Nederland levert 1400 militairen aan de USA by raf Monday November 12, 2001 at 01:03 PM |
raf.custers@euronet.be |
Nederland levert 1400 militairen en militair materieel voor de oorlog tegen Afghanistan. Om dat goed te praten wordt andermaal het humanitaire argument uitgespeeld.
Nederland gaat meevechten tegen Afghanistan
Onze Noorderburen leveren 1200 à 1400 militairen en veel militair materieel aan de Amerikaanse oorlog tegen Afganistan. "De marine levert drie fregatten, vier maritieme patrouillevliegtuigen, twee mijnenjagers en een onderzeeër. De luchtmacht zet zes F-16's in. Nederland heeft geen grondtroepen beschikbaar gesteld en daarmee is de landmacht het enige krijgsmachtdeel dat niet meedoet aan de operatie. De Nederlandse militairen zullen voor maximaal twaalf maanden actief zijn in de regio", schrijft de Volkskrant.
Volgens premier Kok, sociaal-democraat en in en vorig leven zelfs vakbondsleider, zal de Nederlandse inzet niet symbolisch zijn. Nederland gaat "militaire en humanitaire acties faciliteren" (met andere woorden vergemakkelijken). Het humanitaire argument wordt weer ten volle uitgespeeld. En het werkt : "GroenLinks-woordvoerder Karimi zei gisteravond in een eerste reactie: 'We zijn bij voorbaat niet tegen de humanitaire steun, maar we hebben vragen bij de militaire acties", aldus de Volkskrant. Maar dat humanitaire aspect is zo doorzichtig als wat. De Nederlandse F-16 zijn fotoverkenningsvliegtuigen die boven Afghanistan gaan spioneren. Defensieminister De Grave verpakt dat als volgt : de F-16's vervullen indirect een humanitaire taak. Door vluchtelingenstromen in kaart te brengen, "kan het aantal burgerslachtoffers mogelijk beperkt worden".
Wat voor collateraal kwaad de F-16's intussen en ‘indirect' aanrichten, laat de minister buiten beschouwing.
België is onder meer via een vlooteskader zeer nauw met de Nederlandse strijdkrachtengelieerd. Ook ons land heeft de Amerikanen een "humanitaire" bijdrage beloofd, onder de vorm vermoedelijk van een medische ploeg en C-130's. Van de Belgische C-130-bemanningen is bekend dat ze in tijdens "humanitaire campagnes" ondre meer in Afrika eveneens spionage-opdrachten uitvoer(d)en.