arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een 'soap'-dag in het bestaan van de Belgische post
by jpe Wednesday November 14, 2001 at 09:30 PM

De Belgische Post beleefde op 14/11 een dag die op een 'soap' leek. Een overzicht van de mediaberichtgeving.

Woensdag 14/11 titelt de FET (Fin. Econ. Tijd) in een grote kop: 'Belgische Post wil 400 kantoren sluiten'.

"Meer dan een derde van de 1.350 postkantoren in ons land is verlieslatend en com mercieel dus niet verdedigbaar. Op termijn wil Belgian Post Group (BPG) ze daarom sluiten. Dat zegt Frans Rombouts, gedelegeerd bestuurder van BPG. De sociale gevolgen zijn beperkt omdat de operatie sterk gespreid is in de tijd en een deel van het personeel in kantoren-nieuwe- stijl aan de slag kan".

Aldus de 'lead' van de FET. Dat de sociale gevolgen van zo'n sluitingsscenario niet tot de postmensen beperkt blijft, de FET staat er niet bij stil. Wel wordt gemeld dat gemeentebesturen kunnen helpen om verlieslatende kantoren open te houden. Waarom ze dat dan wel zouden doen wordt niet vermeld. Verderop in de krant mag Rombouts zijn strategie uiteen zetten.

18.00 u: in het VRT-radiojournaal en in de daaropvolgende Actueel-duiding bij het plan van de post, komt een SPa-politicus, Daan Schalck, aan het woord. Waarover klaagt deze nobele 'socialist' ? Over het feit dat er Vlaamse post in Wallonië en Brussel zal behandeld worden. Dat is natuurlijk volkomen onaanvaardbaar. De heer Schalck trekt terecht de communautaire kaart ... De dictatuur van de PS die weer goed voor Wallonië gezorgd heeft moet aangeklaagd worden.

Even later op de RTBF-televisie. In Charleroi blijkt het nagelnieuwe, peperdure sorteergebouw Charleroi X te moeten sluiten. "Toute neuve et déjà trop vieux" klinkt het in de commentaar. In het RTBF-journaal van 19.30 u komt even een politicus van de PS aan het woord: hij bekritiseert Verhofstadt omdat hij naar aanleiding van het faillissement van Sabena, zo nodig de overheidsbedrijven een veeg uit de pan moest geven. Dat die niet zouden werken (terwijl meer dan vermoedelijk juist 'de privé' Sabena 'oplichtte'). Het soort kritiek dat je van de Vlaamse oppositie (neoliberaal als er in Vlaanderen gedacht wordt) niet te horen krijgt.

19.00 u: het VRT-journaal heeft dan weer goed nieuws. De Post spreekt tegen dat de 400 kantoren zullen sluiten. Er zal alleen niet meer in geïnvesteerd worden en er zal met de ge meenten gezocht worden om ze open te houden. Waarop een vakbondsman even mag klagen over het feit dat de vakbonden door Rombouts niet waren ingelicht. Freddy Willockx - de burgemeester van Sint-Niklaas die met de Post onderhandelt en een SP'er van de 'oude' stempel is - stelt terecht dat de Post zijn sociale rol moet blijven vervullen en dat de nationale overheid de lasten daarvoor niet mag afschuiven op de gemeenten. Allé, toch nog iemand met een "sociale reflex".