arch/ive/ief (2000 - 2005)

Allen samen naar Laken of betogen aan het kanaal (verslag persconferentie)
by han Monday December 03, 2001 at 04:18 PM
han@indymedia.org

Het netwerk " Een andere Europa voor een een andere wereld" wil op 14 december betogen van het klein kasteeltje naar het grote kasteel in Laken maar de onderhandelingen rond het traject van die betoging zitten momenteel muurvast. Daarom besloot het netwerk een persconferentie te organiseren.

Allen samen naar Lak...
persconf-01.jpg, image/jpeg, 450x338

Op 20 oktober , na de betoging in Gent, ontstond het Netwerk : "Een andere Europa voor een andere wereld."
Het is een samenwerkingsverband tussen: het samenwerking verband D14, een samenwerking verband van de NGO's en ATTAC (Europa).
De mensen van D14 onderhandelen maandenlang met de Brusselse politie voor het traject van de betoging van 14 december.
Aanvankelijk wilden ze betogen van het klein Kasteeltje naar het Stuyveberg park (dat gelegen is vla tegenover het Paleis van Laken). Toen de politie meedeelde dat het Stuyvenberg park midden in de rode zone zou liggen deed D14 een beetje water bij de wijn en stelde ze een traject voor tot aan de muur van het paleis van Laken. (+ 800 meter van het Paleis).
Toen op 20 oktober het Netwerk "Een ander Europa voor een een andere wereld " ontsond behield men het traject van D14 en ging men daar over onderhandelen met de Burgemeester van Brussel.

# Stefaan Declerck (OXFAM solidariteit)

Met de NGO's zijn we reeds anderhalf jaar aan werken op het Europese voorzitterschap. We vormenden samenwerking verband dat bestaat uit :
* De ontwikkeling organisaties
* de meilieu beweging
* de vluchtelingen organisaties
* de vredes organisaties
We werkten eerst een memorandum uit waarin we in tien punten samenvatten wat wij willen van Europa. Dat memorandum dienden ook als basis voor het Forum dat we op 7 en 8 december organiseren in Brussel.
Voor ons zijn er drie belangrijke mobilisatie momenten.
1. Het NGO forum op 7 en 8 december
2. De betoging van de vakbonden op 13 december
3. De betoging op 14 december.

De betoging van 14 december die zal op zijn beurt bestaan uit drie delen : eerst een vooral natuurlijk de betoging, na de betoging organiseren we met het netwerk nog een meeting op tours & Taxi die zal eindigen met een concert.

Voor de betoging zelf zijn er momenteel twee trajecten, enerzijds is er het traject dat wij voorstellen en anderzijds is er het traject van burgemeester.

# Eric Goeman : Attac vlaanderen.

Het is goed dat samenwerking verband is kunnen ontstaan. De mensen van D14 deden reeds prachtig werk, en eigenlijk zijn we zeer blij dat we erin geslaagd zijn een samenwerkingsverband met de NGO's te creëren.

Voor het parcours van de betoging op 14 december is er momenteel een grote tegenstelling tussen het voorstel van de burgemeester en onze doelstellingen.
Wij vinden dat het belangrijk is om de tuinen Laken te kunnen komen. We willen onze stem daar laten horen. We willen een signaal geven en daarom willen we tot in Laken betogen.

Maar we vragen ook van de overheid een betere samenwerking in verband met infrastructuur. momenteel weten we reeds dat er +/- 7.000 mensen willen blijven overnachten, wel de overheid moet ons helpen om die mensen logies te bieden.

# Riet en Guy: D14

Met D14 hebben we een eigen platform dat zich in de eerste plaats uitspreekt tegen het Europa van het kapitaal. Het samenwerking verband ontstond min of meer een jaar geleden en omvat meer dan 80 Belgische organisaties, daarnaast zijn er nog werkingen ontstaan in Nederland, Duitsland, Griekenland en Frankrijk.
Toen op 20 oktober de vraag kwam of we wilden inschrijven in een samenwerkingsverband met de NGO's en Attac gingen we daar graag op in, al vinden we het belangrijk dat we onze eigen dynamiek behouden.

Met D14 wilden van bij het begin een betoging tot aan het paleis van laken. Het Stuyvenberg park was ons eerste doel, maar dat mocht niet daar dat in de rode zone gelegen is. We stelden op basis van politie plannen een nieuwe traject voor langs de Rue des Artistes. Op die manier komen we op zijn minst voorbij de muur rond het paleis, ook al is dat meer dan 800 meter verwijdert van het eigenlijke Paleis.
Maar de burgemeester van Brussel die wil een ruimte creëren waarin betogen wel mogelijk zou zijn. Welnu die ruimte ligt tussen het kanaal en de Hangaars en is voor ons onaanvaardbaar.

Nadien namen de mensen van Het netwerk voor een ander Europa in een andere wereld de pers nog mee voor een korte wandeling langs het door hun voorgestelde traject.

Wordt vervolgd.

Maandag 3 december is er nieuwe onderhandelingsronde.

Betogen in Laken
by han Monday December 03, 2001 at 04:22 PM

(article 1)

Betogen in Laken...
persconf-02.jpg, image/jpeg, 450x338

.

Betogen in Laken
by han Monday December 03, 2001 at 04:22 PM

(article 2)

Betogen in Laken...
persconf-03.jpg, image/jpeg, 450x600

.

Betogen in Laken
by han Monday December 03, 2001 at 04:22 PM

(article 3)

Betogen in Laken...
persconf-04.jpg, image/jpeg, 450x338

.