arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabena : vakbonds"permanenten" als dieven in de nacht
by raf Friday November 09, 2001 at 02:43 PM
raf.custers@euronet.be

Sabena : vakbondsleiders zijn dieven in de nacht Bij Sabena is de verstandhouding ver te zoeken tussen - aan de ene kant - het personeel en de verkozen vakbondsafgevaardigen en - aan de overkant - de "permanenten" van de vakbonden. Dat zegt ons een delegee die vrijdagochtend meedeed aan de protest-actie van zowat 300 Sabeniens in Zaventem. Hij verwijst naar de manier waarop de "permanenten" de avond tevoren "als dieven in de nacht" het luchthavengebouw hebben bezocht om daar informatie te geven aan de actievoerders.

Sabena : vakbondsleiders zijn dieven in de nacht

Bij Sabena is de verstandhouding ver te zoeken tussen - aan de ene kant - het personeel en de verkozen vakbondsafgevaardigen en - aan de overkant - de "permanenten" van de vakbonden. Dat zegt ons een delegee die vrijdagochtend meedeed aan de protest-actie van zowat 300 Sabeniens in Zaventem. Hij verwijst naar de manier waarop de "permanenten" de avond tevoren "als dieven in de nacht" het luchthavengebouw hebben bezocht om daar informatie te geven aan de actievoerders.

De vakbondspermanenten verschenen rond 22:30u, ze mochten de Sky-Hall gebruiken voor hun vergadering en ze lieten dat ook zo omroepen. Maar er zou maar een 20-tal mensen gaan kijken zijn. "Omdat niemand nog iets met die permanenten te maken wil hebben", zo zegt onze bron.
"We wachten al zes maanden op die permanenten, om te zien hoe we acties kunnen voeren voor Sabena. Maar we hebben ze nooit gezien. En nu het failliet is uitgesproken, komen ze af". Lang heeft die avondlijke bijeenkomst niet geduurd, en de permanenten zijn als "volslagen onbekenden" weer afgedropen.

Het gebeuren schetst volgens onze bron goed de gang van zaken in de vakbondswereld in België. Volgens hem hebben de vakbonden zich omgevormd tot "société anonyme de gestion de faillite" (naamloze vennootschap voor de afwikkeling van een failliet). "De enige actie die ze ondernemen is de mensen samenroepen om de werkloosheidsformulieren te regelen".
In dat opzicht is het ook symptomatisch dat de christelijke vakbond zijn leden vrijdagochtend naar het voetbalstadion van Anderlecht riep, waar ze uitleg kregen over het 'Sociaal Plan'. Zegt onze bron : "de volgende dagen gaan ze daarmee door. Ze roepen telkens kleine groepen samen. Ze trommelen daar ook de delegees op, zodat die mensen verhinderd zijn om bij hun collega's te zijn die eventueel actie voeren".

Deze aanpak door de vakbonden draagt bij tot de demobilisatie van het Sabena-personeel, zo wordt gezegd. "Het verdeelt de mensen in groepen, in plaats van ze voor acties samen te brengen".

Een andere factor van demobilisatie is het optreden van de rijkswacht en de berichtgeving daarover, vrijdagmorgen, door de media. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag heeft de "federale politie" aan het luchthavengebouw alle deuren gesloten, op één na, waarlangs vrijdagochtend iedereen gefilterd werd. Enkel mensen met een vliegtuigticket mochten naar binnen. Toen de media vrijdagochtend dat nieuws verspreidden, hebben vele Sabeniens beslist om niet naar hun werk te gaan. "Er komen er van Luik, Mons etc. Die zijn nu thuis gebleven", zegt onze bron.

Desondanks heeft een groep van zo'n 300 mensen vrijdagmiddag actie gevoerd. Rond twaalf uur hebben ze gedurende een kwartier de Ring geblokkeerd. Dat was op het ogenblik dat andere openbare vervoersbedrijven gedurende enkele minuten elke beweging zouden staken, uit solidariteit met de werknemers van Sabena. Nadien is de groep naar het centrum van Zaventem gestapt, om daar met de lokale bevolking te praten over de economische katastrofe die rond Sabena dreigt.

Onze bron drukt er nog op dat er aan het luchthavengebouw deurwaarders klaarstonden om mogelijke dwangsommen uit te schrijven. Men weet dat tweemaal in kortgeding is beslist dat wie de vrije toegang tot het luchthavengebouw verhindert een boete van een kwart miljoen te wachten staat. De actievoerders hebben erop gelet dat ze niet in die val trapten, en al evenmin "in de provocaties van de rijkswacht. Die zou niet liever hebben dan dat er incidenten plaatsvinden, zodat ze onze betoging van zondag kunnen discrediteren".

Dat is nu inderdaad de eerstvolgende afspraak. Zondag om 14u blaast het personeel van Sabena verzamelen aan het Novotel in Zaventem voor een betoging voor het Behoud van de Arbeidsplaatsen. De betoging heeft de steun van enkele vakbondscentrales zoals die van de Openbare Bedrijven en Vervoer van de Christelijke Vakbond.

Vermelden we tot slot nog dat er donderdag steunbetuigingen bij de Sabeniens zijn aangekomen van EuroControl, AviaPartner en DHL, en dat er delegaties zijn langsgeweest van Renault, Volkswagen en Forges de Clabecq. Bij die laatste groep was ook Roberto d'Orazio.