arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Ik wou eens de simpele mensen horen". De Europese armentop van Vande Lanotte
by tom de meester Monday December 03, 2001 at 10:24 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

Waar een kleine krant groot in kan zijn. Onbedoelde satire op het scherp van de snee vandaag in het boulevardblad De Standaard - niet toevállig De Standaard. Thema van de dag : in Brussel congresseerde Johan ‘actieve welvaartstaat' Vande Lanotte met de armen van Europa. Een vermogensbelasting op kapitaal stond niet op de agenda, wel leerden de congresgangers dat wie de de trappen van het Egmontpaleis niet opraakt, pas een échte sukkelaar is.

Vande Lanotte wou eens "de simpele mensen die zelf in de problemen zitten" horen, en organiseerde prompt een ‘Eurotop van de armen'. Het boulevardblad De Standaard sprak na afloop met "veel enthousiaste deelnemers". Zoals bijvoorbeeld Ann Roach, die recht uit de schrijnende miserie van Liverpool naar Zaventem werd gevolgen, en daar in een Mercedes van het ministerie werd afgehaald ("dat zijn wij niet gewend hoor"). Euhhh, schrijnende miserie ? Bij nader inzien valt dat best wel mee hoor, weet De Standaard-sterreporter aan de arme in kwestie te ontfutselen : "Ik heb hier geleerd dat armen in Portugal nog veel armer zijn dan ik. Ik heb hen over krotten horen praten. Die vind je bij ons gelukkig niet meer."

"Ieder land legde eigen accenten", weet De Standaard. "Zo beklemtoonde Nederland de kansarmoede van Rien, een rolstoelgebruiker. In het Egmontpaleis, waar de armentop plaatsvond, moest hij telkens de brede, statige trappen op en af worden gedragen"

De armenorganisaties vonden de top ,,heel leerrijk", concludeert De Standaard, gretig het Duitse standpunt terzake citerend : ,,In Portugal zijn veel meer arme mensen dan bij ons. Omdat ze met velen zijn, voelen ze zich solidair met elkaar. Wie arm is in een rijk land als het onze, voelt zich veel meer uitgesloten.''

Maar er is ook goed nieuws : wie weet kan de "eerste Europese armentop een vervolg krijgen" en groeien tot een echt "inspraakorgaan", hoopt De Standaard.

Niet toevállig De Standaard.

DS een boulevardblad ?
by jpe Monday December 03, 2001 at 11:53 PM

Die Tom toch, De Standaard een boulevardblad durven noemen. De Standaard, beste vriend, is Vlaanderens top-kwaliteitskrant. Daar gaan we nu toch niet aan twijfelen zeker ?