arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brief van premier Verhofstadt aan vredesplatform
by vzw Vrede Thursday November 15, 2001 at 12:23 PM

Het Vredesplatform heeft vandaag een brief ontvangen van Premier Verhofstadt waarin hij reageert op onze open brief aan de regering aan de vooravond van de top van Gent (zoals verschenen in Le Soir en De Morgen van 18 oktober - zie voor tekst op www.vrede.be )

Geachte,

Uw schrijven van 17 oktober ll. werd in goede orde ontvangen en genoot mijn bijzondere aandacht. De tragische gebeurtenissen van 11 september ll. hebben in de hele wereld een grote beweging van emotie en solidariteit losgeweekt. Er bestaan geen woorden om deze monsterlijke aanslagen te veroordelen. Geen enkel doel kan zo een daad verantwoorden.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn doelgerichte acties begonnen die essentieel gericht zijn tegen militaire communicatiecentra, luchtverdedigingsinstallaties en opleidingskampen van terroristen en waarbij onschuldige slachtofers zullen vermeden worden. Deze aanslagen zijn niet gericht tegen de islam of tegen de Arabische of Islamitische wereld, maar maken integendeel deel uit van de campagne tegen het internationaal terrorisme.

Tijdens de NAVO-Raad van 4 oktober jl. hebben de Verenigde Staten bewijzen aangebracht over de betrokkenheid van het Al Qaida netwerk en van Ben Laden bij de aanslagen van 11 september ll. De Amerikaanse overheid heeft de Taliban herhaaldelijk opgeroepen om Osama Ben laden aan de Amerikaanse Justitie uit te leveren. Wij betreuren dan ook dat deze oproepen onbeantwoord zijn gebleven.

Tot slot wil ik wijzen op het belang en de hoogdringendheid van humanitaire hulp aan de Afghaanse bevolking en aan de Afghaanse vluchtelingen die buiten Afghanistan verblijven.

Ter uwer info voeg ik in bijlage graag de Verklaring van de Staatshoofden en Regeringsleiders van de Europese Unie en van de Voorzitter van Commissie, aangenomen op de informele top te Gent, in verband met de gevolgen van de aanslagen van 11 september en de strijd tegen het terrorisme.

U een goede ontvangst wensend, verblijf ik,

Met oprechte hoogachting

Guy Verhofstadt

Crimineel naiviteit?
by Alison Thursday November 15, 2001 at 01:26 PM
foreltruite@altavista.com


"De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn doelgerichte acties begonnen die essentieel gericht zijn tegen militaire communicatiecentra, luchtverdedigingsinstallaties en opleidingskampen van terroristen en waarbij onschuldige slachtoffers zullen vermeden worden."

Waarschijnlijk geloven sommigen ook nog in Santa Claus!

Are our leaders so guillible, or do they actually believe that we, the public, are so incredibly ignorant?
Well, I suppose we must be as daft as they think we are; we - some of us - voted for these people, after all!

Bush 2?
by Joeri Thursday November 15, 2001 at 01:31 PM
joericoppens@pandora.be

heh?
heeft verhofstadt zich de enkele weken voor het schrijven van deze brief totaal van de wereld afgezonderd? Is hij echt zo arrogant om zich zo dom voor te doen en de waarheid over bepaalde feiten niet onder ogen te zien (of tenminste niet onder woorden te brengen)? Of is hij gewoon zo dom (nee, verhofstadt is bush niet)? Of is het een manier, om door reacties uit te lokken van tegenstanders van dit beleid, weer wat mensen als "staatsgevaarlijk" te labelen bij de staatsveiligheid? ...

Ik vond het heel frappant dat na enkele dagen enkel nog over de oorlog tegen Afghanistan te lezen, ineens in "de standaard" nog een artikel te lezen over bin laden. De idee van, damn, ook ik was uit het oog verloren dat deze oorlog eigenlijk tegen Bin Laden en de zijnen (Al queda) gericht was, liet me wel even schrikken.
Of moet ik nu geloven dat als de taliban is uitgeschakeld, we in een vredevolle wereld zullen leven. Nu wordt er toch wel even veel te veel naiviteit van mijne kant verwacht zenne.

Meneer Verhofstadt: De reeds gemaakte burgerslachtoffers, dat zijn dan waarschijnlijk allemaal als kind en als vrouw verklede talibanmilitairen? Het rode kruis is een organisatie die tot doel heeft opleidingskampen op te zetten voor Al Queda en/of de taliban?
En waarom in godsnaam mag er niets uitlekken in verband met die zogenaamde bewijzen? U mag ze zien, andere regeringsleiders ook; waarom niet iedereen hiermee overtuigen via de media; of is dat een stap te ver in de westerse democratieen?

Hoogdringendheid van humanitaire hulp? door ze te droppen in mijnengebied ga je inderdaad de overbevolking tegen, maar of dat echt efficient is, daar twijfel ik zwaar aan. Trouwens, moest er serieus werk gemaakt zijn van het wegwerken van armoede, het niet verneuken van ons wereldje,... (is natuurlijk niet evident in een kapitalistisch systeem he) dan zou humanitaire hulp niet noodzakelijk geweest zijn, want dan zouden er ook geen vliegtuigjes op het wtc en het pentagon gestort zijn, en dan zouden mensen hun leven niet zo snel opofferen voor goden die niet bestaan.

Joeri

wie leest nu brieven van zo'n mannen ?
by Bart Thursday November 15, 2001 at 06:11 PM
bart@thepits.be

ik stel voor dat we alle brieven en dergelijke onzin komend van verhofstadt en zo gewoon in den bak voor oud papier smijten (zonder lezen).