Er zijn ook schrijvers die NIET het ontslag van Anciaux vragen by jan-pieter everaerts Monday November 19, 2001 at 09:05 PM |
mediadoc.diva@skynet.be |
Hoe wereldvreemd zijn sommige Vlaamse schrijvers ? Een aanslepende rel naar aanleiding van een al dan niet door de koning uitgereikt erelintje onthult het gebrek aan maatschappelijk engagement van een kaste van Vlaamse schrijvers.
Een trits Vlaamse (en Nederlandse) 'schrijvers' heeft het ontslag van cultuurminister Bert Anciaux gevraagd omdat die koning Albert voorgesteld heeft één of andere prijs (één of ander erelintje van het soort dat ambitieuze zielen graag opgespeld krijgen), niet aan Gerard Reve uit te reiken. Tegen Reve's levensgezel, Joop Schafthuizen, loopt een pedofilie-onderzoek. Als we Walter Pauli in De Morgen van 19/11 mogen geloven, heeft Reve de activiteiten van zijn gezel, die openlijk voor zijn pedofilie uitkomt, "stilzwijgend toegedekt" en zo "het maatschappelijk probleem waarmee de heisa begon, op zijn minst gebanaliseerd". Voor de schrijvers telt echter maar één ding: er is aan één van hen geraakt en dus moet Anciaux - ook minister van Jeugd - opkrassen.
Zonder van sympathie voor Bert Anciaux verdacht te willen worden - in mijn boek 'Film in België, een permanente revolte' heb ik bv. brandhout gemaakt van zijn redenering dat er geen Belgische kunst zou zijn - wil ik even de volgende bedenkingen kwijt.
1) Wat moeten we denken van een schrijversgroep die naar buiten treedt met als woordvoerder ene Paul Coeck, die zich al jaren prostitueert voor VTM ?
2) Waar gaan we naar toe als bij dit soort voorvallen (het niet uitreiken van een lintje) telkens een minister moet opstappen ? Hebben 'de' schrijvers al eens gedacht aan de problemen voor de continuïteit van het cultuurbeleid ? Als Anciaux nu zou opstappen zou met name de filmsector dit jaar al twee keer van minister veranderen ...
3) Waar halen de fictie-schrijvers de pretentie om zich telkens voor te stellen als dé schrijvers ? Wordt het geen tijd dat er ook met de Vlaamse nonfictie-schrijvers (door de overheid nauwelijks erkend, laat staan gesteund) rekening gehouden wordt ? Waarom laat de Vlaamse pers bijna alleen maar fictieschrijvers aan bod komen, lieden à la Brusselmans en Hugo Claus (die zijn 'carrière' begon als 'gigolo') ? Omdat ze maatschappelijk zo totaal ongevaarlijk zijn ? Zie hoe ze nu janken over een lintje dat ze niet van zijne majesteit de koning krijgen ... Jezus ...
4) Met dit voorval werken 'onze' schrijvers de vervreemding in de hand tussen de 'intelligentsia' en de 'gewone' mensen die als het op hun kinderen aankomt, het vaak al moeilijk genoeg hebben om het 'inzicht' op te brengen dat pedofielen zieke medemensen zijn die behandeld moeten worden. Die vervreemding kan vervolgens weer door het Vlaams Blok uitgebuit worden. Of hoe een kaste van zelfgenoegzame, corporatistische fictieschrijvers de verrechtsing waar ze zegt tegen in te gaan, in de hand werkt.
Jan-Pieter Everaerts, nonfictie-auteur en verdediger van de documentairefilm (nog zo'n 'genre' dat door het fictiegeweld platgewalst wordt)
P.S. Benieuwd of er één van de op 19/11 al 66 ondertekenaars van 'de vraag tot ontslag', de weg naar Indymedia al gevonden heeft en hier een zinnige 'repliek' op deze forse (overdreven ?) uithaal, wil posten.
leve de republiek by Ludo De Brabander Tuesday November 20, 2001 at 10:20 AM |
ludo@vrede.be |
Geen schrijver, maar toch acief in het publicatieleven, even mijn reactie.
Helemaal akkoord met JP. Ik sta er nog altijd van te kijken dat het al dan niet uitreiken van een prijs zoveel scrhijvers op stang kan jagen, maar dat we rond maatschappelijk relevante thema's de meeste van die schrijvers amper horen. De oorlog in Afghanistan bijvoorbeeld, of de repressie tegen het Palestijnse volk.
Wat bezielt ons schrijvend volkje overigens om persé iets in ontvangst te willen nemen van het koningshuis. Stelt zich daar niemand vragen bij? Ik dacht dat iemand als Bart Vonk (ex-Rode Vaan en Markantredacteur) republikeins bloed in de aderen had. Blijkbaar vergis ik me.
Laat de echte republikeinen onder onze schrijvers nu maar eens opstaan en misschien rond iets serieuzere thema's. Die zijn er genoeg.
LDB
OK by jpe Tuesday November 20, 2001 at 09:40 PM |
Helemaal met je eens Ludo,
Bemoedigend eigenlijk dat dit 'non-onderwerp' hier niet meer polemiek uitlokt, tenzij 'Angelina' het alsnog in de mot zou krijgen ...
Gegroet, JP
Wereldvreemde schrijvers by Jan KINT Wednesday November 21, 2001 at 03:04 PM |
Ik kan deze commentaar alleen maar ondersteunen.
De groep van schrijvers voelt zich gepakt in hun beroepseer omdat ze geen polleke krijgen van de koning? Jongens...
Wat met beroepseer van de postbodes, de sabeniens, automonteurs,bandwerkers,... wiens job echt verloren of in gevaar is.
Misschien,moeten de schrijvers maar eens bij de Sint langsgaan !
de commerciële bastards by angelina Wednesday November 21, 2001 at 04:17 PM |
Ludo,
moest ik een schrijfster zijn, ik zou ook reageren
"meeste van die schrijvers amper horen... De oorlog in Afghanistan bijvoorbeeld" :
en als ze het wel deden, was het toch maar om in de publiciteit te komen wanneer er iets actueels is, de commerciële bastards, om hun boekjes beter te verkopen.
Pedoseksualiteit by yvan Wednesday November 21, 2001 at 07:07 PM |
yvan.brys@advalvas.be |
Je kan natuurlijk als linkse mens niet over alles tegelijk nadenken... Het debat over seksualiteit, en specfieke vormen daarvan zoals pedoseksualiteit, is niet gemakkelijk. Sedert Dutroux worden seksuele gevoelens voor kinderen en seksueel misbruik van kinderen in een zak gestoken. Huizen van pedo's worden in brand gestoken. Een soort van volkswoede die volgens mij niet echt tot een rechtvaardiger maatschappij leidt. De leeftijdsgrens voor seksueel contact ligt in België op 16. Stellen dat al wie zich seksueel aangetrokken voelt tot mensen onder die leeftijd 'behandeld moet worden' is wat al te simpel. Het Vlaams Blok zal die stelling trouwens probleemloos beamen.
Het is alvast de verdienste van de betrokken schrijvers dat ze zich niet hebben laten intimideren door het spook van 'de grote pedofiele dreiging' dat te pas en te onpas ten tonele wordt gevoerd. Het argument dat het Blok daar weer garen bij kan spinnen is niet echt overtuigend, want dan kunnen we het ook best niet meer hebben over een aantal andere gestigmatiseerde bevolkingsgroepen.
Dat er van schrijvers te weinig of geen solidariteit komt met de sabéniens en de postbodes kan ik mee betreuren, maar dat doet hier niet echt terzake vind ik. Zoals ik al zei, je kan niet met alles tegelijk bezig zijn. Misschien toch iets meer luisteren en minder rap steigeren als mensen die niet in je linkse stamkroeg of actiegroep zitten iets te vertellen hebben?
ok Yvan ... by jpe Wednesday November 21, 2001 at 11:26 PM |
Yvan, ik geef ruiterlijk toe dat je minstens voor een deel gelijk hebt, maar heel de heisa van 'de schrijvers' kwam me - na het de pagina's en pagina's erover in de kranten, de minister die op televisie weer bijna kwam huilten én dan Coeck nog - de oren uit. Vandaar mijn reactie die bewust provocerend was, bedoeld dus om reacties uit te lokken.
En je hebt gelijk dat dat van dat 'behandeld moet worden' wat al te simpel is. Maar laten we het probleem toch niet onderschatten. Ik heb ooit een rijkswachtcommandant (jawel) leren kennen, thuis op het dorp, die er zijn hele leven mee bezig geweest is dat de 'paters' 'aan hem gezeten hebben' op school. Het is niet niets zoiets ... En zoals met de veiligheidsproblematiek: het is niet omdat het Blok er zich mee bezig houdt, dat wij linksen/democraten/enzoverder er maar moeten over zwijgen. Maar dat moet genuanceerd gebeuren natuurlijk en dat was niet helemaal het geval met mijn statement.