arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 -18: studenten & scholieren staking - Briefing van Brusselse politie
by han Wednesday November 28, 2001 at 12:29 PM
han@indymedia.org

Maandag 26 november, 14 december ligt nog 18 dagen van ons verwijdert. - studenten & scholieren staking - Briefing van Brusselse politie

D14 -18: studenten &...
kaart_01.jpg, image/jpeg, x

# Studenten en scholieren staking

Ik moet eerlijk zijn, ik zag er een beetje tegen op, de zoveelste spreekbeurt over D14. Maar deze keer kwam ik terecht op de Brusselse school voor industriële ingenieurs.
Meer dan 200 studenten in een auditorium, afgevaardigden van alle klassen en een hele boel studenten die er gewoon wilden bij zijn.
Eén van de studenten afgevaardigden legt op 10 minuten uit wat Europa in Petto heeft voor het onderwijs, ik krijg 10 minuten tijd om te vertellen waar D14 voor staat, en dan is er nog 10 minuten tijd voor discussie.
Op het einde van de vergadering word er gestemd : Wie is er voor staking op 13 en 14 december?
Haast unaniem wordt er voor staking gestemd.
Op het einde van de vergadering komt een jongen van wie ik denk dat hij van Arabische afkomst is me feliciteren : ?Dat jullie aan het klein kasteeltje vertrekken is prachtig, dat jullie ook opkomen voor al die mensen zonder papieren, dat vind ik echt knap.?

30 minuten, meer hadden deze studenten nodig om te begrijpen dat ze er 13 en 14 december ook bij moesten zijn.
?Natuurlijk is het niet zo eenvoudig, wij zijn hier al maanden de mensen aan het informeren, we bespraken al de teksten van D14 met alle afgevaardigden, er was al veel discussie over Bologna plan,..?

De afgevaardigden vertellen me dat dergelijke algemene vergaderingen vandaag doorgaan in een meerdere hogescholen in het Brusselse.

# De Burgemeester informeert de buurtbewoners.

Deze top is reeds jaren gepland en toch moesten de buurtbewoners tot vandaag wachten tot ze een beetje informatie kregen over die top. Het foldertje met alle ?veiligheids? maatregelen moet nog gedrukt worden.
Het zal je maar overkomen, omdat je toevallig in de nabijheid woont van de plek waar de Europese ministers willen vergaderen mag je je huis niet meer in.
Daar komt het min of meer neer ja.
Wie in de de ?rode zone? woont moet op het politie kantoor een pasje gaan aanvragen.
Je moet niet denken dat die Europese excellenties zich zouden verontschuldigen voor de ongemakken en dat trachten op de één of andere manier goed te maken. Welnee het tegendeel is waar, de buurtbewoners moeten ?zelf? naar het politiekantoor gaan om er een pasje aan te vragen.
?Ze hebben ons nooit gevraagd wat wij hiervan denken, ze hebben ons nooit gevraagd of ze hier mogen komen vergaderen.?
De buurtbewoners hebben vooral veel praktische vragen : rijd de tram, kan ik mijn hond uitlaten, kunnen mijn werknemers op de werf,....
Ze hebben ook schrik, en dat kan ik eigenlijk best begrijpen.
De enige informatie die de buurtbewoners krijgen is een lang verhaal over alle veiligheids maatregelen,...

Met D14 gaven we aan de buurtbewoners een chocoladen Manneke Pis, met het programma van de activiteiten.
De meeste buurtbewoners waren inderdaad blij om te zien dat wij ?gewone? mensen waren, een kunstenaar en een vakbondsafgevaardigde uit de buurt vertelden er ook waarom ze op 13 en 14 december zouden betogen. Maar ze spraken ook hun onvrede uit over de hysterie die werd gecreëerd en de manier waarop de bewoners werden geïnformeerd.

Natuurlijk waren er ook een paar buurtbewoners die duidelijk te kennen gaven dat ze ons liever niet zagen komen. Wat wil je ook als je daar eerst een uur gebrieft wordt over alle ?veiligheids? maatregelen, dan zal er wel iets mis zijn met die ?politieke hooligans? zeker.
Het zal ook maar jou winkel zijn natuurlijk die moet sluiten omwille van een ?rode zone?.