arch/ive/ief (2000 - 2005)

De oorlog wordt groen
by christophe callewaert Sunday November 25, 2001 at 12:46 PM

Fischer vraagt zijn partijgenoten om de Duitse oorlogsinspanning te steunen en dat tegen de wil van de grote meerderheid van de eigen leden en kiezers in. Op 14 december zullen wij, tegenstanders van de oorlog, nog maar eens tussen groene ecolo- en agalev-vlaggen betogen tegen mensen als Fischer.

Hoe lang zijn de groenen nog van plan om die schizofrenie vol te houden? Is de machtsgeilheid zo groot?
Of gaan ze weer afkomen met het argument dat ze proberen te wegen op het beleid, dat ze de poot van de vredesbeweging in de regering zijn. In Duitsland zien we wat het betekent "wegen op het beleid". Hebben de groenen er voor gezorgd dat er geen Duitse soldaten naar Afghanistan worden gezonden? Sterft er één Afghaan minder door het wegen van de groenen?
PS: Is dit geen zaak voor Hahalev?

Fischer vraagt Duitse groenen militair optreden te steunen
De Standaard 24/11/2001

ROSTOCK - De Duitse minister van buitenlandse zaken Joshka Fischer riep zijn groene partijgenoten zaterdag op de Duitse beslissing om troepen te leveren voor de strijd in Afghanistan te steunen. Zoniet dreigt er een breuk in de roodgroene coalitie van SPD-kanselier Gerhard Schröder.


,,De meerderheid moet overeind blijven, daar gaat het om'', zei Fischer, de meest prominente groene politicus in Duitsland en volgens een opiniepeiling van het weekblad Der Spiegel de populairste staatsman van het land.

Het congres van de Groenen lijkt neer te zullen komen op een vertrouwenstemming over het voortzetten van de drie jaar oude coalitie met de sociaal-democratische SPD. De Groene partij werd gesticht in 1980 en heeft haar wortels in de vredes- en milieubeweging. Fischer zei de emotionele reactie van zijn partijgenoten tegen het sturen van 3.900 troepen naar Afghanistan te kunnen begrijpen.

,,Maar het zal daarom niet minder oorlog zijn'', zei Fischer, ,,We moeten in staat zijn in oorlogstijden een beleid te voeren dat leidt tot vrede.'' Fischer stond op het punt in tranen uit te barsten toen hij de 680 afgevaardigden vroeg de regering te steunen en kreeg na afloop van zijn speech een staande ovatie. Tegenstanders hielden bordjes omhoog met ,,Nee aan de oorlog''.

Waarnemers vermoeden dat bij de stemming later op zaterdag Fischer zijn slag zal thuishalen. Eerder deze maand overleefde de regering van Schröder een vertrouwenstemming in het parlement inzake Afghanistan. Vier van 47 Groene parlementsleden stemden toen tegen de regering waar ze deel van uitmaken.

Bij de Groene kiezers is de weerstand tegen het sturen van troepen veel groter. De partijleiding geeft toe dat zeventig procent van de partijleden gekant is tegen de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. Om de pil wat te vergulden zal de congresleden enkel worden gevraagd of ze het sturen van troepen kunnen ,,aanvaarden''.

De Berliner Zeitung schreef hierover: ,,Voor sommige komt 'aanvaarden' neer op 'goedkeuren', anderen zien het als 'tolereren'. Kort gezegd, 'accepteren' betekent helemaal niets''.