arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antikapitalisme begint op je computer
by Punk Page Peter Saturday November 24, 2001 at 02:12 AM

In de paar maanden dat ik nu in Belgie woon, heb ik veel mensen gesproken die hun antikapitalistische principes van de daken schreeuwen en monopolies verafschuwen. Dit zijn vaak dezelfde mensen die met het grootste genoegen hun Hotmail-adres aan mij doorgeven of zonder schaamte Windows op hun PC hebben staan. En dat vind ik nu eens heel erg scheef.

Microsoft, de fabrikant van onder andere Hotmail en Windows, is verreweg de grootste softwarefabrikant van de wereld. De eigenaar van Microsoft, Bill Gates, is de rijkste man ter wereld (zelfs rijker dan Dagobert Duck). Wat Microsoft per jaar uitgeeft aan promotie van haar producten, is meer dan wat jij en ik samen ooit in ons hele leven te zien krijgen. Dit is mogelijk, gezien het feit dat Microsoft de grootste kapitalist ter wereld is.

Monopolie
Microsoft heeft door de jaren heen een flinke monopolie opgebouwd. Door haar eigen software "gratis" mee te leveren en te intergreren met hun besturingssysteem Windows, wisten ze zeker dat iedereen die Windows had, ook software als Internet Explorer, Windows Media Player, Outlook Express en Netmeeting bezat. In de nieuwste versie van Windows, Windows XP, wordt dit zelfs nog uitgebreid door iedereen bijna te verplichten een Microsoft Passport, Hotmail-account en MSN-Messenger account aan te maken, drie dingen die veel gebruikers anders nooit zouden gebruiken.
Het feit dat zoveel mensen Windows gebruiken heeft ook niets te maken met een goed product (integendeel!). Veel mensen kopen een nieuwe computer in de computerwinkel, alwaar Windows dan "gratis" op voorgeinstalleerd is (in werkelijkheid zit de dikke 4000 frank die Windows kost gewoon in de prijs van de computer verwerkt). Keuze heb je niet: je koopt een computer met Windows of je koopt geen computer bij die winkel. Zogenaamd doen ze dit zodat jij wel degelijk een licentie "krijgt" van Microsoft en dus niet op een andere manier illegaal aan Windows gaat geraken om onder de kosten uit te komen. In werkelijkheid is dit een overeenkomst die computerfabrikanten hebben gesloten met Microsoft zodat jij Windows aanschaft. Veel beginnende computergebruikers weten niet beter dan dat ze Windows ook daadwerkelijk nodig hebben, en trappen in deze truc.

Netscape
Verreweg de meest gebruikte webbrowser ter wereld is Microsoft Internet Explorer. Dit is niet altijd zo geweest. De eerste webbrowser die er bestond was NCSA Mosaic. Enige tijd daarna brak een andere browser door: Netscape. Netscape was gebaseerd op dezelfde technologie als NCSA Mosaic (niet moeilijk, het kwam van dezelfde maker), maar ondersteunde een hoop meer dan NCSA Mosaic. Bewegende animaties, Javascript en dynamische websites waren dingen die Netscape als eerste ondersteunde. Microsoft zei toen nog dat "Microsoft nooit iets met internet zou doen". Toen het internet populairder werd, veranderde dit. Microsoft bracht ook een webbrowser uit, gebaseerd op de originele NCSA Mosaic, genaamd Microsoft Internet Explorer. Deze webbrowser werd vanaf Windows 95b (de tweede editie van Windows 95) standaard meegeleverd met Windows. Dit programma functioneerde echter slecht en veel mensen stapten alsnog over op Netscape.
Bij de release van Windows 98 kwam hier verandering in. Microsoft bracht een nieuwe versie uit van Internet Explorer (versie 4), die qua kwaliteiten net iets beter was dan Netscape versie 3. Maar dat was niet het enige wat Microsoft had gedaan. Ze hadden het programma volledig geintergreerd in Windows, waardoor het vrijwel onmogelijk was het programma te verwijderen. Veel mensen hadden niet veel zin om uit te gaan zoeken hoe ze alsnog van Internet Explorer afkwamen, en begonnen deze browser te gebruiken in plaats van Netscape. Erger werd het nog toen Internet Explorer versie 5 uit kwam, welke standaard werd meegeleverd met Windows 98 Tweede Editie. Ook hierbij was het niet te doen om dit programma te verwijderen, maar daarnaast ondersteunde het ook allemaal dingen die Netscape niet ondersteunde (zoals Visual Basic Script, een virusgevoelige scripttaal door Microsoft uitgevonden). Door vervolgens hun eigen sites zoals Windows Update (je weet wel, waar je de beveiligingsupdates moet downloaden), Hotmail en MSN van deze dingen te voorzien, kon je deze sites moeilijk of zelfs helemaal niet meer bezoeken met een andere browser dan Internet Explorer. Ook worden Windows NT en Windows 2000 servers standaard met code geleverd die Netscape doet crashen.

Boycott deze kapitalist
Als je je bedenkt dat ik slechts een kleine greep uit de vele, vele redenen heb genomen waarom je beter geen Microsoft-producten kunt gebruiken, zul je misschien geinteresseerd zijn in alternatieven. Wel, wees gerust, die zijn er volop. In plaats van Hotmail kun je een gratis e-mail account verkrijgen bij PunkMail, Yahoo of Linuxmail. In plaats van Windows kun je veel verschillende systemen gebruiken, voor de PC is Redmond Linux het geschikst voor beginners, dit systeem werkt net zo eenvoudig als Windows, en het is gratis.

Meer informatie
Er zijn vele sites die allemaal andere aspecten bekijken van de foutheden der Microsoft. Op de site van de vrije internet werkplaats ANSII in Antwerpen, vind je een hoop links naar sites die tegen Microsoft zijn. Op Kein Mittleid Fur Microsoft (Engelstalige site met een Duitstalige naam) vind je vrijwel alle redenen, van veiligheidsaspecten tot smerig monopolistengedrag, netjes op een rijtje.

leve de underdog
by angelina Saturday November 24, 2001 at 02:56 AM

15 jaar geleden was multinational IBM nog de Microsoft van vandaag. Microsoft was een muis vergeleken met de olifant IBM.
20 jaar geleden was Microsoft een kleine KMO, Apple was groter.

Zo snel verandert de wereld. Netscape, Sun, enz. hadden de ambitie even groot, zoniet groter te worden.
Netscape is gewoon niet doorgebroken omdat ze niet goed genoeg zijn. Sun heeft zijn eigen monopolistische pogingen zien mislukken.

Moraal : gok op de underdog, en hoop dat die niet wint ? Maar pas op, als de underdog toch te groot wordt, heb JIJ er toe bijgedragen !

Probeer goed te voorspellen wie slecht genoeg is om klein te blijven. Alleen, klein blijven bestaat niet. Of je wordt groter, of je verdwijnt. In die wereld toch.

netscape, microsoft ....
by bart Saturday November 24, 2001 at 12:21 PM
bart@thepits.be

Waarom Netscape wel ok en Internet Explorer niet ?
Netscape is in handen van Aol-Timewarner. Grootste media gigant ...

Wat is er verkeerd aan?
by noane Saturday November 24, 2001 at 05:22 PM

Het maakt toch geen fuck uit dat je het imperialisme bestrijdt met de middelen die ze zelf ter beschikking stellen!!!

Of je moet het hele Internetgebeuren negeren. Trouwens mosaïc werd geïntoduceerd door het Amerikaanse leger (Pentagon)...

aap
by ikke Saturday November 24, 2001 at 06:14 PM

ahja en yahoo is dan niet-kapitalistisch zeker
trouwens als communistjes kunt ge moeilijk tegen monopolievorming zijn hé
sebiet gaat ge nog klagen over concurentievervalsing!!!!

Niet dat, maar hoe
by Punk Page Peter Saturday November 24, 2001 at 08:25 PM

Het gaat er in de eerste plaats al niet zozeer om dat Microsoft een monopolist is geworden, maar meer de manier waarop. Door jou simpelweg te dwingen hun product te kopen, of je dat nu wilt of niet. Als ik zelf een nieuwe computer koop, koop ik die niet in de winkel, maar koop ik losse onderdelen die ik zelf in elkaar zet. Dit is de enige manier waarop ik een computer kan kopen zonder gelijk een Micro$oft-product erbij te moeten aanschaffen. Verder: Micro$oft is helemaal niet goed, ze verkopen het slechtste besturingsysteem ooit: Windows. Waarom anders dat 'het blauwe scherm' bekender is dan 'het raampjes-logo'?
Netscape is tegenwoordig ook niet zo'n beste meer, nu ze van AOL zijn. Vroeger (goeie ouwe tijd, toen ik nog klein was, pfff) waren ze nog beter, toen ze behalve hun end-user versie Netscape ook de open-source versie Mozilla (http://www.mozilla.org) hadden, en meer niet. Mozilla hebben ze nu ook nog wel, maar het project Mozilla/Netscape is nu overgenomen door AOL, en da's wel jammer.
Maar er bestaan nog meer browsers: Konquerrer (al vele malen in de prijzen gevallen - Micro$oft heeft in hun hele bestaan nog geen prijs gezien), Opera, Lynx, etc... Van die drie is alleen Opera commercieel. De rest is non-profit.
Noane: Volgens mij heb jij het over een andere Mosaic. De Mosaic die door het pentagon werd geintroduceerd was absoluut niet de webbrowser NCSA Mosaic! :)
Angelina: Netscape is ooit zo groot geweest, voordat M$ begon met jou te verplichten Internet Explorer te installeren. Micro$oft was niet een muis vergeleken met IBM, Micro$oft was in die dagen nog onderdeel van IBM. Later zijn ze afgesplitst en in Micro$oft verder gaan groeien (dat kon, want ze hadden de rechten op IBMDOS, wat later MS-DOS ging heten).

Vrije software
by Punk Page Peter Saturday November 24, 2001 at 08:40 PM

Volgens mij denkt iedereen die hier een comment heeft gepost dat er alleen maar bedrijven zijn die software uitgeven, en dat die bedrijven daaraan willen verdienen. Maar dit is niet zo. Er is ook open-source software, soms uitgegeven door bedrijven/organisaties, soms ook niet. Vaak wordt er aan die software helemaal niet verdient, ook niet door middel van reclame en ook niet door middel van beurskoersen. Een goed voorbeeld is Linux. Linux is een besturingssysteem, net als Windows maar dan vele malen beter, oorspronkelijk uitgegeven door Linus Thorvalts. Hij stelde de broncode beschikbaar en zette in de licentieovereenkomst, dat "iedereen die dat wil aanpassingen mag maken in de software en/of de software mag verbeteren." Ook vond hij dat "niemand, ook hij niet, eigenaar is van Linux, en tegelijk ook wel. Linux is van alle gebruikers, en alle programmeurs die er wat aan hebben bijgedragen." Op dit moment zijn dit duizenden programmeurs en 18 miljoen gebruikers. Niemand verdient aan Linux zelf, hooguit misschien aan extra service verleend met Linux, maar je bent nooit verplicht daar gebruik van te maken.

Misschien dat ik maar eens een keer een vervolg moet schrijven op mijn artikel, waarin ik dit wat meer aan het licht breng...?

stommiteiten
by maria Saturday November 24, 2001 at 09:12 PM

Punk Page Peter,
ik denk dat je de geschiedenisboekjes moet gaan lezen;
M$ is nooit onderdeel geweest van IBM, en is dus nooit afgesplitst;

de grootste stommiteit die IBM ooit gedaan heeft, is dat ze een licentie genomen hadden op MS-DOS, zonder de exclusiviteit te eisen (grappig detail - op dat moment bestond MS-DOS nog niet eens, maar dat wist IBM niet - en nog grappiger, ik vermoed dat M$ toen geen 5 mensen telde, over de underdog gesproken); M$ behield het eigendomsrecht;
de reden hiervoor is dat in die dagen IBM hardware verkocht, en in de arrogantie van de multinational niet in staat was de nieuwe ontikkelingen te voorspellen (software), waar ze door de markt overigens voor afgestraft zijn.

Het is in de eerste plaats omdat Bill Gates de ontwikkelingen goed voorzien had, en pas in de tweede plaats door zijn bluf (en misleiding), dat hij groot geworden is.

"M$ begon met jou te verplichten Internet Explorer te installeren" : niemand kan je beletten Netscape te halen en te installeren, als je Netscape zo beter vindt. De kwestie is niet zozeer dat de consument misleid wordt, maar wel dat Netscape niet goed genoeg is om je die extra moeite te getroosten, tenzij om ideologische redenen.

Als je je waagt op het gebied van de Open Source, zorg ervoor dat je eerst je zaken op een rijtje hebt, en vooral de redenen uitpluist waarom het voor serieuze mensen een grooooot probleem is zich vast te leggen op die filosofie.

yup...
by Punk Page Peter Saturday November 24, 2001 at 10:22 PM

Maria: Je hebt inderdaad gelijk wat betreft die licentie op M$-DOS aan IBM. Ik heb mijn geschiedenisboek wel gelezen, maar dat ik dat gedaan heb is inmiddels ook al een paar jaar geschiedenis, vandaar dat ik in staat was de fout te maken door te zeggen dat M$ onderdeel was van IBM. Hierbij dan de (e)rectificatie: dit was niet zo. Maar uiteindelijk heeft M$ wel door IBM z'n eerste (grote) stapjes kunnen maken.

Uiteraard kan niemand je beletten om Netscape te installeren, maar waarom zou je dat doen als er al een browser op je computer staat, en verreweg de meeste mensen een idee hebben hoe je daar vanaf komt (een normale uninstall optie heeft Internet Explorer niet)? Dan neem je door de installatie van Netscape alleen maar extra schijfruimte in beslag. Om deze reden draait ook de hele antitrust zaak rondom Microsoft, want zoals ze op die manier Netscape de grond in geboord hebben, zijn ze nu ook begonnen met andere softwarediensten.

> De kwestie is niet zozeer dat de consument misleid wordt, maar wel dat
> Netscape niet goed genoeg is om je die extra moeite te getroosten

Wat is er niet goed aan Netscape? Netscape is een perfect werkende, stabiele browser met voldoende mogelijkheden. Bovendien is Netscape een veilige browser, wat je van Internet Explorer absoluut niet kan zeggen (denk maar aan VB-script virussen).

Voor "serieuze mensen" is het helemaal geen groot probleem over te stappen op open source software. Het grootste deel van de webservers op internet draait op een Linux of een BSD platform. Indymedia is een voorbeeld van websites die volledig open-source based zijn. Squat.Net en Punk Page zijn er nog twee. Vrije internet werkplaatsen zoals ANSII, ASCII, PUSCII, ... werken allemaal met Linux, en ik heb nog geen bezoeker van die internet werkplaatsen gezien die daar problemen mee hebben (ook niet de bezoekers die daar voor het eerst een computer hebben gezien). Linux is ingewikkeld, wordt wel eens gezegt. Dat is een sprookje die ik met genoegen naar het land der fabelen verwijs. Linux is allang niet meer ingewikkeld. Op http://www.redmondlinux.org vind je een distributie die je gratis kan downloaden, en die net zo eenvoudig is als Windhoos. Standaard worden er applicaties meegeleverd die van alles kunnen wat je ooit nodig zou hebben (Mozilla, kOffice, RealPlayer, XMMS, K-On-CD, lICQ, ksIRC, Instant Messenger, Gimp, .....). Hieruit kun je concluderen dat vrijwel alles wat onder Windows mogelijk is, ook onder Linux gedaan kan worden. Voor mensen die Linux eerst eens willen uitproberen kun je gaan naar je dichtstbijzijnde vrije internet werkplaats, alwaar je wordt uitgenodigd Linux te proberen. Op http://squat.net/ansii/links.html vind je een beknopte lijst met internet werkplaatsen.

klein begonnen goed gewonnen
by maria Saturday November 24, 2001 at 10:58 PM

"Maar uiteindelijk heeft M$ wel door IBM z'n eerste (grote) stapjes kunnen maken"
't is maar wat je bedoelt met 'door', ik zou zeggen dat M$ IBM goed liggen heeft gehad, en 10 jaar later nog eens, door IBM te laten geloven dat ze gemeenschappelijk aan het nieuwe platform (OS/2) aan het werken waren, en als het bijna klaar was heeft M$ IBM in de rug geschoten (legaal), wat dan uiteindelijk Windows 95-98-2000-XP geworden is. Het is vermoedelijk juist door de M$-strategie van geleidelijke veranderingen geweest is dat de PC zo aangeslagen is bij het grote publiek, want in de 'multinational'-strategie van IBM zou de PC nog een elitair toestel geweest zijn. Hierdoor zijn ze jaren lang Windows-shit blijven leveren, akkoord; het alternatief was een elitair OS, en zaten we hier waarschijnlijk niet op deze site te babbelen...

"Uiteraard kan niemand je beletten om Netscape te installeren, maar waarom zou je dat doen als er al een browser op je computer staat" ? Omdat het beter zou zijn bvb., maar dat is niet zo, oa. omdat Netscape zo lang zo achter loopt in de implementatie van allerlei standaards.

"serieuze mensen" doen meer dan een website beheren, muziek beluisteren of op het internet browsen of mailen of chatten.

Linux-gebruiker
by Ulrich Sunday November 25, 2001 at 12:05 AM
Nazareth@xs4all.nl

Ik kan beamen dat Linux een erg prettig systeem is. Tenzij je van systeemcrashes en blauwe schermen houdt, bestaat (bijna) geen reden om Windows te blijven gebruiken.
Ik ben al 3 jaar een gelukkige gebruiker van Linux.

Behalve dat het besturingssysteem stabiel is (4 crashes in 3 jaar, waarvan 3 crashes door een kernel-bug die reeds verholpen is) en de software meestal gratis EN van uitzonderlijk hoge kwaliteit (het doet precies waar het voor gemaakt is: niet meer maar zeker ook niet minder), is een reden om Linux te gebruiken zeker ook een politiek-filosofische. Linux is niet in handen van het kapitalisme. Dat kan ook niet, omdat de licentie (die in de meeste gevallen gebruikt wordt: de Gnu Publieke Licentie) dat verhindert.

Gewoon eens naast je Windows partitie installeren en uitproberen. Voor je 't weet weet je niet waarom je ooit Windows gebruikte.

Ulrich

"serieuze mensen"
by Punk Page Peter Sunday November 25, 2001 at 01:40 AM

> "serieuze mensen" doen meer dan een website beheren, muziek
> beluisteren of op het internet browsen of mailen of chatten.

Afgezien van het feit dat ik het niet eens ben met de gedachte dat er ook nog niet-serieuze mensen zijn, doe ik ook wel aardig wat meer dan websites beheren, muziek luisteren of een verslagje typen (dat laatste doe ik zelfs vrijwel nooit). Zelf doceer ik informatica aan de Virtual University (http://www.vu.org) en de lessen uittypen is het enige waar ik mijn kOffice exemplaar voor gebruik.
Verder beheer ik Punk Page volledig. En als ik zeg volledig, bedoel ik ook volledig: niet alleen contextueel maar ook technisch. Ik heb coba.ams.punkpage.nl waar de site op staat van de grond af tot een stabiele server gemaakt, inclusief de nodige veiligheid en SSH-verbinding zodat ik vanuit mijn eigen thuis in Antwerpen toch die server in Amsterdam kan beheren. Altijd handig. ;)
Zoals ik al schreef bouw ik mijn computers zelf, om onder Micro$choft uit te komen. Daar ben ik dan ook regelmatig mee bezig, omdat er meer mensen inzien dat Micro$choft een bedrijf is dat je beter kunt vermijden, maar die niet zoveel verstand hebben van computers, laat staan dat ze er eentje kunnen bouwen. Ik ben best bereid dat dan voor hen te doen, en die computer te voorzien van een werkende, eenvoudige Linux distributie.
Voor de mensen die echt zware dingen doen (websites hosten, etc.) raad ik zowiezo aan nooit Windows te gebruiken, Windows is een platform bedoeld om spelletjes op te spelen, niet om serieuze dingen op te doen.

Ik zie niet in wat jij zoal doet wat niet onder Linux zou kunnen...

etc
by maria Sunday November 25, 2001 at 02:27 AM

"Voor de mensen die echt zware dingen doen (websites hosten, etc.)"
ok, jij doceert informatica, en ik zou je moeten uitleggen wat 'etc' is ?
EOD

Re: etc
by Punk Page Peter Sunday November 25, 2001 at 02:31 AM

> ik zou je moeten uitleggen wat 'etc' is ?

Nee, maar wel wat jij doet wat wel onder Windhoos kan, en niet onder Linux.

Gemakzucht, onverschilligheid, onwetendheid of wat ?
by Kropotkin Sunday November 25, 2001 at 12:14 PM

Al die mensen die zichzelf anarchist, communist of iets dergelijks noemen,
en die het toch heel moeilijk vinden om iets anders dan MS-Windows te
gebruiken, blijven wel nog steeds MS-Hotmail gebruiken.
De MS-Hotmail bekend van de vele veiligheids-lekken en de privacy-problemen.
MS-Hotmail van Microsoft die erg graag persoonlijke data afstaat aan NSA,
CIA, FBI, DOJ, etc.
Waarom blijven deze zogenaamde anarchisten/communisten/etc. dan halsstarrig
MS-Hotmail gebruiken ?
Roep op tot een boycott tegen Shell, Nestle, of IMF etc. en men doet mee.
Maar roep op tot een boycott tegen MS-Hotmail en opeens hebben mensen
persoonlijk een probleem.

Citaat van Steve Ballmer, de grote baas van Microsoft :
"Linux is communism!".

church of linux
by Raaf Wednesday November 28, 2001 at 05:11 PM


Peter, ik kom bij jou in de leer voor Linux. Als tegenprestatie kom ik mee de leer verkondigen ;)

groetjes,
een raaf

linux ...
by Bart Monday December 03, 2001 at 09:07 PM
bart@thepits.be

PPP,

kan je misschien eens serieuze informatie beginnen geven ?

- "Linux" is niet zomaar van iedereen. Suse & Corel zijn behoorlijk grote bedrijven. De licentie van corel is ook niet zo open als bepaalde mensen wel zouden verwachten van Open Source.

Daarnaast is Windows zeer gebruiksvriendelijk/intuïtief + zeer compatibel daar bijna iedereen het gebruikt ...