit ziet dat 'Venezuela "spannende tijden tegemoet gaat." De populariteit van de president lijkt tuimelende ("van 80 naar minder dan 50 procent" volgens "een recente enquête") en "de autoritaire uitwassen van zijn beleid worden niet langer door iedereen getolereerd."

Ter illustratie voegde DM een foto erbij waarop een man met bloed op het gezicht, met achter hem agenten. De ondertitel luidde: 'Dat president Chàvez niet meer geliefd is, mocht onlangs nog blijken in Caracas, waar drieduizend mensen zijn ontslag eisten."

Chavez is een militair die door een putsch een corrupte, 'burgerlijke' regering opzij schoof en - aldus weer De Morgen - "in naam van zijn links-nationalistische of 'bolivariaanse' revolutie zo goed als alle regeringsbevoegdheden naar zich toehaalde." Niet echt een super-democraat dus, maar wel een man waarvan bv. ook het maandblad 'Le Monde Diplomatique' zich ernstig afvroeg of hij de schrijnende ongelijkheid in het olieproducerende Venezuela zou kunnen keren.

Als we het artikel in De Morgen mogen geloven, blijkt de kritiek op Chavez vooral uit het bedrijfsleven te komen. "Sinds 13 november wordt de tegenstand vooral aangevoerd door Fedecamaras, de machtige organisatie van ondernemers waarvan de leden voor 90 procent van de niet aan olie gebonden inkomsten van Venezuela instaan." Fedecamaras schijnt "woest" te zijn over het "vijftig tal wetten dat Chavez ondertekende zonder de organisatie daarbij te kennen of om raad te vragen."

Maar het zou er nog aan mankeren, denk je, als je leest om wat voor wetten het gaat, dat de ondernemers daarin het laatste woord zouden krijgen. "Eén van de wetten gaat over de niet-privati seerbaarheid van energiebedrijven, een andere over de inbeslagna me en herverdeling door de overheid van onbewerkte privé-grond."

Medestanders van Chavez reageren met te stellen dat de rijken het land beter zouden helpen in plaats van alleen maar te klagen. "Waarom brengen de rijken de 120 miljard dollar niet terug die ze in het buitenland op de bank staan hebben ?"

De Morgen noteert die uitspraak wel maar eindigt met Chavez en de zijnen een 'autoritair-populistische stijl' toe te dichten en met een grapje te vertellen over het verbod van vuurwerk dat Chavez ingevoerd had.

De krant komt er niet bij om de toestand te vergelijken met die in Chili net voor de putsch door Pinochet, toen ook de grote patroons (o.a. met hun transportmiddelen) het land lam legden daarbij natuurlijk van alle nodige steun verzekerd vanuit de V.S. Gaat Venezuela dezelfde toer op ? Nu 'bijna-verkozen president' Bush vorige maandagavond door de Amerikaanse Senaat (bron: FET, 5/12) zijn plannen gedwarsboomd zag worden om in Alaska naar olie te gaan boren, kan Venezuela een andere interessante optie zijn. Wie weet worden er morgen wel terroristen aangetroffen in het land en dan moet George Bush natuurlijk wel optreden.