arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tot waar reikt de democratie in Brussel?
by riet dhont Tuesday November 27, 2001 at 05:34 PM

Nog drie weken voor de grote betoging tegen de Eurotop van Laken. Elke week roept de politie van Brussel, vergezeld door de federale politie en verschillende commissarissen, het organiserende D14 en vertegenwoordigers van de ngo's op het appel. Een uitputtingsslag rond het traject van de betoging.

D14, dat het initiatief nam tot de betoging van 14 december, wil opstappen van het Klein Kasteeltje – symbool van Fort Europa – naar het Groot Kasteel, het Koninklijk Paleis in Laken, waar de Europese top de nieuwe Europese staat voorbereidt. De weg is duidelijk: via enkele straten van Molenbeek, door de gemeente van PS-burgemeester Moureaux.

Het vroeg heel wat overtuigingskracht vooraleer Moureaux toestemming verleende. "Mijn bevolking is zo kwetsbaar en het is ramadan. Dit is problemen zoeken", vond hij. Uiteindelijk gaf hij toe. In Laken trekken we via een grote laan naar het Bockstaelplein en dan via de Artiestenstraat naar het uiterste puntje, de laatste 50 meter van het park rondom het Koninklijk Paleis. Daar kunnen Verhofstadt en co toch nog iets van onze stemmen horen. En dat moet!

De betoging eindigt op de terreinen van Tours & Taxis, de uitverkoren plaats van het zomerfestival ‘Couleur Café'. Dit traject wordt echter geweigerd.

Een toertje rond het kanaal…

Zoals Genua in de zomer en zoals Gent vorige maand wordt ook Brussel opgedeeld in zones. De rode zone, de ‘veiligheidszone', is voor iedereen hermetisch afgesloten, behalve voor de hoge gasten. Deze zone valt samen met het park van Laken, waar het ‘grote kasteel' staat.

De oranje zone, een ‘voorzorgszone', is een open zone maar staat onder bewaking. In de eerste aanvraag liep de betoging tot in het Stuyvenbergpark, rechtover de ingang van het paleis. Dit bleek zelfs niet onderhandelbaar, totaal Rode Zone.

Het nu aangevraagde traject leidt langs de oranje zone, dus ‘toelaatbaar'. Echter niet voor de politie van Brussel. Zij weigert met het argument "dan komt de betoging voorbij een politieblokkade, wat automatisch geweld uitlokt."

Tot nu toe kan alleen een toertje rond Tours & Taxis, rond het kanaal en terug. Zoals het tochtje ‘rond het kanaal' van de vakbonden in Gent. "Het aangevraagde traject beantwoordt aan de verzuchtingen van de betogers", stelde advocaat Ivo Flachet van het Legal Team van D14 bij de politie. "De betogers willen hun stem laten horen aan het Grote Kasteel. Er is al een toegeving gedaan door het Stuyvenbergpark als eindpunt te laten vallen. De politieblokkade kan makkelijk 300 meter opschuiven. De ingang van het Koninklijk Paleis is nog een kilometer verder. Jullie lokken problemen uit, jullie frustreren de betogers en zij zullen dit kanaaltochtje niet nemen. Dat loopt op confrontaties uit. Dan hebben jullie het gezocht."

Goede en slechte betogers

De politie van Brussel, onder leiding van burgemeester Tielemans, wil de betoging in twee verdelen: diegenen die het opgelegde traject volgen, zijn de goede betogers. Wie afwijkt van dit kanaaltochtje, behoort tot de slechte betogers. En daar mogen ze op kloppen. Zij willen de verantwoordelijkheid leggen bij de organisatoren om zich te distantiëren van die ‘slechte' betogers…

Maar de organisatoren houden voet bij stuk. Eén grote betoging, van het Klein Kasteeltje naar het Groot Kasteel, waar de betogers hun stem kunnen laten weerklinken aan de poorten (enfin, de achterpoort) van het paleis. Hier wordt deze week voor de zoveelste keer over onderhandeld.

Ondertussen houdt burgemeester Tielemans een volksvergadering om zijn traject voor te leggen en de lof te zwaaien van de top van Laken. "Dit is mijn kiezerspubliek, ik kan niet toelaten dat mijn bewoners teveel gestoord worden, een tocht door het centrum van Laken is ontoelaatbaar." Dat zei hij op de vorige onderhandelingen. We zullen horen hoe hij zijn bewoners zal voorbereiden op de top van Laken…

Wordt het een psychose zoals in Gent? Op de algemene vergadering van D14 kreeg het secretariaat het mandaat het aangevraagde traject met hand en tand te verdedigen, ook met acties en persconferenties. Op 1 december is er een deur-aan-deur-tocht langs het aangevraagde traject met de sticker ‘Manneke Pis in Laken'.

D14 rekent op de steun van de bevolking om een vastberaden, massale, populaire betoging te houden, zonder incidenten, zonder provocaties van politiegeweld. Welkom op de wijktocht van D14, zaterdag 1 december, om 10u aan het secretariaat ‘De Karavaan', Priemstraat 19A, Brussel (vlak bij Rouppeplein).

reisverbod
by Saskia Thursday December 06, 2001 at 06:00 PM

Een ander democratisch probleem: reisverbod voor activisten die in Genua gearresteerd (en gemolesteerd) zijn. Wij hoorden van een collega dat de Duitse politie zijn moeders huis heeft bezocht en haar heeft gesommeerd zijn paspoort in te leveren. Dat zou dan bij de politie moeten liggen tot na de EU Summit. Wij zouden graag weten of dit inderdaad algemeen beleid is? Wie weet hier iets van? De politie poneerde dat het een maatregel is die via het Schengen Info System of zo binnen was gekomen en dat zij dus niet weten hoe het zit met de Italiaanse gegevens. Dat de Italiaanse politie niet heeft geschroomd allerlei vreedzame demonstranten te arresteren speelt geen rol.