arch/ive/ief (2000 - 2005)

andersglobalist???
by lievendeflandre Saturday November 10, 2001 at 03:50 PM
lievendeflandre2001@yahoo.com sthubertusstr?13 Gent

hoe sommigen een nieuwe beweging misbruiken om oude ideƫen te verspreiden.

Johan Vanhecke noemt zichzelf zonder schroom een anders globalist. Maar anderzijds wil hij met zijn nieuwe volkspartij afstappen van 'de voorbijgestreefde
tegenstellingen tussen arbeiders en kapitalisten'.
Mijnheer Vanhecke is zijn tsjevenstreken nog niet verleerd. Hoezo voorbijgestreefd? Die tegenstelling is net de oorzaak van de economische en sociale ongelijkheid in de Eerste Tweede, Derde en Vierde wereld. Ik dacht dat het 'anders globalisme' net een reactie was op die schrijnende excessen van de vrije markteconomie? Heb ik het dan weer verkeerd begrepen of probeert VH de beweging te recupereren?
VH, Degucht, Desmet en andere profeten van de vrije markt, zij geloven heilig in de marktregulerende functie van het kapitalisme.Zij dwalen.

andersglobalist
by Joris Happaerts Monday November 12, 2001 at 09:28 PM
happyjo@pi.be

Ons huidig economisch systeem maakt juist onderscheid tussen werkers en meer-bezitters (meer dan dat waar ze kunnen op zitten). Daardoor is er dus ook onderscheid en tegenstelling.
Als we gaan inzien dat winst een fictief ding is, dat alleen in onze hoofden en in onze boekhouding bestaat, alleen dan zal de arbeid zichzelf belonen met de volle pond van zijn intrinsieke waarde!