arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media opvallend afwezig op persconferentie NGO forum.
by han Tuesday December 04, 2001 at 11:06 PM
han@indymedia.org

Vandaag stelde een samenwerking verband van tientallen grote en kleine NGO?s aan de pers het forum voor dat ze einde deze week organiseren. Op de voorstelling van dit indrukwekkend programma was de media opvallend afwezig, op enkel uitzonderingen na (VRT, De Tijd, De Standaard en natuurlijk Indymedia.be)

Het NGO forum is een samenwerkingsverband van NGO's met verschillenden doelstellingen.  Het samenwerkings verband ontstond iets meer dan anderhalf jaar geleden toen een aantal NGO's de handen in elkaar sloegen om te gaan werken op een Memorandum voor het Belgische voorzitterschap .  Het memorandum bevat 10 punten die de NGO's op de agenda wilden zien voor het Belgische voorzitterschap.

Om eerlijk te zijn, we kwamen meer dan een half uur te laat aan op de persconferentie, daar we ons van uur vergist hadden (wie begint er nu ook om 10U30 als al de anderen om 11u beginnen ;-)

Belangrijk is evenwel dat het NGO forum eigenlijk een unieke kans is om een heleboel mensen uit het Zuiden aan het woord te horen waartoe je anders nauwelijks de kans krijgt.
Zo loont het zeker de moeite om eens te gaan luisteren wat Vendana Shiva (India) te vertellen heeft over de "De Alternatieven voor het kapitalistische Patriarchaat" (7 december 13u Vlekho) of om om eens in debat te treden met een paar specialisten over de bestemming van de opbrengsten van de Tobin Tax (7 december 17u, Internationaal huis), of om eens te weten te komen wat iemand als Walden Bello denkt over de rol van EU ( 8 december 10u Magdalena zaal).

Maar NGO's zijn met meer bezig dan de solidariteit met het zuiden, zo zijn een aantal milieu organisaties manifest aanwezig in het programma.  Zo kan je bijvoorbeeld zaterdag 8 december deelnemen aan een voormiddag debat en hearings over "Een groener Europa" (8 december 10u, koninklijke bibliotheek).

Opvallend is ook dat een aantal vluchtelingen organisaties zijn gaan samenwerken en dat vind je zowel en het memorandum als in het programma terug.  Op vrijdag 7 december gaat er een hele dag door over de conventie van Genève.  Die dag eindigt met een debat met de partijvoorzitters. (7 december 9u Vlekho)

Het meest actuele onderdeel van het NGO forum is waarschijnlijk wel de Europese vredesconferentie.  
Twee dagen zal men er in workshops en hearings werken rond het thema "ontwapenen om te ontwikkelen".  Je kan er terecht voor werkwinkels over de Europese Militaire industrie, verarmd Uranium, cultuur van vrede en geweldloosheid, het democratische deficit,....
(7 & 8 december, Trade Union House)

Het hele programma opsommen is een beetje gek, vooral daar je het in alle details kan terugvinden op de website van het NGO forum.

Toch nog deze bijzondere momenten aanreiken.

Zaterdag 8 december : Publieke interpellatie van Guy Verhofstadt (zou hij op taart getrakteerd worden??)
En diezelfde dag om 21 uur een concert van Starflam.
(beiden in Magdalenazaal)

Voor het volledig programma kan je terecht op http://eu.ngoforum.be

;
by piet Tuesday December 04, 2001 at 11:11 PM