arch/ive/ief (2000 - 2005)

Agalev Oostende kiest voor P. Lumumbalaan
by Agalev Oostende Sunday November 25, 2001 at 08:52 AM
ir002167@wol.be

Naar aanleiding van het eindrapport en de werkzaamheden van de Lumumbacommissie doopte Agalev_Oostende de Leopold-II-laan om in de Patrice Lumumbalaan, in aanwezigheid van Leen Laenens, Agalev Kamerlid van de Lumumbacommissie.

Agalev Oostende kies...
lumumba4.jpg, image/jpeg, 800x600


PERSTEKST


Agalev-Oostende herdoopt Leopold II-laan in Patrice Lumumbalaan

Vorige week bracht de Lumumbacommissie haar rapport uit over het onderzoek naar de omstandigheden van de moord in 1961 op Patrice Lumumba, de toenmalige premier van Congo.

De commissie was in haar bewoordingen zeer streng voor ons land. De toenmalige regering Eyskens wordt indirect verantwoordelijk gesteld voor de moord op Lumumba. Deze conclusie is heel erg belangrijk om in het reine te komen met ons verleden.

Het incident Lumumba was niet de eerste keer dat België zich bezondigde aan het zich bemoeien met het lot van het Congolese volk.

Reeds onder Leopold II beging ons land onvergeeflijke misdaden. In het boek van Adam Hochschild ‘De geest van Koning Leopold II en de plundering van Congo' en ander wetenschappelijk werk is er sprake van acht tot tien miljoen slachtoffers van de slavenarbeid op de rubberplantages in Congo.

Voor de stad Oostende zijn deze historische feiten zeer genant. Het is bekend dat Oostende rond de eeuwwisseling het toneel was van enorme prestigewerken, allemaal geïnspireerd door koning Leopold II en ondermeer gefinancierd met de opbrengsten van de rubberplantages in Congo.

Inderdaad, dat is al meer dan een eeuw geleden, maar de dubieuze relatie van Oostende met onze voormalige kolonie gaat verder. Niet zo lang geleden raakte bekend dat de luchthaven van Oostende een draaischijf was in de smokkel van wapens naar de door burgeroorlog geteisterde Congo.

Al deze feiten maken dat Oostende een schuld in te lossen heeft bij de Congolese bevolking.

Vandaar deze symbolische actie. Agalev gaat de Leopold II-laan herdopen in de Patrice Lumumbalaan. In de meeste hoofdsteden in Afrika is er een Patrice Lumumbalaan. Het wordt tijd dat ook België zich aansluit bij dit eerbetoon.

Ik heb het al gezegd, het is niet meer dan een symbolische daad. Op het terrein eisen de groenen dat alles in het werk wordt gesteld door de Belgische regering om in Congo een duurzame vrede te bereiken. De Congolese bevolking moet via ontwikkelingssamenwerking weer een doel worden gegeven waarvoor ze kunnen leven. Ten slotte vinden we als groene partij dat een officieel pardon vanwege alle overheidsinstanties, inclusief het koningshuis, op zijn plaats is.

Agalev – Oostende
Agalev-Oostende
Blankenbergestraat 9/101
8400 Oostende
(059) 32 19 42
e-mail : ldepoorter@yahoo.com