arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush wil geheime rechtbanken
by generaal custer Friday November 30, 2001 at 12:19 PM
mongeneraal@hotmail.com

Waarom geen geheime executies ?

Bush wil geheime militaire tribunalen in strijd tegen terrorisme

van de persbureaus

WASHINGTON, 30 NOV. De Amerikaanse president Bush wil zeker geheime militaire tribunalen gebruiken bij de berechting van buitenlanders die van terrorisme worden verdacht. Dat zei de president gisteren bij de aankondiging van nieuwe maatregelen om terrorisme te bestrijden.

De president tekende half november een decreet op grond waarvan verdachten van terrorisme door een geheim militair tribunaal kunnen worden berecht. Bij een dergelijk proces gelden verklaringen van getuigen die iets uit de tweede hand hebben vernomen, als bewijs. Bovendien kan iets als bewijs gelden ,,als het voor een redelijk denkend mens van enige waarde is''. Beroep tegen het vonnis van een tribunaal is niet mogelijk, en het proces vindt achter gesloten deuren plaats.
Bush verwierp de kritiek van leden van het Congres dat de tribunalen de Amerikaanse grondwet en de burgerrechten van verdachten ondermijnen. ,,Niet-Amerikanen die massamoorden beramen en uitvoeren zijn meer dan criminele verdachten. Ze zijn illegale strijders die ons land en onze manier van leven proberen te vernietigen. Als ik beslis dat het in het nationale veiligheidsbelang van onze grote natie is om diegenen die oorlog voeren tegen Amerika te berechten via militaire tribunalen, dan doen we dat'', aldus de president.

De president en openbare aanklager John Ascroft kondigden gisteren tevens nieuwe maatregelen aan om terrorisme te bestrijden, en de opsporing van terroristen. Zo willen de Amerikaanse autoriteiten het voor niet-Amerikanen die ,,belangrijke en betrouwbare'' informatie hebben over terrorisme makkelijker maken naar de Verenigde Staten te immigreren. Om een zogenoemd S-visum te krijgen moet een immigrant wel in levensgevaar zijn. (AP, Reuters)

30 november 2001