arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Le Soir en choc' - 'Kwaliteitsmedia' steeds vaker geleid door commerciële types
by jpe Thursday November 22, 2001 at 11:54 PM

Over de crisis bij Le Soir en de intrede van commerciële 'types' bij de VUM en de VRT ... Lang leve de VTRM ?

De redactie van de Franstalig Belgische 'kwaliteitskrant' 'Le Soir' is in 'choc'. Ene Daniël Van Wylick, hoofdredacteur tot nu toe bij 'La Dernière Heure' (de Franstalige tegenhanger van 'Het Laagste Nieuws') is 'directeur des redactions' geworden van 'Le Soir', 'Le Soir Magazine' en 'Le Soir en Ligne'. Colette Braeckman, de gerespecteerde Afrika-journaliste van 'Le Soir', stelde in 'Le Soir' van 22/11dat de komst van Van Wylick 'un problème d'image pour le journal' mee brengt. "Sa réputation est incompatible avec l'image du 'Soir'". Die visie wordt gedeeld door heel de Soir-redactie die alvast niet uitsluit dat er acties zullen volgen.

Niet zo lang geleden haalde ook de VUM (Vlaamse Uitgeversmaatschapij: de Standaard- groep) een commercieel figuur binnen: Guido Van Liefferinge die in een strijd gewikkeld is met ex-makker Christian Van Thillo (baas VTM en Persgroep).

De VRT wist ons deze week te verrassen met de aankondiging dat Gaby Feyaerts extern adviseur wordt voor de VRT-nieuwsdienst. Feyaerts had jarenlang de leiding over de VTM- nieuwsdienst. En ook 'piekenpaultje' mag terug aan de slag aan de Reyerslaan: Paul Jambers - die het ooit nog aan de stok kreeg met 'La Feyaerts' - zal met zijn 'Televisiefabriek' tekenen voor één van de nieuwe info-programma's op Canvas. Welk verschil blijft er straks nog over tussen VTM en VRT ? Lang leve de VTRM ...