arch/ive/ief (2000 - 2005)

EUROPESE VREDESCONFERENTIE
by Vrede Thursday November 29, 2001 at 04:21 PM

Op vrijdag 7 en zaterdagvoormiddag 8 december organiseert een platform van vredes-, derdewereld- en vrouwenorganisaties in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap een Europese vredesconferentie. De vredesorganisaties uit verschillende delen van Europa willen er een stand opmaken van het Europees veiligheidsbeleid en niet-militaire alternatieven onderzoeken.

Op vrijdag 7 en zaterdagvoormiddag 8 december organiseert een platform van vredes-, derdewereld- en vrouwenorganisaties in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap een Europese vredesconferentie. De vredesorganisaties uit verschillende delen van Europa willen er een stand opmaken van het Europees veiligheidsbeleid en niet-militaire alternatieven onderzoeken. Het gebeuren wordt voorafgegaan door een studiedag 'Buitenlandse productie van wapens met Belgische licenties', van het Vlaams Netwerk Lichte Wapens dat op 6 december in Antwerpen wordt georganiseerd.

De Europese Vredesconferentie is een initiatief van een Belgisch platform van diverse vredes- en derdewereldorganisaties en maakt deel uit van de Noord-Zuidcoalitie van het NGO-forum. In de loop van vorig en dit jaar zijn er vanuit het platform al verschillende initiatieven genomen met de bedoeling de Belgische regering en de EU te overtuigen om op vlak van veiligheidsbeleid een andere koers te varen.

In het memorandum dat eind vorig jaar door de Noord-Zuidcoalitie is gepubliceerd zijn de prioriteiten van de vredesbeweging mee opgenomen. Daarin staat een pleidooi voor het uitbouwen en versterken van een civiel i.p.v. militair veiligheidsbeleid en een politiek van ontwapening, samengevat onder de titel: 'ontwapenen om te ontwikkelen. Het memorandum en een uitgebreide versie daarvan (briefingpaper) vindt u op <http://eu.ngoforum.be/>http://eu.ngoforum.be onder de link 'vrede' of via <http://www.vrede.be>http://www.vrede.be

Het memorandum vormt het uitgangspunt voor de conferentie die nu aanbevelingen wil formuleren aan het Belgisch voorzitterschap voor de top van Laken.

De vredesconferentie heeft naast een inhoudelijke bijdrage in het internationale veiligheidsdebat de uitdrukkelijke bedoeling de Europese vredesbeweging beter te laten samenwerken. Dat is de focus op zaterdagvoormiddag 8 december. Gehoopt wordt dat het initiatief navolging krijgt op een volgende voorzitterschap.

Plaats van het gebeuren: Trade Union HouseKoning Albert II Laan 5, 1210 Brussel

Praktisch en sprekers: zie bijlage

Voor meer informatie kan u terecht bij ondergetekende via onderstaand telefoonnummer of 0473/51.64.62

Ludo De Brabander - Persverantwoordelijke

vzw Vrede
Galgenberg 29
9000 Gent - Belgium
0032/9/233.46.88 (tel)
0032/9/233.56.78 (fax)
<mailto:Ludo@vrede.be>Ludo@vrede.be

Bezoek ook:
<http://www.vrede.be>http://www.vrede.be
<http://www.uitpers.be>http://www.uitpers.be (e-zine voor internationale politiek)