arch/ive/ief (2000 - 2005)

Na de vuile was, de argumenten.
by christophe callewaert Saturday December 01, 2001 at 02:42 PM

Het huis van de antiglobalisten heeft vele kamers. Dat dat huis net als het 17de eeuwse Versailles ook enkele kamers telt, die bij gebrek aan moderne toiletinfrastructuur, als kleinste kamertje worden gebruikt, weten we dankzij Jan Dumolyn en Bart Veys nu ook. Ondertussen komt één van de belangrijkste weken uit de geschiedenis van de Belgische antiglobaliseringsbeweging er aan. Daarom zou ik Jan, Bart en de anonymi willen vragen de deuren van hun stinkende kamertjes te sluiten en terug te keren naar het inhoudelijke debat.

De voorbije week zijn er twee belangrijke dingen gebeurd. Eerste feit: Agalev verlaat de antiglobaliseringsbeweging en sluit zich aan bij de tegenstanders van de antiglobalisten.
Tweede feit: de autoriteiten ontzeggen ons onze democratische rechten. Als het van hen afhangt, kunnen we ons binnen twee weken schor schreeuwen tussen pakhuizen.
Laten we het daar eens over hebben. Wat is het politieke belang van de ontmaskering van Agalev en welke houding nemen we aan tegen de antidemocratische ontwikkelingen?

allen naar Laken
by ... Saturday December 01, 2001 at 09:39 PM

aangezien de politie en de burgemeester moeten luisteren wat Guy zegt en Guy moet luisteren naar wat Blair zegt, kunnen we het best met zijn allen naar het paleis vertrekken en medeleven hebben met de daar aanwezige politieagenten.
Zend Agalev ver weg naar een groen eilandje.
Eesrt kwamen ze naar 019, waar de organisatoren geen problemen mee hebben.''t is niet omdat de leiding hypocriet is dat hun militanten dat ook zijn)Nu keren ze hun rug en hop"wat is het politiek belang van de ontmaskering van Agalev?"
Alle leden van Agalev die op O19 aanwezig waren moeten hun lidkaart terug afgeven. De pot op met politiek en NGO's.

Agalev moet eens durven kiezen
by Jan D. Sunday December 02, 2001 at 01:22 PM

Beste Christophe, hang hier a.u.b. de Mr. Proper niet uit met je sanitaire vergelijkingen. Dat is ongeloofwaardig. Dit heeft niets met kleine kamertjes te maken. Er zitten gewoon tegenstellingen in deze beweging, net als in elke sociale beweging. Het is niet mijn schuld dat er hier mensen interne verslagen op het net zetten. Maar je hebt gelijk, het inhoudelijke is veel en veel interessanter.

Het is eigenlijk een goede zaak dat er een duidelijke stellingname tegen de oorlog in Afghanistan in het platform stond, zodat de Agalev-leiding zich in een gewrongen situatie terugvond. Er moet maar eens gekozen worden. Gekozen tussen een verwoestende en contraproductieve oorlog steunen of durven de VS tegen de haren strijken en een krachtig signaal geven (aan de internationale gemeenschap) door de regering te verlaten. Tussen jezelf als een masochist steeds weer in de hoek van de slagen te zetten of eindelijk weer eens het woord 'breekpunten' in de mond te durven nemen. Tussen werkelijk luisteren naar Jong Agalev, bij wie een groeiend en terecht gevoel van ongeduld en ontevredenheid ontstaat over de verwezenlijkingen in de regering, en gewoon hun standpunten verbalistisch overnemen terijl je weet dat de liberalen toch weer het laatste woord zullen krijgen. Tussen juichen over de kruimeltjes die de derdewereldlanden op de WHO-conferentie in Qatar kregen en deze nieuwe stap in de neoliberale globalisering krachtig en duidelijk veroordelen. Dat wordt op den duur ook een kwestie van zelfrespect en... zelfbehoud.
In plaats daarvan houdt men een congres met als slotboodschap 'we zijn content over ons eigen werk'.

De discussie is voor binnen Agalev. Ik behoor niet tot degenen die met leedvermaak dit probleem bekijken. Het gaat ook niet over een 'ontmaskering' van Agalev als 'een rechtse bourgeois-partij', zoals sommigen wilen suggereren. Het gaat erover dat de centrum-progressieve partijen eens zouden moeten gaan inzien dat ze zich niet langer mogen neerleggen bij de logica van het neoliberalisme. Agalev heeft trouwens een punt als ze zeggen dat ze binnen de regering de SP.A veel meer de liberalen steunt dan hen, wanneer de links-rechts tegenstelling bovenkomt... Ze zullen dat inzien wanneer we erin slagen een steeds groter deel van hun militanten en kiespubliek achter deze beweging te krijgen. En wij zullen daar niet in slagen door met vitriool te spuiten of emotionele en moraliserende aanvallen te lanceren, wel door constructieve kritiek.

Ik hoop dan ook dat er in het kader van die discussie binnen Agalev zoveel mogelijk groenen en socialisten aanwezig zijn in Brussel. Voor mij mogen ze zeker met al hun kleuren komen, als ze daarmee een signaal willen geven aan hun partijgenoten in de regering...

Verraad door agalev
by Yo Sunday December 02, 2001 at 03:31 PM

Ik denk dat er onder de democratische globalisten nogal wat mensen zitten die bij de vorige verkiezingen op Agalev gestemd hebben. Ondertussen zitten al deze mensen wat verweesd met hun hoofd te schudden : Agalev is nl. zeer tevreden over hun regeringsdeelname. Het feit dat Agalev zich niet sterker engageert binnen het mondiale verzet tegen het neo-liberalisme verbaast en ergert mij. Als er nog mensen zijn die zich door hun politieke vertegenwoordigers verraden voelen laat het hun weten (info@agalev.be).