arch/ive/ief (2000 - 2005)

SAM: onbekend van naam, niet van acties!
by Kenneth Rumes Friday November 09, 2001 at 12:44 PM
kennethrumes@hotmail.com

De solidariteitsactie van SAM haalde de aandacht van Indymedia. Wie of wat is SAM? Een poging tot een antwoord.

Gisteren werd ik gecontacteerd door iemand die zich bekend maakte als lid van SAM. SAM staat voor STUDENTEN-ARBEIDERS-MIGRANTEN; de vereniging beweert los te staan van allerhande structuren en verbintenissen en zodoende eerder een beweging dan een vereniging te zijn. Als ik vraag naar het aantal leden verwijst men mij naar de naam: iedereen kan deeluitmaken van SAM. Enige voorwaarde is onvoorwaardelijke solidariteit onder de 3 genoemde groeperingen uit de naam. En een felle actiebereidheid. Contactadres of naam wou men niet geven: men gaf enkel het emailadres: samguevarra@hotmail.com.
De vrouw aan de telefoon geeft toe dat SAM bang is door politiemensen gescreend te worden en zoals zovele progressieve organisaties gecontroleerd te worden. Vandaar dat zij de anonimiteit verkiezen boven de openbaarheid. SAM eist intussen haar aandeel op in allerhande mobilisaties en acties van de voorbije jaren. Vooral in en rond het Mechelse heeft deze beweging zich ingespannen om de studenten, arbeiders en migranten te verenigen in een strijd tegen het kapitaal. Vorming is hen vreemd, openbare bijeenkomsten evenzeer. Dit mysterieus genootschap is volgens mij veeleer een progressief los samenwerkingsverband zonder bindingen en verantwoordingen. De actie voor SABENA is voor SAM een testcase. Zij willen hierbij ook uitproberen of zij iemand van de media (INDYMEDIA) in dit geval kunnen vertrouwen. Ik ga dus zeker zelf niet op zoek naar wie, maar zal wel blijven aandacht besteden aan de juistheid en oprechtheid van hun acties en informatie.
Overigens nog vermelden dat SAM via Indymedia hoopt veel studenten, arbeiders en migranten hoopt te verenigen in de strijd.
Waarvan akte, zou ik maar zeggen.