arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Dit Europa willen we niet' - Mark Vandepitte ontmaskert 'Europese mythe'
by jp everaerts Thursday November 22, 2001 at 04:53 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Enkele weken geleden publiceerden D 14 en Indymedia een studie van Mark Vandepitte over de Europese Unie en wat daar allemaal achter verscholen gaat. Een bespreking.

Doordat de studie op een handig formaat werd uitgegeven (10,5 op 15 cm) past ze in de binnenzak van jas of vest, en zo begon ik er al wachtende links en rechts, in te grasduinen.

De slotpagina's maken meteen duidelijk dat de auteur niet zomaar wat uit zijn nek kletst. Uit zijn 207 voetnoten blijkt dat Vandepitte gebruik maakte van een rijke waaier aan bronnen, van V.N.-rapporten en de 'klassieke' kranten en tijdschriften tot meer alternatieve media (zoals 'Le Monde Diplomatique').


Oskar Lafontaine versus het Duitse grootkapitaal

Puttende uit al zijn bronnen kan de auteur vaak opmerkelijke inzichten aanreiken. In deel 1, "NV Europa: het ontstaan van een grootmacht", beschrijft Vandepitte hoe de huidige Europese unie het resultaat is van een lang en moeizaam proces dat begin vorige eeuw vooral door het Duitse grootkapitaal gepromoot werd, wat resulteerde in twee wereldoorlogen. Na W.O.II waren het de Amerikanen die Europa wilden verenigen in de strijd tegen het communisme. Nog later, in de jaren tachtig, namen de Europese multinationals het voortouw. De Europese constructie werd "de regionale versie van de liberale globalisering". Vooral Duitse economische kringen namen het heft in handen, dezelfde kringen die de linkse SPD-minister, Oskar Lafontaine, deden aftreden toen hij hen te krachtig wou aanpakken. Eén van de openlijkste vormen van hoe de economische macht de politieke overklast.

In het licht van het overwicht van de Duitse economische machten, moet ook de uitbreiding van de EU naar het Oosten begrepen worden. Een aspect dat door de massamedia wel doodgezwegen wordt.

In deel 2, "Arm Europa", komen de 'Maastrichtnormen' en hun gevolgen aan bod. 'Normen' waar haast elke werkende Belg op de één of andere manier de gevolgen van ondervonden heeft.


"The press is free if you own one"

Met de democratie (deel 3) gaat het in Europa de slechte kant op. Zelfs Europese toplui erkennen dat. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde dat "onze burgers niet gelukkig zijn met de gang van zaken op Europees niveau. Zij eisen terecht veel meer zeggenschap in het proces van vormgeving van het nieuwe Europa". Maar Prodi, u weet het beste lezer, is een zwakke Commissievoorzitter die zich zelfs door een 'bleuke' als Verhofstadt aan de kant laat drummen.

Marc Vandepitte heeft het ook over de zogenaamde filters van de Westerse democratie: hoe het mooie democratisch ideaal door allerlei filters uitgehold wordt: de selectie van 'aanvaardbare politieke partijen' (o.a. door de media die bv. haast nooit over radicaal-links berichten), de partijtucht die kritische geesten buiten spel zet (zie wat er met Vincent Decroly gebeurde), de werking van het parlement (het 'public relations-orgaan van de macht', aldus VLD-kamerlid en bedrijfsleider F. Huts) en tot slot, in tijden van nood, het repressie-apparaat (politie, leger ...).


Chomsky: de multinationals afschaffen

Het is geen fraai en opwekkend beeld wat Vandepitte schetst van het 'Europa in wording'. Maar de auteur ziet wel een 'toenemend verzet' groeien (deel 4). Daarbij heeft hij het natuurlijk over de beweging van democratische globalisten. Hij eindigt met een sterk citaat van de Amerikaan Noam Chomsky: "Een brede aanpak van het probleem vereist de afschaffing van de multinationals, net zoals gebeurd is met de slavernij. Vergeet niet dat deze instellingen door de mens zijn geschapen. Ze zijn geen natuurlijk gegeven. Ze kunnen dus overwonnen worden door de strijd van het volk. Dat we niet meer in slavernij of feodalisme leven, dat we niet langer onder de knoet van koningen of prinsen zitten, is toch omdat die omvergeworpen werden door strijd en niet door een geschenk uit de hemel."

--------------------------------------------
Het boekje 'Dit Europa willen we niet' kost 100 fr. en is verkrijgbaar bij D 14, Indymedia, De Groene Waterman en nog enkele andere boekenwinkels. Mark Vandepitte werkt o.a. mee aan Attac Vlaanderen. Hij publiceerde in diverse tijdschriften en schreef ook al een boek over Cuba.

multinationals en wereldregering
by angelina Thursday November 22, 2001 at 08:21 PM

jpe,
ik zou veel commentaar kunnen geven, laat toe dat ik me beperk tot 1 vraag :

om die multinationals te kunnen 'afschaffen' heb je een soort wereldregering nodig, in feite of in 't echt; als alle staten het over zoiets fundamenteels eens zouden zijn, zouden ze in praktijk geen afzonderlijke staten meer zijn; wat is in die context de betekenis van de 'multinational' ?

...
by .. Thursday November 22, 2001 at 10:30 PM

...

Europa zoals het is
by birgit Monday December 03, 2001 at 04:46 PM

Een boek met dezelfde opzet is 'Europa zoals het is' van de RTBF-journalist Gérard de Selys, die reeds jaren een kritisch radio-programma rond het Europa van de Twaalf brengt. Het is pittig geschreven, en doorspekt met citaten, gefilterd uit zijn interviews, die vaak triest/hilarisch zijn.

Het is opgebouwd uit 8 hoofdstukken:

1: over de ondemocratische structuur van de Gemeenschap die aan de hand van huichelarij voor de bevolking wordt vermomd, geholpen door het krachtig propaganda-apparaat van de Commissie; over de invloed van het vele lobby-werk van multinationals

2: over het Fort Europa, zijn xenofobie, en de europese politiediensten die zich hierop baseren, zich ontmoeten in de vorm van groeperingen zonder adres om op geheel oncontroleerbare wijze vanalles op poten te zetten waar U en Ik rillingen van krijgen

3:over het onstaan van het Verenigd europa: de beweegredenen en de doordrukkers ervan (Amerika, Duitsland)

4: over het Verdrag van Maastricht, 1992: de bezuinigingen (privatiseringen) die oplegd worden om de 'eurocompatibilitiet' te verhogen, de wijze waarop het er is doorgedrukt en de twijfel die rijst binnen het europarlement

5: over de afbraak van sociale arbeidswetgeving: 'variaties' op de veertig uren week, nachtwerk voor vrouwen en mannen, ploegwerk, kinderarbeid, zwangere vrouwen en het zogenaamde gevaar van de vergrijzing en de summier gesubsisieerde 'europese akties tegen de armoede'

6: over de marginalisering van de landbouwer, de handen waarin de landbouwsubsidies vallen en de beweegredenen van de buitensporigheid ervan.

7: over het 'cultuur'-beleid: het op de vrije markt smijten van televisie en boek, de nieuwe commerciele functie van het onderwijs

8: over internationale handel en politiek van het verenigd europa: europa grijpt naar de wapens, de legimiteit die het zichzelf geeft de 'fundamentele belangen' (lage grondprijzen) via een veiligheidsbeleid te beschermen, de Golfoorlog: een Noord-Zuid oorlog, het belang van Oost-Europa

+ een heftige inleiding en besluit

173 blzn.
Uitgegeven bij EPO, juni 1993
oorspronkelijke titel: L'Europe telle qu'elle
EPO: Lange Pastoorstraat 25-27, 2600 Berchem
03 239 68 74
ISBN: 90 6445 738 7

Wordt samengevat door Birgit, voor Studiegroep Nog Zonder Naam, ontstaan uit Raaf