arch/ive/ief (2000 - 2005)

Israël wil de Palestijnse Autoriteit wegvegen
by Bert De Belder Monday December 03, 2001 at 05:24 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Deze namiddag hebben Israëlische helikopters negen raketten afgevuurd op het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Er zijn tientallen slachtoffers. Deze aanval kadert in Israëls politiek om de Palestijnse Autoriteit weg te vegen en heel Palestina opnieuw te onderwerpen.

Deze namiddag hebben Israëlische helikopters negen raketten afgevuurd op het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Er zijn tientallen slachtoffers. Deze aanval kadert in Israëls politiek om de Palestijnse Autoriteit weg te vegen en heel Palestina opnieuw te onderwerpen, door een rechtstreekse bezetting of via stromannen. Het internationaal recht, het vredesproces, de rechten van het Palestijnse volk: ze sneuvelen allemaal onder de Israëlische bombardementen.
En Baby Bush is in hoge mate medeplichtig. De bijna-verkozen president van de Verenigde Staten beweert nu plots voor een Palestijnse staat te zijn. Mooipraterij om de Arabische publieke opinie mee te krijgen in zijn nietsontziende wereldoorlog tegen het "terrorisme". De keuze van Bush zijn recente gezanten naar het Midden-Oosten verraden zijn ware bedoelingen. Eerst werd CIA-directeur George Tenet erop uitgestuurd om een veiligheidsplan uit te werken. De CIA betreedt het toneel dus niet alleen meer under cover, maar ook openlijk! En de laatste ‘vredesmissie' van de VS werd ondernomen door… een Amerikaanse generaal, Anthony Zinni. Zinni, een gedecoreerde Vietnamveteraan, was begin jaren '90 vice-bevelhebber van de VS-operatie Provide Comfort. Onder het mom van een humanitaire interventie zette die de Koerdische bevolking in Noord-Irak aan in opstand te komen tegen Saddam Hoessein. Zinni noemt Saddam trouwens een "grote schurk die Irak bestuurt als een chef van de georganiseerde misdaad". Eind jaren '90 was Zinni bevelhebber van de VS-troepen in de Golf.
De gesprekspartner van generaal Zinni is de Israëlische majoor-generaal Meir Dagan, die Buitenlandminister Shimon Peres vervangt als delegatieleider. Ook Dagan heeft al een lange misdadige carrière achter zich. Na de Israëlische invasie in Libanon (1982) stond hij aan het hoofd van de bezettingstroepen daar. Hij hielp er geheime Israëlische eenheden oprichten om Palestijnse activisten te kidnappen en te vermoorden. Toen Israël zich in 1995 terugtrok uit Zuid-Libanon, werkte Dagan zich op tot vice-directeur van de gevreesde Shin Bet, Israëls binnenlandse veiligheidsdienst. In 1997, onder premier Netanyahu, stond hij aan het hoofd van de ‘Eenheid voor de Oorlog tegen de Terreur'.
Met beide generaals-geheimagenten zijn de ‘vredesbesprekingen' in gevaarlijke handen. Ze gaan nog uitsluitend over veiligheidskwesties. Politieke onderhandelingen over een toekomst voor Palestina staan niet meer op de agenda.
Sharon droomt trouwens van een scenario waarbij Arafat vervangen wordt door een marionet, die beter en loyaler dan hijzelf de orde wil en kan handhaven in Palestijns gebied, voor rekening van Israël. Zoals generaal Lahad dat jarenlang met zijn door Israël opgezet, getraind, bewapend en gefinancierd Zuid-Libanees Leger deed in Zuid-Libanon. Minister van Binnenlandse Zaken Yishai, die dicht bij Sharon staat, zegt zonder omwegen dat de Israëlische regering moet beslissen of ze de Palestijnse Autoriteit al dan niet omverwerpt. Israël's extreem-rechtse minister van Infrastructuur, Lieberman, vindt het hoog tijd hiervoor. Hij stelt voor "de (bezette) gebieden in vier kantons te verdelen, elk onder een plaatselijke commandant, die geen bevelen ontvangt van Arafat". Met de aanval op Arafats hoofdkwartier komt dit koloniaal scenario weer wat dichterbij.

Tiens, VRT-journaal liep weer achter ...
by jpe Tuesday December 04, 2001 at 12:04 AM

Tientallen slachtoffers ? Tiens, daar was niets van te horen in het VRT-journaal van 19.00 u. De journalisten van dienst hadden het wel over de raketaanvallen maar dat daar slachtoffers bij vielen. Alléé ... Hoe kan dat nu ?

En Sharon zou dromen "van een scenario waarbij Arafat vervangen wordt door een marionet, die beter en loyaler dan hijzelf de orde wil en kan handhaven in Palestijns gebied, voor rekening van Israël". Tiens, daar hadden ze het op de VRT ook niet over, laat staan over een "koloniaal scenario".

En dat Arafat een democratisch verkozen president is - één van de zeer weinigen in de Arabische wereld - dat vergaten ze op de VRT natuurlijk ook te vermelden.

herdenkingswake?
by pdl Tuesday December 04, 2001 at 12:14 AM
P.DeLaet1@Antwerpen.be

In de vooravond hebben een aantal leden van de Joodse gemeenschap in Antwerpen een stille wake gehouden ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen van gisteren. Bepaalde slogans op spandoeken geven te denken over de oorlogszuchtige instelling van sommige deelnemers.

Terroristische aanslagen die onschuldige burgers treffen dienen geen enkel democratisch doel, enkel het doel van (uiterst) rechts.
Terroristische aanslagen, uitgevoerd door een overheid zijn even verwerpelijk - zelfs meer - als andere.

Er zijn in de jongste maanden vele honderden Palestijnen gedood en gewond als gevolg van aanslagen door het Israelische leger. Bovendien woden de instellingen van de Palestijnse staat systematisch aangevallen, terwijl er hypocriet wordt opgeroepen om op te treden tegenhet terrorisme.
Wie organiseert voor deze mensen een herdenkingswake?

PDL
Antwerpen