arch/ive/ief (2000 - 2005)

Objectief-Afghanistan : Westerse militaire basissen
by generaal custer Friday November 30, 2001 at 12:07 PM
mongeneraal@hotmail.com

De neo-stalinisten in Oezbekistan (goeie grap)trappelen van ongeduld om nog meer NATO-soldaten onderdak te bieden.

Basissen voor westerse troepen in Centraal-Azië

Van een zekere Bruno De Cordier
30/11/2001

BRUSSEL -- Er wordt druk gespeculeerd dat Britse en Franse troepen die worden ingezet in Afghanistan, bijkomende luchtmachtbasissen ter beschikking krijgen in de voormalige Sovjet-republieken in Centraal-Azië.


In Oezbekistan, dat geleid wordt door een neo-stalinistisch politieregime, gebruiken VS-troepen al van in het begin van hun operaties militaire installaties in het zuiden van het land. Ondanks officiële ontkenningen van het regime in Tasjkent ziet het er naar uit dat het Brits-Frans contingent een basis krijgt in de buurt van het stadje Sjahr-i-Sabz, dicht bij de grens met Tadzjikistan.

Dat land grenst net als Oezbekistan aan Noord-Afghanistan en zegde ook steun toe aan de door de VS geleide campagne tegen de Taliban en Osama bin Laden. Volgens lokale autoriteiten is het militair luchtverkeer naar Sjahr-i-Sabz sinds een paar weken toegenomen tot tien vluchten per dag. Franse en Britse officieren zouden de basis vorige week nog geïnspecteerd hebben.

In buurland Kirgizië wordt momenteel beraad gehouden over het al dan niet toekennen van een militair vliegveld voor Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen. Het bergachtige land grenst aan China en heeft ook een aantal militaire installaties van het voormalige Sovjet-leger geërfd. Volgens Russische persbureaus zou het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken Kirgizië vorig weekeinde hebben gevraagd om één van die landingsbanen te kunnen gebruiken.

Kirgizië, wiens buitenlandse politiek meer op die van Rusland is afgestemd maar in 1999 en vorig jaar nog te maken kreeg met invallen van door de Taliban gesteunde fundamentalistische guerrillastrijders, hield tot nu toe de boot af.

Berichten dat Frankrijk Kirgizië om basissen heeft gevraagd in ruil voor bijstand bij herstructurering van de enorme buitenlandse schuld werden door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkend.