arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden en antiglobalisten: Eén strijd ?
by Sid Veritas Monday November 19, 2001 at 11:47 PM

Op 19 november kwam Louis Van Geyt te Kortrijk spreken over het thema globalisering op uitnodiging van de lokale afdeling van het ACOD. Wij vant Internationaal verzet daar natuurlijk naartoe... Vraag en aanbod hierna kort geschetst: Oe skjit da nu vwo den 13sten en den 14sten decembere... Gaan we nu eindelijk eens samenwerken of blijven we allen onze eigen zaligheid preken ? Deze avondlijke bijeenkomst was alvast een stap in de goede richting.

Louis Van Geyt (ex-voorzitter van de eertijds roemrijke Belgische KP) mocht als centrale spreker het debat rond de globalisering op hang trekken. Hij deed dit aan de hand van een 'to the pointe'-inleiding. No-nonsense was de boodschap. Alhoewel hij geen onbesproken figuur is, mag ik hier niet nalaten toe te geven dat ik nog niet zoveel zogenaamde experts in dergelijke klare taal hoorde een uiteenlegging omtrent het thema ten berde brengen. In een goed halfuurtje ontspon Van Geyt een discours dat voor de doorwinterde aktivist als 'waar heb ik dat nog gehoord' kan overkomen, maar dat verdikkeme een veel krachtiger middel kan zijn in de voortdurende strijd om de publieke opinie. Zoals het deze avond werd verwoord: 'Het is nu niet zozeer noodzakelijk om nog maar eens te discussiëren met de overtuigden, laat ons zij die nog altijd niet op de hoogte zijn wat meer informeren.'
Na deze algemene inleiding, kon er vanuit het ongeveer 50 koppen tellende publiek gereageerd worden. Verschillende syndicalisten kwamen aan het woord en wat ze te melden hadden, klonk alvast als muziek in de oren: 'Wij als militanten zullen niet enkel naar 13 december toe mobiliseren, maar ook naar de 14de.'. Ondergetekende kan aldus alleen maar hopen dat hierbij de daad bij het woord zal gevoegd worden.
Want... inderdaad zal het er nu meer dan ooit op aankomen om de pietluttige eigen stokpaardjes wat langer op stal te laten staan om SAMEN een sterkere vuist te kunnen maken. Ik mocht de laatste weken al heel wat keren aan den lijve ondervinden dat de mensen van de basis niet langer willen lullen over het zogenaamde enige zaligmakende evangelie van deze of gene partij of beweging. Het is best leuk met leraars, syndicalisten, commies, anarcho's, ... te kunnen spreken over de gemeenschappelijke strijd en niet over het feit dat jouw rood zijn eigenlijk wat meer roze of wat dieper bordeaux is.
En ja, we konden het niet laten om zelf ook nog wat commentaar te geven op bijvoorbeeld de aanwezige VLD'ers of de groene groenen die jammerlijk genoeg in deze materie geen al te consequente houding aannemen... Maar desalniettemin was de teneur van deze avond er veeleer één van samenhorigheid tussen kameraden. Wordt het dan toch "l'Union fait la force" of blijft dit koninkrijk eerder te sorteren onder de noemer "l'Ognion fait la farce" ?
Op naar betere tijden... A call for unity... enne Free beer for the punks.
(Sid Veritas)

Waarom?
by Jan D. Tuesday November 20, 2001 at 10:15 AM

Beste Sid,

Fijn dat je de kwaliteiten van kd. Louis apprecieert en dat je toegeeft dat we vroeger toch tenminste roemrijk waren
:-), maar ik vraag me af waarom hij 'geen onbesproken figuur' zou zijn en wie je dat verteld heeft. Wat heeft hij dan misdaan? Louis van Geyt blijft ook vandaag een van de helderste en bekwaamste figuren van de radicale linkerzijde.

kameraadschappelijke roeten