arch/ive/ief (2000 - 2005)

INFOMANIA
by INFOMANIA Friday November 09, 2001 at 05:46 PM
hilversum@belgacom.net

kalender november 2001

I N F O M A N I A
Thema november 2001 :
HET WESTEN IN OORLOG ?

(INFOMANIA vindt plaats in het AC - Sparrestraat 1A (wijk Brugse Poort), Gent. Deuren 20h. Aanvang 20h30. Inkom gratis)

Maandag 12 november
VRAGEN BIJ MILITAIRE INTERVENTIES
Spreker : Mich Crols (Forum voor Vredesaktie)

Zijn er geen uitzonderlijke situaties, zoals een Hitler in Duitsland, de Taliban in Afganistan, een genocide in Rwanda, … die militaire interventies verantwoord maken? Zowel de VS, VN, de NAVO en de EU vinden in ieder geval dat zo'n uitzonderlijke situaties bestaan; ze werken elk op hun manier aan het interventionisme.
Welke zijn de argumenten tegen het interventiedenken als noodoplossing. Kan het militair machtsmiddel ooit zijn doel – vrede - bereiken?

Maandag 19 november
AFGHANISTAN & DE BELANGEN van de V.S.
Spreker : Lucas Cathérine (Islamkenner, auteur)

Wie zijn de Taliban, hoe zijn ze ontstaan en waarom willen de VS ze nu bestrijden ?
Ook zonder Osama bin Laden zouden de VS in Afghanistan zitten, het gaat immers niet zozeer om een oorlog tegen een terroristisch regime, maar om de olie- en gasbronnen langsheen de voormalige Zijderoute.

Maandag 26 november
JIHAD VERSUS OORLOG TEGEN HET TERRORISME - naar een botsing der beschavingen ?
Spreker : Sami Zemni (Universiteit Gent)

Onbekend maakt onbemind. In de periode na de Koude Oorlog werd het islamisme al meermaals verguisd als de ‘nieuwe vijand' na het communisme. Met de aanslagen op de WTC-torens in New York en het Pentagon in Washington van 11 september 2001, lijkt het islamisme de boeman bij uitstek, een ‘nieuw' gevaar voor de ‘Westerse way of life'. In de dagen na de verwoestende aanslagen op de Verenigde Staten leken de voorspellingen van de onheilsprofeet Samuel Huntington, met name een botsing van beschavingen, bewaarheid te worden. De ‘kruistocht' van president Bush of de ‘jihad' van Oussama Ben Laden zijn de strijdkreten van twee extremen die het hele spectrum van mogelijke politieke houdingen onrecht aandoet. Het islamisme is nu eenmaal niet Ben Laden noch de islamitische beschaving. Bush's retoriek en het Amerikaans buitenlandse beleid is niet het Westen, het Christendom of secularisme.
Al drie decennia lang hebben radicale en/of revolutionaire islamistische bewegingen strijd gevoerd tegen de Arabische staten waarin ze ontstonden. Sinds het einde van de koude oorlog lijkt hun jihad zich nu ook tegen het Westen, en voornamelijk de Verenigde Staten, te richten.
Maar hoe zit het nu met die jihad? Waar komt de jihad vandaan en hoe is het gedurende de laatste dertig jaar veranderd in doelstelling, intensiteit en aard. En wat is de band tussen deze jihad en de verschillende fundamentalistische bewegingen?


wordt verwacht (dec.): reeks rond Europees beleid…

Contactadres Infomania : F. Van Ryhovelaan 134, Gent. Tel: 09/330 86 32. Iedereen die thema's of spreker/sters wil aanbrengen wordt op gejuich onthaald en kan van onze logistiek gebruik maken.
AC : Anarchistisch Centrum, een ontmoetingsplaats van en voor anarchisten, twijfelaars en sympathysanten. Maandagavond is er infomania (20h), woensdagavond volkskeuken (20h) en vrijdagavond Algerijns café (20h).
Iedereen welkom.