arch/ive/ief (2000 - 2005)

Manneke Pis MAG NIET naar Laken !
by raf Tuesday November 27, 2001 at 02:03 PM
raf.custers@euronet.be

Burgemeester Thielemans van Brussel verbiedt D14-optocht door Laken te trekken. Als het van Thielemans afhangt, wordt zelfs het Bockstael-plein op 14 december verboden terrein.

Thielemans kwam vanochtend, dinsdag 27 november, met zijn beslissing voor de pinnen,tijdens nieuw overleg met de organisatoren van D14. D14 is de roepnaam voor de optocht van 14 december voor Een Ander Europa. In de delegatie van D14 waren er afgevaardigden van de ontwikkelingsNGO's CNCD en Oxfam-Solidariteit, en andere organisaties.

D14 heeft altijd aangekondigd "van het Klein Kasteeltje" (open asielzoekerscentrum) naar het Grote Kasteel (het koninklijk "paleis") van Laken te zullen stappen.

Thielemans heeft nu tesamen met politie-commissaris VanReusel (en wie weet nog allemaal ?) een parcours uitgestippeld rond de site van Thurm-und-Taxis (Tour-et-Taxis), de loskaaien van Ziegler (aan de Dieudonné Lefevre-straat) en de kom van het kanaal.

Niet alleen is dat een wandeling door verlaten gebied, bovendien komt de optocht helemaal niet in Laken, en zeker niet in de buurt van het Grote Kasteel, waar op dat ogenblik de Europese top van staats- en regeringsleiders de toekomst van het kapitalistische en militaire Europa bekokstooft (en vermoedelijk ook opnieuw de NATO-kruistocht tegen de niet-geglobaliseerde "barbarij" steunen zal).

Thielemans had vanochtend nog meer verrassingen in petto. Hij kondigde aan dat het Bockstael-plein op 14 december verboden terrein zal zijn voor manifestanten.
Op het eerste gezicht heeft hij daarvoor enkel electorale redenen : Thielemans heeft naar het schijnt nogal wat kiezers rond Bockstael die niet opgezet zouden zijn met een stoet van "anders-globalisten".

Nochtans : op 13 december bijten de Europese vakbonden de spits af van de D14-protesten met een betoging die vertrekt op....het Bockstael-plein en vervolgens richting Heizel-stadion trekt.

Waarom moeten de manifestanten op 14 december dan Bockstael mijden ? Omdat ze "minder gedwee" zouden zijn dan de vakbonden, zoals Thielemans gesuggereerd heeft ? Of zit Robocop VanReusel hierachter, die in juni 2000 al duchtig geoefend heeft met oproer-provocatie tijdens het EK-voetbal en de protesten tegen het patroons-conclaaf UNICE ?

Het Brussels stads- en politiebestuur mag er zeker van zijn : over dit parcours is het laatste woord nog niet gezegd.