arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 - 16 : Allen samen naar Laken of toch niet?
by han Thursday November 29, 2001 at 03:23 PM
han@indymedia.be

Dinsdag 25 november, 14 december ligt nog 17 dagen van ons verwijdert. Allen samen naar Laken of toch niet ?

# Allen samen naar Laken of toch niet ?

Met D14 zijn we ondertussen al meer dan een jaar aan het werken aan de voorbereiding voor Laken. We begonnen in Brussel maar ondertussen deinde het D14 netwerk uit over heel België en het Europese continent. Een Chileens politiek vluchteling vertelde me dat dat zij vrienden in Chili ook een D14 zijn begonnen en actie gaan voeren op 14 december tegen Europa.
Sinds de geslaagde betoging in Gent zijn ook de NGO's en Attac gaan inzien dat ze op 14 december op straat moesten komen, een beetje laat ja dat wel, maar beter laat dan nooit natuurlijk.
Er ontstond dus een nieuw samenwerkings verband tussen de meer dan 80 organisaties die zich inschreven in D14, de NGO's en ATTAC (Europa).

Het zijn soms zeer moeizame vergaderingen hoor, de agenda's en strategiën van al die organisaties en bewegingen niet zo maar samen lopen.
Vandaag hadden we weer zo'n vergadering, en ik moet zeggen ik ben met een dubbel gevoel naar huis gegaan.
Met D14 dat het moet gezegd zijn een samenwerkingsverband is van voornamelijk kleinere organisaties en individuen deelden we nu reeds meer dan 235.000 flyers uit. Vandaag konden de "grote" NGO's hun flyers bestellen : 5.000 voor de ene, 1.000 voor de andere,.... samen met Attac kwam men nog niet aan de 60.000 gedrukte flyers.
Steeds opnieuw in de deze beweging zijn het niet de grote gevestigde structuren die de mensen tot actie bewegen, maar gaat het om honderden mensen aan de basis die in beweging komen.

De grote discussie vandaag was de discussie over het traject van de betoging. De Burgemeester van Brussel wil ons laten betogen tussen de hangars, magazijnen en langs het kanaal, en dat terwijl we nu al 6 maanden een traject aan vragen naar Laken.
Er was heel wat discussie over wat we nu precies gingen doen, maar uiteindelijk konden we samen tot een besluit komen.
Iedereen was het erover eens dat het traject dat de burgemeester voorstelt "onaanvaardbaar" is: "Onder die voorwaarden kunnen we onmogelijk de goede gang van zaken verzekeren".
Het besluit was duidelijk, we kunnen niet nog zo maar eens gaan onderhandelen, we moeten aan de buitenwereld maken dat we dit niet langer aanvaarden. Er werd een persconferentie gepland op het het door ons voorgestelde traject. Daarnaast plande D14 reeds weken geleden dit weekend een info kampanje in de wijk, ze willen er de buurtbewoners informeren over hun komst en hun bedoelingen

Allen samen naar Laken, jawel tot aan de muur van het kasteel.

Re: D14 - 16 : Allen samen naar Laken of toch
by PPP Thursday November 29, 2001 at 05:45 PM

Hoezo "of toch niet"? Natuurlijk gaan we wel! Als het niet mag is dat jammer voor die mensen die dat verbieden, maar we gaan er gewoon heen.

http://radar.squat.net/index.php?mode=search&profile=radar&what=0&timerange=29&where=179 (agendaatje met alle mogelijke dingen in dat weekend)

Attac heeft altijd naar eenheid gestreefd!
by Jan D. Thursday November 29, 2001 at 05:47 PM

"Sinds de geslaagde betoging in Gent zijn ook de NGO's en Attac gaan inzien dat ze op 14 december op straat moesten komen, een beetje laat ja dat wel, maar beter laat dan nooit natuurlijk."

Han, dit is een overbodige en lichtjes sectaire uitspraak waar ik hier niet verder zal op ingaan omdat we anders in een nutteloze polemiek komen waar enkel onze vijanden mee zullen zijn gebaat. Het gaat hier over een veel ingewikkelder proces waarin allerlei groepen en discussies waren betrokken. Attac-Vlaanderen en Attac-Brussel zijn altijd al duidelijk van plan geweest op 14 december op te stappen, maar dan wel gedragen door een bredere basis dan voornamelijk klein links. Het is juist dankzij de inspanningen van Attac dat er nu een eenheid is. Welk nut heeft dit natrappen en de beweging verdelen? Deze beweging is heterogeen, mensen en organisaties kennen elkaar niet en soms heerst er wantrouwen. Moeten we deze hele historie nu nog eens oprakelen? Wie is daarbij gebaat?
Jouw grote gelijk?

"Steeds opnieuw in de deze beweging zijn het niet de grote gevestigde structuren die de mensen tot actie bewegen, maar gaat het om honderden mensen aan de basis die in beweging komen."

Attac is dus een 'grote gevestigde structuur'? De PvdA (die de drijvende kracht van D14 is) is bijvoorbeeld veel beter georganiseerd, heeft massa's vrijgestelden en genoeg geld. Attac heeft niets van dat alles, behalve in Frankrijk. Attac werkt volledig met ledenbijdragen en vrijwilligerswerk.

En NGO's zouden geen 'mensen aan de basis' hebben? Jij bent dan misschien de woordvoerder van ‘de' basis zeker?

En moeten we als kleine jongens gaan tellen hoeveel flyers iedereen heeft uitgedeeld? Nogal logisch dat D14 er meer verspreid heeft, als je al een jaar bezig bent. Ikzelf, en vele andere leden en comités van Attac (bv. Brugge, Antwerpen, Limburg...), hebben intussen bv. ook al pamfletten van D14 verspreid. Attac-afdelingen waren en zijn actief in lokale D14-comités. Wij hebben steeds voor een zo groot mogelijke eenheid gepleit.

"Het besluit was duidelijk, we kunnen niet nog zo maar eens gaan onderhandelen, we moeten aan de buitenwereld maken dat we dit niet langer aanvaarden. Er werd een persconferentie gepland op het het door ons voorgestelde traject. "

Die persconferentie was dus wel een voorstel van 'de grote gevestigde structuur' Attac he...

‘t Is niet altijd zo zwart-wit in de wereld Han. Concentreer je eens op het positieve: er is nu een zeer grote eenheid.

Correctie.
by Stijn Oosterlynck Thursday November 29, 2001 at 06:01 PM
stijn_oost@yahoo.com

Han,

Je schrijft: "Sinds de geslaagde betoging in Gent zijn ook de NGO's en Attac gaan inzien dat ze op 14 december op straat moesten komen, een beetje laat ja dat wel, maar beter laat dan nooit natuurlijk."

Mag ik je erop wijzen dat Attac-Vlaanderen altijd op straat heeft willen komen op 14 december. Na de syndicale betoging in Luik (21 spetember!) was er een vergadering van Attac-Europa en toen heeft men beslist dat Attac een brug zou proberen te bouwen tussen de NGO's en D14. Attac-Vlaanderen heeft daar toen gezegd dat we niet alleen op 13 maar ook 14 december op straat aanwezig moesten zijn. Eric Goeman van Attac-Vlaanderen heeft direct daarna een aantal NGO's gecontacteerd en ze proberen te overtuigen om op d14 de straat op te trekken. Uiteindelijk zijn een aantal NGO's mee in de boot gestapt. Dit proces was dus al voor 019 in Gent op gang getrokken.

Gelieve dus de volgende keer wat beter jouw bronnen na te checken (als je dit uberhaupt al doet). Jouw schrijfsels op Indymedia worden door een hoop mensen gelezen. Je hebt dus de morele plicht deze mensen van juiste informatie te voorzien.

Dan wat de beperkte afname van de flyers betreft. Is het ooit al eens bij je opgekomen dat NGO's andere mobilisatiekanalen hebben dan organisatie zoals IV, ... . Als NGO's de oproep om op d14 naar Brussel te komen in hun ledenblad vermelden dan heeft dat wat hun doelpubliek betreft meer effect dan het uitdelen van flyers. Heel wat van hun leden komen immers niet zo dikwijls op plaatsen waar flyers voor acties uitgedeeld worden. Het succes van d14 hangt ook niet alleen af van de mensen die effectief komen opdagen, maar ook van het aantal mensen die naar aanleiding van het d14-gebeuren eens gaan nadenken over wat onze beweging opwerpt.
Natuurlijk moeten er zoveel mogelijk mensen in de straten zijn op d14. Maar om echte veranderingen teweeg te brengen heb je ook - al is het passieve - steun van de bevolking nodig. De NGO's bereiken een deel van de publieke opinie die het samenwerkingsverband d14 misschien moeilijker kan bereiken. Gelieve dat toch ook eens in overweging te nemen.

Vriendelijke groeten,
Stijn Oosterlynck (Attac, en dat is geen NGO)

Maar jongens toch.
by han Thursday November 29, 2001 at 08:15 PM
han@indymedia.org

De korrekte weergave van de realiteit??

Zoals je weet bestaat er zo iets niet volgens mij.
Het is mijn dageboek, dus een zeer persoonlijke weergave van de realiteit.

Wie zegt er hier dat hij zich ongelukkig voelt over het samenwerkingsverband.

Leuk is om te lezen dat D14 eigenlijk beter georganiseerd is dan ATTAC en over een beter infrastuctuur beschikt dan den meeste NGO's.
Wel, wel,...

Dergelijke nonsens moeten we nu al maanden incaseren van de Heer Jan D, de man van grote eenheid.

De drijvende kracht achter D14 zijn heel veel individuen,... vooral dat. Als de de mensen van de PVDA zich actief hebben ingezet voor D14, wel prachtig zou ik zo zeggen, so what.
Maar eh, D14 heeft geen enkele maar dan ook geen enkele "vrijgestelde", integsentelling tot inderdaad veel NGO's en ATTAC.
Over desinformatie gesproken Jan, je kan er wel wat van.

Stijn, zeg niet dat ik mijn bronnen moet kontroleren ik was erbij op 20 oktober.
Er zijn duidelijk wat interne strubbelingen in Attac, maar dat zijn jullie problemen.
Ik weet ook dat ATTAC Europa in Luik besloot om op de één of andere manier te mobiliseren voor 14 december.
Het enige dat ik kan vaststellen dat ATTAC officieel pas sinds 20 oktober deel uitmaakt van een netwerk dat mobiliseerd voor 14 december.
Op enkele lokale afdelingen na, die zich bij D14 aansloten.

Zeg me nu eens waar ik eigenlijk verkeerde informatie de wereld instuur.

Het respect bij jullie voor het werk van D14 is ook altijd ver zoek:bijvoorbeeld over brede basis gesproken, hier dus nog maar eens de brede basis van D14 :
Mischien komt het wel eens daardoor dat 235.000 flyers reeds de deur uit zijn.


11.11.11.Brabant
Acteur de l'Ombre
ACOD-cultuur
Agalev-Antwerpen
Albatroz(France) CAT
Alternative Libertaire
Anti-Imperialistische Bond (AIB)
Appel des 600
Attac Antwerpen
Attac-Brussel
Attac Leuven
BEA-Interfac (ULB)
Brussels Brecht Eisler koor
Carlo Levi (Liège)
Cellule Hip-Hop Association (Charleroi)
Centre Libertaire
Centre du Théâtre Action (CTA)
CDR
Chiro toortje Ninove
Christenen voor het Socialisme
Christenen voor het Socialisme-jongeren
Circolo di Rifondazione Comunista
Codewes
Collectif des Marches Européennes contre le chômage, l?exclusion et la précarité
Collectif européen contre l'impunité
Collectif de résistance aux Centres fermés et aux Expulsions
Comité d'initiative pour les libertés syndicales
Comité de Solidarité avec le peuple basque
Comité Renault pour le Travail
CRAAC (ULB)
CRAPCE (Liège)
De Nieuwbeek (trefcentrum)
Ecole Sans Racisme-School Zonder racisme
editions EPO
ELCKER-IK-ANTWERPEN
EVA-centrum Ekeren
Femmes pour la paix
Fillipijnengroepen België
Forum de citoyens front anti fasciste Tournai
Front Anti-Fasciste
Gauche Syndical ULB
Geneeskunde voor de Derde Wereld
Geneeskunde voor het Volk
Groene Waterman
Humanistisch Verbond Antwerpen
Indymedia Belgium
International Centrum
Internationaal Verzet
Isquierda
is-tendency
Jebron
Jeunes à Contre Courant
Jeunes Gardes socialistes
Jeunesse et Ecologie Bruxelles
JNM denderstreek Ninove
Kairos
Kairos Europe
Kommunistische Partij Vlaanderen
KUC-educ
La Braise Culture, a.s.b.l.
LEEF !
Ligue des droits de l'homme (Liège)
Ligue des familles Charleroi
Los Buenos (Leuven)
LSP Antwerpen
Masereelfonds
Meervoud (Leuven)
Militant
MLB-PVDA
Natuurpunt Ninove
no_escalation
Onafhankelijkheidsfront
Open grenzen
Oxfam wereldwinkel Ninove
PADG (ULB)
Parti de Rifondazione Comunista
Partij Van De Arbeid (PTB)
Parti Ouvrier Socialiste (POS)
Piment rouge(ULB)
Place au soleil
Platform voor democratie en verdraagzaamheid Ninove
Protestants Sociaal Centrum
PVDA-Antwerpen
Radio Air Libre
Rouge Brique, maison des jeunes à Lodelinsart
SAP Antwerpen
Steunfonds mensen zonder papieren
Stichting Anti-Fascisme
Théâtre d?action croquemitaine
'tUilekot
VCB
Vierde wereld beweging (Aalst)
Vredeseilanden (Aalst)
Welzijnszorg Brussel
Werkgroep Internationale Samenwerking Z-O-Vlaanderen (WIS)
Werkplaats Theologie en Maatschappij
Wereldcomité 11.11.11. Brussel

D14 Nederland

http://www.d14.nl

d14_nl@yahoo.com

Amsterdam Anders,
De groenen,
Anti -Oorlogscomité Leiden,
Attac Nederland,
ASK Steunpunt Vluchtelingen,
Nederland bekent kleur,
Engage Tactical media,
Euromarsen
Internationale socialisten,
Internationaal verzet,
Nederland bekent kleur,
Offensief,
Onkruit Vergaat Niet,
Rood,
Prime,
SAP,
Socialistsiche Partij,
Solidaireteit-blad voor strijdbare vakbeweging,
Solidariteitsfonds
Speerpunt,
Verenigde Communistsiche Partij,
Vrede en Socialisme,
XminY,

D14 Austria:

ArbeiterInnenstandpunkt (Austrian section of the League for a Revolutionary-Communist International)

D14 UK:

Globalise resistance (London)
League for a Revolutionary Communist International
Scottish Socialist Party
Globalise Resistance Scotland

D14 Germany:

EUforthepeople-Eustudents (Dortmund)
e-mail: euforthepeople@gmx.net
Gruppe Arbeitermacht (German section of the League for a Revolutionary Communist International)

D14 France

Pouvoir Ouvrier (Section française de la Ligue pour une Internationale Communiste Révolutionnaire)
Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR France)

D14 Grece:

>> d14 campain is going to be organized from the "Center of International Action" in whitch are participating about 20 political organizations <<

Reseau pour les doits politiques et sociaux (Grèce)
Network for political and social rights (Greece)
Reseau pour le soutien des refugies et des immigrants (Grèce)
Network for support to refugees and immigrants (Greece)
Synaspismos (Coalision of the Left)
Youth of Synaspismos (Coalision of the Left)


Jongens toch, inderdaad
by Jan D. Thursday November 29, 2001 at 10:37 PM

Han Soete,

Je bent eigenlijk wel zeer weinig hoffelijk in discussies. Je bent nochtans de facto het publieke uithangsbord voor deze website.
Daarnaast vind ik je soms vooringenomen en slordig met informatie en informatieverwerking.
Bovendien moet je als journalist een beschuldiging van desinformatie en het maandenlang verspreiden van nonsens kunnen staven (en zeg niet dat 'mediactivisten' dat soort deontologie niet moeten hebben). Sorry, maar dat taalgebruik maakt mij eventjes boos.

"Leuk is om te lezen dat D14 eigenlijk beter georganiseerd is dan ATTAC en over een beter infrastuctuur beschikt dan den meeste NGO's" (Han)

Dat laatste staat er dus nergens, net als ik ook niet zeg dat D14 op zichzelf een vrijgestelde zou hebben.

"Attac is dus een 'grote gevestigde structuur'? De PvdA (die de drijvende kracht van D14 is) is bijvoorbeeld veel beter georganiseerd, heeft massa's vrijgestelden en genoeg geld. Attac heeft niets van dat alles, behalve in Frankrijk. Attac werkt volledig met ledenbijdragen en vrijwilligerswerk. " (dit schreef ik)

Lees dus eens wat grondiger er staat voor je over 'nonsens' spreekt, dat zou je moeten kunnen als mediacriticus. Je opvattingen over het al dan niet bestaan van een 'korrekte weergave' van de realiteit zijn zeer betwistbaar. Jij bent dus eigenlijk ook een beetje postmodern. De waarheid blijft inderdaad altijd subjectief, een sociale constructie en blablabla. Maar dat is geen vrijbrief om niet te pogen eerlijk, kritisch en zo objectief mogelijk te blijven, ook als je bewust de zeer subjectieve vorm van een 'dagboek' wil gebruiken.

Op het 'inhoudelijke' vlak: je vindt het blijkbaar noodzakelijk op deze website al enkele malen onnodig en zonder verdere uitleg allusies te maken op eventuele interne strubbelingen in Attac. Een journalist zou dan eens moeten duidelijk maken waarover het zou moeten gaan, of er anders over zwijgen. Kun je je niet voorstellen dat dit wrevel veroorzaakt? Wie is daar nu allemaal content mee denk je? Er was nochtans zeker wél respect voor D14 bij Attac. We hebben met veel mensen van D14 constant al goed samengewerkt. Er is een echte wil aanwezig om op 14 december eensgezind op te stappen.

Laat ons hier dus liever mee stoppen.

16 december?
by ... Thursday November 29, 2001 at 11:08 PM

In De Standaard van 27-11 stond dat de top in Laken één dag langer zal duren. De 16de december zou erbij komen. Als ik het goed begrijp wordt er geprotesteerd op 14 december en op 15 december. Wat i.v.m. de 16de december. Al die grote,machtige Europese leiders blijven hier één dag langer.

Democratisch globalisten ???
by han Friday November 30, 2001 at 12:25 AM

Laat me zo beginnen.

Democratie begint met openheid, dus geen vergaderingen achter gesloten deuren,...
Wat is het probleem op luidop te zeggen dat er af en toe eens strubbelingen zijn in deze beweging.
De beste manier om ze te overwinnen is om het debat publiek te voeren en dus niet achter een gesloten deur waar men rustig met rotte vis naar elkaars kop kan smijten.

Dat is althans mijn mening over democratie.

En dat het niet alleen de mijne is blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat iedereen alle discussie lijsten van Indymedia kan consulteren.

Ik vond het zeer pijnlijk dat het geduurt heeft tot 20 oktober alvorens ATTAC Vlaanderen officieel toetrad tot een netwerk dat mobiliseerde voor 14 december. (hetzelfde geld voor de NGO's en voor ATTAC Wallonië, Europa,...)

Eigenlijk hoeft er niet al te veel commentaar bij hoor Jan.

# Attac Brussel was één van motoren van D14.
# Attac Vlaanderen van was bij het begin betrokken bij D14 maar wijgerde het platform te ondertekenen, om redenen die mij nog steeds niet duidelijk zijn, want ATTAC verklaarde zich steeds akoord met het platform.

Jij geeft hierzelf trouwens goed aan wat ik bedoel met desinformatie.
Je zegt niet dat D14 veel vrijgestelden heeft maar dat de PVDA die heeft en dat D14 dus eigenlijk = aan de PVDA.
Of hoe moeten we je anders begrijpen.

Nu dat D14 hetzelfde zou zijn als de PVDA is pure nonsens, dat kan iedereen bevestigen die erin meerwerkt.
Trouwens het lijstje hierboven spreekt boekdelen natuurlijk.

Dan zijn er twee mogelijkheden die overblijven natuurlijk.

/ Het feit dat er ook manifest mensen van de PVDA meewerken is voor jou (en met jou ook voor Attac Vlaanderen) al genoeg om niet mee te doen met D14.

// Of jullie zijn eigenlijk niet akkoord met D14, maar durven dat niet luidop zeggen. En gebruiken het spook van de PVDA om te verantwoorden waarom je niet mee doet.

Mischien vraagt dat eerst om opheldering.
Waarom ATTAC Brussel, Antwerpen, Nederland, Leuven wel maar Attac Vlaanderen niet.
Of: waarom bijvoorbeeld Vredeseilanden (Aalst), Welzijnszorg Brussel, 11.11.11. Brabant,.... wel maar ATTAC Vlaanderen niet?

Volgens mij kan je ook veel leren van de dynamiek van D14, ik ben alvast ettelijke keren serieus verrast geweest.

Bijvoorbeeld:
Op de doorsnee algemene vergadering van D14 waren er meer mensen aanwezig dan op het congres van Attac-Vlaanderen (80 a 100 deelnemers).

bijvoorbeeld :
Op de wekelijkse actie tegen de oorlog van D14 Leuven waren er evenveel aanwezigen (+/- 500) dan op de laaste actie van vredes beweging die uitging van meer dan 120 organisaties (alle grote NGO's incluis).

bijvoorbeeld:
Op de betoging van D14 Luik die op drie weken tijd werd in elkaar gestoken waren meer deelnemers dan op het forum van ATTAC Wallonië in Luik waar alle Franstalige NGO's en Vakbonden maanden voor mobiliseerden.

Of neem de mensen van Pink & Red of van Bruxxel,...

Ze brengen op enkele dagen tijd meer mensen in beweging dan sommigen van de "gevestigde waarden".
Wel dat vraagt erom dat men zichzelf bevraagt.

Ik ben inderdaad ontgoocheld over de manier waarop sommige NGO's mobiliseren voor 14 december.
Geef eerlijk toe 5.000 flyers voor meer dan 75 wereldwinkels : 67 flyers per winkel.
Geef mij dan maar de mensen van 11.11.11 die zijn tenminste eerlijk en durven gewoon zeggen dat voor hen 14 december geen prioriteit is. Maar ze geven wel de mogelijkheid aan lokale groepen om te mobiliseren.
Dat is wat me dwarszit, ...

Heb ik daarom minder respect voor ATTAC, natuurlijk niet en wel integendeel.
Iemand als Eric bijvoorbeeld is goud waard, dat heb ik vandaag nog gezien toen we samen voor het ACOD in Limmburg mochten spreken.

Heb ik daarvoor minder respect voor de wereldwinkels, niets is minder waar natuurlijk.
Zij doen fantastisch werk en zijn volgens mij broodnodig in deze beweging.
Maar ik weet verdorie van meerdere wereldwinkeliers dat ze via de struktuur van de wereldwinkel nog haast niets weten over 14 december. Hoe zit dat dan,... ??

En natuurlijk is ook binnen D14 niet alles koek en ei, dat is zeker.
Maar ook D14 ontsnapt niet aan kritiek op deze website, er zijn al meerdere scherpe kritieken op D14 op deze website verschenen.

Indymedia, weet je wel.

Ook dit nog even.
by han Friday November 30, 2001 at 01:42 AM

Voor wie het wil.

Je kan de verslagen van de D14 vergaderingen consulteren op de website.

Dit is een goed voorbeeld.

http://www.d14.be/fr/pvag_111001.html

Maar om eerlijk te zijn.

Wat me vandaag het meest bekommert is dat we op 14 december met vele duizenden aan de muur van dat kasteel te horen en te zien zijn.

En ik zou me inderdaad niet zo snel boos mogen maken, dat is inderdaad nergens goed voor.
Ik probeer me daar aan te houden ;-)))

16 december
by PPP Friday November 30, 2001 at 02:59 AM

Daar wordt inderdaad wel even wat gevraagd... wat gaat er 16 december gebeuren? Op Radar staat alleen dat het Internationaal Centrum open zal zijn 24 uur per dag, maar het lijkt me toch sterk dat dat het enige zal zijn? Wat gaat er nog meer gebeuren op 16 december (en wordt dat ook nog even op Radar gepost)?

Han Soete legt de vinger op de wonde.
by Aan de heer Jan D. Friday November 30, 2001 at 10:13 AM

Aan de heer Jan D.

De Heer Han Soete wil duidelijk niet ingaan op de interne zaken van ATTAC maar is duidelijk wel op de hoogte van de interne strubbelingen.

U lijkt ze te willen ontkennen.
U geeft aan dat er respect was bij ATTAC voor D14.

Hierbij het verslag van een vergadering van de stuurgroep van ATTAC Vlaanderen van eind september.
Han Soete heeft dat verslag ook, evenals tientallen andere mensen die het verslag via e-mail toegestuurd kregen.
Uit dit verslag blijkt enkel dat de vragen en opmerkingen van De Heer Soete meer dan terecht zijn.

---------------------------------

Attac-België probeert naar elkaar toe te groeien. De eerste persconferentie van Attac-B ligt in het verschiet en er wordt gediscutieerd over de 8 actiepunten. Attac-Bruxelles is een buitenbeentje, maar ook tussen Attac-Vl en Attac-W zijn er punten van verschil.

Xxxx : ?Ik wil geen oorlog beginnen met de PVDA, maar ik wil Attac uit het vaarwater van klein-linkse politieke partijen houden. Anders heeft Attac geen bestaansgrond. Het is een feit dat Attac-BXL volledig gedomineerd wordt door de PVDA/PTB. D14 is een strategie van de PVDA/PTB om greep te krijgen op de beweging. Daarom werd er in Gent naast het reeds bestaande coördinatiecomité ook een D14-comité opgericht. Militant Links probeert de beweging op dezelfde manier te recupereren. In Attac-Wallonnië is de haat tegen de PTB/PVDA erg groot. De PTB is echter geen realiteit in Wallonnië, de POS (tegenhanger van de SAP) wel, maar Attac-W heeft daar weinig last van.? (Volgens Yyy wel). ?Attac-Vlaanderen heeft altijd gepoogd front te vormen met de syndicalisten. D14 heeft eerst een platform opgesteld olv PVDA/PTB en de Militant. Het probleem is dat men vanuit dit anti-syndicalistische platform moeilijk nog naar de vakbond en NGO?s kan gaan toewerken. De D14-strategie doorkruist dus de strategie van Attac. Samenwerking met D14 is dus problematisch.? (Betekent dit dat we het platform niet langer onderschrijven? SO).

NGO?s doen dus niets tijdens de Eurotop (de 14de en 15de december), maar zullen alles richten op de NGO-top (7-8 december). Attac-Wallonnië weigert samen te werken met D14 en wil enkel samen met de vakbonden betogen op 13 december en verder niets.

Attac-Vl stelt een tussenoplossing voor. Attac moet aanwezig zijn tijdens de Eurotop in Laken, maar niet onder D14-vlag (omwille van voornoemde redenen). Attac-Vl wil dus onder de vlag van Attac-B actie voeren tijdens de Eurotop. Attac-W is bereid mee te doen. Er zal opnieuw contact opgenomen worden met de vakbonden.
Naar verluidt is Attac van plan op 14 december een Europees Attac-congres te organiseren in Brussel.

Het tussenvoorstel wordt besproken op de volgende vergadering van Attac-België op 27 september in de Vlasfabriekstraat 11 (lokalen 11.11.11) in Brussel. Allen daarheen want de aanwezigheid van Attac-Vl zorgt voor de broodnodige eenheid. Attac-W dreigt immers Attac-BXL uit Attac-B te gooien (met als mogelijk gevolg een schadelijke media-oorlog). Attac-Limburg stelt voor om ons met Attac-B meer op een aantal eisen te profileren.

-----------------------------

Antwoord aan Han en Lien
by Jan D. Friday November 30, 2001 at 10:44 AM

Han, Ik ben blij dat je nu wat redelijker spreekt, toch enkele inhoudelijke kwesties.

"Jij geeft hierzelf trouwens goed aan wat ik bedoel met desinformatie.
Je zegt niet dat D14 veel vrijgestelden heeft maar dat de PVDA die heeft en dat D14 dus eigenlijk = aan de PVDA.
Of hoe moeten we je anders begrijpen. "

Die conclusie volgt daar helemaal niet logisch uit he Han. Ik suggereer dat zelfs niet. Er zitten dus in D14 ook verschillende organisaties (PvdA, SAP, Miliant Links-LSP...) die vrijgestelden inzetten om die campagne op te volgen, wat niet meer dan logisch is. Attac heeft op zich geen vrijgestelden. Meer zei ik dus niet, maar je zoekt er wel vanalles achter op een vergezochte manier.

"/ Het feit dat er ook manifest mensen van de PVDA meewerken is voor jou (en met jou ook voor Attac Vlaanderen) al genoeg om niet mee te doen met D14. "

Nogmaals compleet onjuist en onlogisch. In Brugge en Gent hebben we natuurlijk ook met de PvdA samengewerkt. Ik ben daar absoluut voorstander van, hoewel ik het inhoudelijk vaak oneens ben met de PvdA: maar eenheid in de actie! Ik ben het ook vaak oneens met pakweg Pax Christi, het ACV of Meervoud, maar ik zou er mij ook voor inzetten om met hen eenheid te bereiken. Je weet eigenlijk wel beter Han, wie er in Attac steeds voor eenheid met D14 heeft gepleit... Ook binnen D14 zijn er velen die dat weten, vergis je daar niet in.

"Op de doorsnee algemene vergadering van D14 waren er meer mensen aanwezig dan op het congres van Attac-Vlaanderen (80 a 100 deelnemers). "

Dit is weer zo'n onnozele vergelijking. Wij zijn leker met meer! Ten eerste waren er op ons laatste congres ook zeker 100 mensen, ten tweede was dat in het voorjaar en zouden er zeker nu dubbel zoveel mensen komen omdat de interesse de laatste zes maanden natuurlijk enorm is toegenomen (zo weet de staatsveiligheid dat nu ook weer allemaal, fijn...). Ten derde is D14 natuurlijk een front van allerlei verschillende organisaties, Attac is een thema-beweging met individueel lidmaatschap.

"Op de betoging van D14 Luik die op drie weken tijd werd in elkaar gestoken waren meer deelnemers dan op het forum van ATTAC Wallonië in Luik waar alle Franstalige NGO's en Vakbonden maanden voor mobiliseerden. "

Gaan we voort cijfertjes vergelijken? Ik vind het al heel goed: een hele dag forum van Attac (Attac-Belgie trouwens), met lange lezingen en zware discussies met 1000 mensen en tegelijk een betoging van 1500 mensen. Deels trekt dat toch een ander publiek aan. Waar is het probleem?

"Of neem de mensen van Pink & Red of van Bruxxel,... "

Die hebben de volledige sympathie en solidariteit van Attac, dat staat buiten kijf. We hebben dat ook duidelijk laten blijken tijdens bepaalde onderhandelingen. De Attac-bewegingen houden zichzelf in de eerste plaats niet bezig met Non Violent Direct Action (soms wel eens en vele individuele leden ook), maar ondersteunt deze actievorm wel principieel als legitiem en nuttig. Daarover zijn verschillende discussies gevoerd. Stop ermee ons als een sort bureaucratische NGO of een vereniging van bezadigde burgers af te schilderen. Dat doe je onrechtstreeks door ons op deze manier met deze organisaties te contrasteren.

"Geef mij dan maar de mensen van 11.11.11 die zijn tenminste eerlijk en durven gewoon zeggen dat voor hen 14 december geen prioriteit is. Maar ze geven wel de mogelijkheid aan lokale groepen om te mobiliseren. "

Dat is de zaak van 11 11 11. Die hebben misschien moeite om ook nog eens voor het voorafgaande NGO-weekend te mobiliseren, ze komen nog maar net uit hun jaarlijkse campagne of weet ik veel. Attac heeft in elk geval hard mee zijn best gedaan om 11 11 11 (en heel wat andere NGO's) toch te overtuigen op te roepen voor 14/12. En dat weet jij ook Han. Als het geduurd heeft tot 20 oktober voor er officieel een netwerk was, kwam dat omdat we eerst al wekenlang probeerden te onderhandelen om ervoor te zorgen dat ook de organisaties die niet in D14 zaten (en er ook niet in zouden toegetreden zijn, voor welke redenen dan ook), toch ook op de belangrijkste dag (14 december) op straat te krijgen. Dat was ook de unanieme visie van Attac-Europa. Dat is ons vrij goed gelukt vind ik.

Het mag ook geweten zijn dat Attac-Vlaanderen geen enkel inhoudelijk probleem had met D14-platform, maar formeel een afwachtende houding heeft ingenomen omdat er interne discussies waren met Attac-Wallonie. Ik denk dat conflicten, misverstanden en communicatiestoornissen tussen Attac-Wallonie en het Luikse D14-comité daar mee aan de basis van lagen. Dat is geloof ik intussen uitgeklaard.

In het algemeen staat het je natuurlijk vrij om alle mogelijke kritiek op de NGO's te uiten. Attac heeft ook vaak kritiek op NGO's. Het is een feit dat er in de aanlop naar 14 december vanalles fout is gelopen met 'de communicatie', zoals men dat nu modieus zou uitdrukken. En nu is mijn kameraad Eric weer een goeie (en ik de slechte zeker?), maar vergis je niet: met Attac-Vlaanderen staan we allemaal al voortdurend op dezelfde lijn en werken we al zes maanden aan hetzelfde project. Namelijk een zo breed mogelijk democratisch front opbouwen dat zoveel mogelijk tegemoet komt aan de wensen van iedereen en waar iedereen zich in kan vinden en ruimte heeft voor zijn eigen vormen en methoden, van anarchisten tot NGO's en vakbonden. Dat is niet altijd eenvoudig, en er moesten soms compromissen worden gesloten of tijdelijke omwegen worden gemaakt. Dat betekent dat je veel moet gaan onderhandelen, en dat je van allerlei kanten verwijten kan krijgen. Het zij zo.

De 'gevestigde waarden' moeten zichzelf inderdaad eens bevragen. En dat gebeurt ook. De meeste derdewereldbewegingen komen uit een crisis, komen er nu weer bovenop dankzij de nieuwe dynamiek en zijn inderdaad bezig zichzelf over een en ander te bevragen. geef ze dus liever constructieve kritiek en steun daarin. Idem voor sommige sectoren binnen de vakbonden. Attac zelf bevraagt zich ook hoor. Er worden openlijke discussies gevoerd. Je hoeft ons echt geen lesjes in democratie te geven.

En Lien, je schrijft:

Er zijn soms reporters en journalisten die wel eens te dicht op de waarheid gaan zitten, wel dan krijgen ze een ander verhaal toegewezen, en dan word hen gezegd dat ze te betrokken raken bij hun onderwerp : "Je laat je te veel gaan", , "je kan niet voldoende afstand nemen", "je bent niet langer objectief",... Maar objectiviteit dat wil dan eigenlijk zeggen dat je naar de dingen dient te kijken zoals de mensen aan de top dat doen. Als je de wereld bevraagd zoals zij die zien dan wordt je plots ideologisch. Dat is natuurlijk een zeer ideologisch uitgangspunt. "

Dit is op zich een juiste en scherpe vaststelling, maar dat betekent enkel dat er inderdaad vaak misbruik wordt gemaakt van het begrip 'objectiviteit', dat dan wordt gelijkgesteld met het heersende maatschappelijke (en ideologische) discours (en dat is, zoals Pierre Bourdieu zei, 'het discours van de heersers') . Ik ben niet 'iemand van de top'. Je beledigt me daar zelfs mee. Ik ben een basismilitant en toevallig ben ik ook wetenschappelijk bezig met dergelijke kwesties. Het zou enkel postmodern zijn om dan elk streven naar een zo objectief (of 'intersubjectief') mogelijke weergave van de realiteit op te geven. Er zijn geen absolute normen, maar er bestaat wel een methode van controleerbaarheid, een zekere methodische vorm van afstand nemen e.d., waarmee we tot op zekere hoogte kunnen natrekken welke waarde een bepaald oordeel heeft.

Je kunt tegelijk betrokken (geengageerd) zijn met je onderwerp, een duidelijk standpunt innemen, en toch ook afstand nemen (wetenschappelijke distantie) in je methodes van observatie en bronnenverwerking: 'participerende objectivering'.

Ik probeer hier trouwens niet met het academische vingertje te zwaaien, maar constructieve kritiek te geven om de kwaliteit van de Indymedia-berichtgeving te versterken. Wie kritiek geeft, moet ook zelf tegen kritiek kunnen.

kritiek
by mariette Friday November 30, 2001 at 11:13 AM

Jan,

"constructieve kritiek [te] geven om de kwaliteit van de Indymedia-berichtgeving te versterken. Wie kritiek geeft, moet ook zelf tegen kritiek kunnen"

zijn er ideeën waar je geen kritiek op mag geven op deze site ?
denk je dat het 'discours' van deze site onfeilbaar is ?
en ik spreek niet van gelegenheidsfoutjes

Dit is plat...
by Jan D. Friday November 30, 2001 at 11:13 AM

Net terwijl ik een antwoord schrijf waarin ik zeker de discussies in Attac niet onder de mat schuif, vindt een anonymus (te laf?) het nodig om interne verslagen van Attac-Belgie zomaar op het net te smijten.

Maar goed. Dit is dus niet in tegenspraak met wat ik heb gezegd. Er was wel degelijk respect bij Attac voor D14, hoewel sommigen het niet volledig vertrouwden, omdat men vond dat het teveel door kleinlinkse groepen werd gedomineerd of dat het een te smalle basis had. Anderen vonden dat er op de D14-vergaderingen een te sterk antisyndicale sfeer heerste. Attac maakt van samenwerking met syndicalisten de absolute prioriteit. So what? Heel wat mensen in deze beweging zullen dergelijke bekomernissen delen.

Dit verslag geeft de standpunten weer van personen die op de vergadering hebben gesproken, c'est tout. We hebben wat afgediscussieerd over deze hele kwestie, en dit is slechts een zeer summier en noodzakelijk simplistisch verslag (het is zelfs slordig opgesteld want er staan dingen in die absoluut niet kloppen zoals een Gents D14-comité; de verslaggever was niet echt ervaren). Er waren heel wat genuanceerde meningen en bij sommigen waren er ook misverstanden of vooroordelen. Let erop dat Attac-Vlaanderen dan een voorstel deed om de gemoederen bij sommigen te bedaren en ervoor te zorgen dat men op 14/12 toch ging betogen. Intussen is dit uitgeklaard en staat Attac op één lijn. Het succes van 19 oktober heeft daar ook veel mee te maken, net als het groeiende besef dat eenheid noodzakelijk is naarmate D14 naderde.

ATTAC HEEFT VOOTDUREND ALLES VOLLEDIG OPENLIJK GESPEELD. Als we zogezegd iets te verbergen hadden, waarom is dit verslag dan - zoals u zelf zegt - naar tientallen mensen onder wie Han Soete opgestuurd? Waarom organiseren we dan volledig open Europese vergaderingen, waar ook Han Soete en D14 aanwezig waren. Attac-Brussel heeft continu in D14 gezeten en die zaten toch ook op alle Attac-Belgie-vergaderingen en gaven daarvan verslag in het bureau van D14. Maar dat is nog iets anders dan het voor de overheid en de fascisten open en bloot op internet te zetten...

Proficiat in elk geval voor al dit natrappen tegen Attac. Een destabilisatiestrategie? Een groep die meer hegemonie over de beweging wil verkrijgen?

pfff zo'n discussie ....
by bart + Joeri Friday November 30, 2001 at 11:50 AM
bart@thepits.be

Zeg,

discussiëren jullie nu om jullie ego te strelen ?
Een serieuse discussie is da toch nie echt meer ze.
Als da zo doorgaat stelt de beweging na d14 niet meer voor.

het is gewoon blijkbaar een "groot gelijk krijgen" spelletje waarbij beiden zo ongeveer zeggen dat correcte weergave vande realiteit niet bestaat (of niet bereikt kan worden) en waarbij dan maar nauwelijks inhoudelijke argumenten aan te pas komen.

Ontchoogelde groeten

Bart + Joeri

Belangrijkere zaken nu !!
by mara Friday November 30, 2001 at 12:02 PM

Ik herinner mij een discussie die ik een aantal maanden geleden heb gehad met mensen van Attac Vlaanderen per mail, over deze kwestie.

Na Gent is er een hele grote vooruitgang gemaakt bij verschillende organisaties. Bijna iedereen is bereid op te stappen op 14 december. Is dat niet positief?
Een aantal maanden geleden had ik dat -eerlijk gezegd- niet meer verwacht.

Belangrijker : ik ben niet zo blij over het parcours dat niet goedgekeurd is door de politie.
Zullen we het daar niet beter over hebben? Dat lijkt me toch belangrijker op dit ogenblik.

stop ermee!!!
by manu the incredible hairy troll Friday November 30, 2001 at 12:10 PM

stop ermee,
1) indymedia moest een nieuwsforum zijn, en wat ik lees zijn belachelijke discussies tussen ingewijden,dit is niet interessant voor andere mensen en leidt de aandacht af van het echte werk, alms je elkaar wil afbreken doe dat dan via email

2)han, ik heb er niets op tegen dat jij indymedia leidt maar wees wat consequenter en plaats je dagboek ergens anders, een dagboek is geen nieuws, en nog minder interessant, in je publish deel van de site staat: only news items!!!!!
een dagboek vind ik geen voorbeeld van journalistiek, en ook aan je andere stukken mag je een beetje werken, het is niet omdat je indymedia bent dat je geen kwaliteit mag proberen te brengen

3)ik wil niet tussenkomen in de discussies rond d14 en attac, ik geen zin om partij te kiezen, ik weet alleen dat ik er de 14e zal zijn en dat voor daarna ik wel zie of d14comitees zin hebben in de weken erop.


salukes

manu

hegemonie
by mariette Friday November 30, 2001 at 12:16 PM

"Een destabilisatiestrategie? Een groep die meer hegemonie over de beweging wil verkrijgen?"

ik herinner me dat je ergens zei 'ze bedoelen het goed', en dat iemand er op antwoordde 'zolang ze geen zeggingschap hebben' of zo

Enkele rechtzettingen.
by han Friday November 30, 2001 at 07:39 PM

Ik schrijf alle dagen een kort verslag van de gebeurtenissen van die dag. Dat noemt men een dagboek.
Of het verhaal dat ik vertel geen nieuwswaarde heeft is nog iets anders denk ik. Dat blijkt ook uit de reacties.
Het is duidelijk een persoonlijke manier om nieuws te brengen.

Van het artikel zelf neem ik geen afstand en wel integendeel.
Mijn reacties zijn inderdaad "over the top", ...

Toch verklaart het verslag van die ATTAC vergadering veel.
Toen ik deze avond de website bezocht ben ik wel even geschrokken. Ik zou dat verslag niet echt gepost hebben, maar ben de persoon die het wel deed dankbaar.

De bitterheid waarmee deze discussie gevoerd wordt geeft aan hoe belangrijk ze is.

Maar op de manier waarop ze nu gevoerd wordt doe ik niet meer mee, het is een scheldpartij geworden.

Slordige verslaggever?
by Bart Veys Saturday December 01, 2001 at 12:36 AM

Jan D.,

Als dat een verslag is van een Attac-vergadering dan heeft Attac toch een serieus probleem. Daar heeft dan bijvoorbeeld iemand zitten zeggen dat er een D14-comité in Gent was en dat daar een hele strategie achter zit. Terwijl dat volgens jou helemaal niet het geval is. Waarop baseerde die persoon zich dan? Je beweert dat dat enkel aan het gebrek aan ervaring van Stijn Oosterlinck ligt. Dan neem je dit toch zeer licht op. Hier zit iemand tijdens een vergadering van Attac pure flikkenpraat te verkondigen, dat komt in het verslag en daar baseert men ook een strategie op.
Mocht ik van de PVDA, ik zou jullie een proces aandoen. Je zal het wel weer ontkennen, maar dit is zuiver rabiaat anti-communisme. Als de staatsveiligheid dat leest, zullen ze pas echt goed in hun vuistje lachen. Als Attac die rol speelt van intrigant, moeten zij het niet meer doen. Ontluisterend verslag. Laat het een les zijn voor allen die nog twijfelen bij welke beweging ze moeten aansluiten.

Oeps, foutje
by Bart V. Saturday December 01, 2001 at 12:54 AM
bart_veys@yahoo.com

Ik bedoel "bij welke beweging ze NIET moeten aansluiten". Sluit voor mijn part aan bij al de rest of blijf er buiten zoals ik.

informatie over de globalisten
by necla kaya Saturday December 01, 2001 at 11:36 AM
www.hotmail@semihatop.be

voor mijn taak van economie moet ik de voor en nadelen van globalisatie opschrijven. we moesten hiervoor gebruik maken van sites van kranten, tijdschriften. ik ben al wat meer te weten gekomen over globalisatie maar de pro's en contra's worden echt niet duidelijk beschreven dus nu vraag ik jullie of jullie mij soms wat meer informatie over dat bepaald onderwerp willen opsturen veel dank

Over eenheid en tegenstellingen
by Jan D. Sunday December 02, 2001 at 01:54 PM

Han e.a., ik zou ook liever met deze discussie stoppen, maar ik ben het niet die is beginnen schelden hoor. Lees maar na, ik blijf zoals altijd in deze discussie beleefd. Ik zou me willen aansluiten bij Mara, Manu e.a. Als deze discussie had moeten worden gevoerd, dan liever op een ernstige en democratische manier, en niet via internet en met georchestreerde 'lekken'... Wanneer krijgen we trouwens de verslagen van het centraal comité van de PvdA of de LSP op het net? :-))

Wie weet in hoeveel interne documenten van de verschillende organisaties binnen onze beweging er dergelijke negatieve of wantrouwende uitspraken over andere organisaties zouden staan, gebaseerd op vooroordelen, een gebrek aan communicatie of gewoon op politieke principes? Deze beweging is geen idyllisch-harmonisch geheel, maar een proces van door middel van eenheid in de actie naar elkaar toegroeien en een vertrouwen ontwikkelen. Dat is blijkbaar niet altijd zo vlot gegaan (de ‘insiders' wisten dat natuurlijk al lang, ook degenen die nu de verontwaardigde slachtoffers en de mr. Propers spelen). En dan?
Laat ons dan maar proberen er nog iets constructiefs van te maken en er iets uit te leren. Conflicten zijn zeker niet per definitie slecht.

Maar Bart, dit gaat een beetje zeer ver:
"Als Attac die rol speelt van intrigant, moeten zij het niet meer doen"

Ik weet niet wat je hier suggereert, maar ik denk dat dat de meeste mensen wel zal choqueren. Ik ga er maar niet op in. Vanwaar deze hetze? Wees gerust Bart, Attac is een organisatie die veel krediet heeft binnen de beweging, net als D14 bijvoorbeeld.

"Mocht ik van de PVDA, ik zou jullie een proces aandoen. Je zal het wel weer ontkennen, maar dit is zuiver rabiaat anti-communisme. " (Bart) Voor een burgerlijke rechtbank? Wegens een overtreding op de wet tegen het anticommunisme? Komaan he, blijf toch een beetje serieus aub. Tussen haakjes: als je dat bedoelt, voor laster kun je enkel iemand een proces aandoen als die dat op een publieke plaats verkondigen, niet als iemand anders een intern verslag publiek maakt. Dergelijke politieke verwijten vallen daar trouwens niet onder.

Attac is niet 'anticommunistisch', er maken zelfs mensen deel uit van Attac die tot verschillende communistische stromingen behoren, maar de grote meerderheid is niet communistisch. Velen beschouwen zich dan wel als 'antikapitalistisch', nog anderen vooral als 'anti-neoliberaal'. Er is vanalles. Eén van onze publieke figueren is in wezen zelfs een anarchist met sympathie voor het marxisme... Vrijheid en blijheid zou ik zo zeggen!

Maar is het niet begrijpelijk dat sommige mensen vrezen dat partijen greep willen krijgen op de beweging? Dat mag hier blijkbaar enkel worden gezegd als het over Agalev en de SP.A gaat, maar de PvdA, SAP... zijn ook partijen he. Bij sommigen is er volgens mij zelfs een beetje een overdreven gevoeligheid daarvoor ontstaan , maar dat is nog geen 'flikkenpraat'. Tja, de Leuvense anarchisten wilden voor hun actie ook niet samenwerken met D14-Leuven omdat het door kleinlinkse partijen werd gedomineerd. Zijn zij dan soms flikken?

Maar goed, ik vind persoonlijk dat wat in dit verslag stond niet goed de algemene teneur van de discussie of zelfs maar van die interventie weergaf (die ik me helemaal niet zo herinnerde), en dat het een fout was het zo op te stellen. De enorme conclusies die er hier aan worden vastgeknoopt zijn echter totaal ongegrond. Wie Attac binnen deze beweging eerlijk op de feiten beoordeelt, zal een positieve balans moeten maken van het werk dat we de laatste jaar hebben verricht. Loopt het ‘scheef' binnen Attac of binnen NGO's omdat sommigen de PvdA wantrouwen? Die dingen hebben ook een hele eigen historiek he. Niet iedereen gaat maagdelijk met elkaar aan tafel zitten en dat sommigen de vermoorde onschuld spelen of menen lesjes in democratie te moeten geven, is weinig geloofwaardig.

Interne verslagen van binnen de beweging op het net zetten: dat is pas objectief de flikken helpen. Die hebben de laatste dagen zitten genieten, denk ik. Als je zoiets wil aanklagen, stuur het dan per interne mail rond of zo he! En dan nog... Trouwens, het is bijzonder triest dat men het nodig vindt een reeks discussies en misverstanden van een paar maanden geleden weer op te rakelen juist op het moment dat ze opgelost zijn, het vertrouwen groeit en iedereen al sinds 20 oktober samen aan tafel zit.

En nog iets anders. Het gemakkelijk gebruik van het stigma 'anticommunisme' zou ik hier toch eens grondig in vraag willen stellen hoor.
Als ik weer even de filosofische toer mag opgaan (dat is interessanter dan dit soort welles-nietes discussies). Er zitten zoals in elke sociale beweging (of zoals in elk sociaal verschijnsel in het algemeen) reele tegenstellingen in deze beweging. De wereld zit vol met contradicties die de dingen doen bewegen en ontwikkelen. Denk terug aan onze slogan 'eenheid in verscheidenheid', die eigenlijk letterlijk afkomstig is van Hegel, de grondlegger van de moderne dialectiek en de grote inspirator van Marx. Er zijn dus mensen en groepen mensen met verschillende opties en visies waar ze met de beweging naar toe willen. Dat is politiek. Sommigen vrezen bijvoorbeeld dat de sterk georganiseerde PvdA teveel gaat doorwegen. Anderen willen onder geen beding dat de groenen of de linkse vlaamsgezinden aansluiten. Nog anderen willen niet meedoen met de NGO's omdat die altijd rondlopen met grote plastieken opblaasdingen en softe manifeesten organiseren. Dat is al die mensen hun recht. Als je elke tegenstelling die er is als 'flikkenpraat' of 'anticommunisme' gaat beschouwen, leidt dat tot een (overigens antimarxistisch) 'harmoniemodel' van de beweging, waar zelfcensuur (zoals dat ook onterecht een beetje door iemand als Parenti wordt gepredikt) en verstarring zullen optreden. Zo was het bijvoorbeeld in de vroegere Sovjetunie en dit was volgens velen één van de voornaamste redenen van haar ineenstorting.

En nu genoeg geluld, ik moet nog 2000 pamfletten gaan verspreiden voor Brussel.

...
by ... Sunday December 02, 2001 at 02:47 PM

...

flikken?
by anti-flik Tuesday December 04, 2001 at 03:09 PM

Wie zegt dat dat niet het werk van flikken is?
Waarom ga je er automatisch vanuit dat dit het werk is van iemand van de PVDA?
Het is niet zo slim om dergelijke verslagen met zo'n politiek geladen taal zomaar via e-mail te verspreiden.

leuke verdeeldheid hier
by daniel Friday December 07, 2001 at 06:36 PM
info@calibremusic.com

het is eigenlijk grappig te zien hoe men op verschillende niveaus toch steeds dezelfde fouten lijkt te maken... van de peutertuin tot in de hoogste echelons: mijn clubje is belangrijker dan het jouwe... volhouden han...

dnl
the revolution is imminent