arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden opvallend aanwezig op persconferentie NGO forum.
by han Wednesday December 05, 2001 at 12:33 AM
han@indymedia.org

Er is al veel om te doen geweest, waarom betogen de anti globaliseren en de vakbonden niet te tezamen??? Officieel samen betogen dat zit er nog niet in, al kondigen zowel ACV als ABVV dat heel wat hun militanten er op D14 ook zullen bij zijn. Toch is er duidelijk al een brug gelegd tussen de NGO wereld en de vakbonden die ook zullen deelnemen aan het NGO-forum.

Opvallend was de aanwezigheid van de enkele vertegenwoordigers van de vakbonden op de persvoorstelling van het NGO forum. Het zou vanzelfsprekend moeten, maar we weten ondertussen dat het dat helemaal niet is.

Pino Carlino (ACV)
We gingen in op uitnodiging omdat we gemeenschappelijk doelstellingen hebben. Eigenlijk willen we groeien tot een gestructureerde alliantie tussen de NGO's en de vakbonden.
We zijn het misschien niet 100% eens met NGO's maar we denken wel dat in wezen voor hetzelfde opkomen. De samenwerking met de NGO's moet ook uitmonden in een betere krachtsverhouding.
We hebben voor het forum een aantal syndicalisten uit het ZUiden uitgenodigd omdat we denken dat he belangrijk is dat hun stem gehoord wordt.
Eigenlijk is voor ons deze samenwerking niet zo nieuw, zo waren we er vorig jaar bijvoorbeeld ook bij in Porto Allegre en gaan we daar dit jaar terug naar toe, deze keer met een uitgebreide delegatie.

We willen geen Europa waar winst het uitgangspunt is voor alle beslissingen.
Werken aan een andere globalisering dat gebeurt hier en in Europa

Rudy de leeuw (ABVV)
Onze militanten aan de basis zijn dikwijls ook mensen daarnaast actief zijn in de vredesbeweging of derde wereld beweging.
We denken dat ons werk complementair is, en denken dat we als vakbonen zeker niet het monopolie hebben op de solidariteit.

We komen natuurlijk voor onze specifieke doelstellingen op straat.
Voor ons zijn dat :

* De richtlijn Renault
* Het versterken van de syndicale en sociale rechten.
* Een europese minister (commissaris) voor herstructureringen (Het werd niet zo verteld maar het kwam wel daar op neer.
* Eigenlijk willen we een meer sociaal Europa, het is ook daarom dat we de Tobin Tax onderschrijven en dat we ijveren voor een belasting op kapitaal.
* Een Europa dat gebaseerd is op sociaal overleg op Europees niveau, doch daar willen vandaag noch de patroons als de politic op inpikken.

Op de vraag waarom de vakbonden niet ingingen op de uitnodiging om ook op 14 december zeer zeer omslachtig geantwoord zonder een echt wantwoord te geven.
Misschien heeft het te maken met de inhoud van het platform van D14, dat schrijft zich niet in in een sociaal Europa met een minister van herstructureringen natuurlijk.
Toch was deze boodschap niet onbelangrijk, namelijk dat beide vakbonden aankondigden dat op 14 december wel heel wat vakbondsmilitanten zullen aanwezig zijn.
Men vergat er wil bij te vermelden dat er hele vakbondscentrales zijn die het platform van D14 onderschreven.

7-8 december de vakbonden op het NGO forum
13 december de NGO's en D14 op de betoging van de vakbonden
14 december de vakbondsbasis op de betoging van D14.