arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gouden Kalf in Bruxxel-Gare
by stomme van portici Friday November 30, 2001 at 11:42 AM
de.stomme.van.portici@yucom.be

Kunstenaars : sta op, neemt uw bed en begeeft u naar Bruxxel-Gare. Op 9 december !

DE STOMME VAN PORTICI
(v.z.w. ter bevraging van de relatie economie / kunstproductie)
i.s.m. Beursschouwburg (BSBbis), Nova en het collectief BruXXel, Argos &
Les Halles de Schaerbeek
presenteren

‘Het gouden kalf '


Op zondag 9 december doen we beroep op uw aanwezigheid om 'Het gouden Kalf' op een gepaste wijze te vereren. Tussen 16 en 20 uur nodigen we kunstenaars en alle geïnteresseerden in de lokettenzaal van het Leopoldstation te Elsene (ook Luxemburgstation genoemd) uit rond drank, spijs, muziek (de achtkoppige band ‘Lizzy's Farm) en een groot plaasteren kalf. Om beurt kunnen aanwezigen enkele velletjes bladgoud aanbrengen op wat het gouden kalf moet worden, om daarna een kort statement rond kunst, geld en wereldeconomie te plaatsen (verbaal of niet verbaal). Het voltooide gouden kalf wordt dan in een kleine optocht naar een buitenplaats gedragen. Een artistieke "vedette" mag de lont aansteken, die het opblazen van het gouden kalf zal activeren (rond 20.30').

Dit feestelijk gebeuren wordt met twee videocamera's opgenomen. Tijdens de manifestaties van 13, 14 en 15 december (Top van Laken) tegen Fort Europa en een verwoestend economisch systeem gaan we, doorlopend, een montage van die opnames projecteren in de tentoonstellingszaal van Argos (werfstraat 13 Brussel) en in de Hallen van Schaerbeek.

Het Leopoldstation (Luxemburgstation) is dé geschikte locatie. Het collectief BruXXel bezette het station als protest tegen de afbraakplannen. BruXXel verzet zich tegen de wijze waarop Europa vorm krijgt. Het Europees parlement, dit nieuwe symbool van macht, die kathedraal van staal, glas en beton, plooit zich in al zijn lelijkheid rond het lieftallig stationnetje. Het beeld is indrukwekkend en sprekend; aan ons te kiezen aan welke zijde we willen staan.

WELKOM OP HET FEEST VAN HET GOUDEN KALF.
Inlichtingen: tel. 03.235 05 52 de.stomme.van.portici@yucom.be