arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 en de euro
by PPP Wednesday November 28, 2001 at 10:53 PM

Ok, beetje stom onderwerp misschien, waar ik nu over ga schrijven, maar ik ga het lekker toch doen.Vooral omdat deze post een beetje een praktische oproep bevat, lees hem dus gaarne wel. :)

Op het protest op 13, 14 en 15 december komen uiteraard ook mensen uit andere delen van europa. In enkele delen van europa kun je dan al europakettjes kopen (dit zijn pakketjes met allemaal verschillende euromuntjes erin ter waarde van € 12,39 (500 frank) - deze pakketjes zijn dan ook voor 500 frank te koop, in Belgie vanaf 15 december maar in sommige landen al ietsje eerder). In princiepe moeten alle mensen die niet uit Belgie komen gewoon geld wisselen in Belgische franken om in Belgie te kunnen betalen (tenzij ze nog wat franken ergens hebben liggen natuurlijk). Dit kost geld (wisselkosten). De aanschaf van europakketjes kost geen geld, je krijgt namelijk de precieze tegenwaarde in euro.
Met dus als gevolg dat enkele mensen die ik ken, en misschien ook ikzelf wel, die het een en ander te koop aanbieden tijdens de demonstratie (zoals lekkere vegetarisch belegde broodjes) naast de Belgische frank, ook de euro als betaalmiddel accepteren. Het duurt dan immers nog maar een halve maand voordat die dingen geldig worden, dus waarom niet tijdens de betoging al gebruiken? Je neukt er gelijk de wetgeving mooi mee: je mag ze dan namelijk officieel nog helemaal niet gebruiken. En je zorgt ervoor dat buitenlandse protestanten in de eerste plaats goedkoper aan geld kunnen komen dat bruikbaar is in Belgie (voor sommigen is de reis naar Belgie alleen al prijzig genoeg), en in de tweede plaats hoeven ze niet voor dat weekendje geld aan te kopen dat twee weken daarna voor hen volledig waardeloos is geworden.
Mijn oproep is dus: Mocht je zelf ook je eigen handeltje beginnen, wees dan lief voor je buitenlandse mede-manifestanten en accepteer naast de frank ook de euro, ook al is dat misschien niet je meest geliefde munteenheid.

euro
by bart Wednesday November 28, 2001 at 11:39 PM
bart@thepits.be

ik dacht dat we nog altijd tegen die verdomde euro's waren :-)
en dan ... jij verkoopt massa's in euro's. compleet waardeloos voor 2 weken. Stel je voor dat je je geïnvesteerde geld terug nodig hebt ?

Bart...
by PPP Thursday November 29, 2001 at 06:56 AM

Natuurlijk wil ik ook liever dat die euro er niet komt, maar aangezien de EU nog steeds loopt door te drammen over die euro verwacht ik niet dat we in krap anderhalve maand nog iets kunnen doen om te voorkomen dat deze wordt ingevoerd. Dus gebruiken moeten we 'm toch wel. Je kan daar over door discussieren, maar als je de realiteit onder ogen ziet zul je snappen dat je, voorlopig in elk geval, niet om die euro heen kan.
Dat geld is vervolgens inderdaad best wel nutteloos de twee opvolgende weken. Maar...
1. Dat is een uitstekende manier om geld op te sparen voor drank op oud-en-nieuw
2. Je kunt je stoppen-met-roken goede voornemen iets eerder nemen, waardoor je in die twee weken minder geld nodig hebt, en je sneller van je goede voornemen af bent (zelf hou ik ze namelijk toch nooit langer dan twee weken vol)
3. Wie weet dat een lief persoon of een eurofreak wel wat van je euro's over wil nemen en daar franken voor teruggeeft
4. Je kan onderling met vrienden euro's gaan gebruiken in die twee weken en daarmee wederom de wetgeving neuken, want dit mag officieel niet
Overigens denk ik niet dat iedereen die een broodje o.i.d. bij je komt kopen met euro's zal betalen. Hooguit enkele buitenlandse betogers die niet toevallig nog wat franken van vorige vakanties probeert op te maken.