arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anders gaan privatiseren : met nazorg van de Groenen
by tom de meester Thursday November 08, 2001 at 01:27 AM
tomdemeester@tiscalinet.be

Sabena is nog maar pas failliet verklaard en Agalev spreekt al over "alle middelen inzetten om de sociale opvang goed en menswaardig te organiseren", en "nieuwe tewerkstelling" die een "absolute regeringsprioriteit" moet zijn voor de komende maanden en blablabla. Momentje !!! En de honderden Sabéniens die de vertrekhal in Zaventem bezet houden, en vechten voor hun job met elk greintje energie dat ze nog hebben ? Vergeten ???

Geen woord dus over de dappere strijd van honderden gewone arbeiders en bedienden van Sabena. Ja, de Sabeniens hebben sinds 1993 "niets anders gekend dan herstructureringen en productiviteitsverhogingen." En, zo heet het dan in de groene newspeak, de Sabeniens "worden voor hun inspanningen niet beloond." Dat kun je wel zeggen, de mannen en vrouwen van Sabena hebben 30 miljard ingeleverd, en nu staan ze op straat.

Maar geen nood, want Agalev waakt. "Daarom werd op initiatief van Kamerlid Lode Vanoost in de Commissie Infrastructuur van de Kamer een Werkgroep Sabena opgericht, die op korte termijn een analyse zal maken van wat er in dit dossier is misgelopen. De fouten van het verleden mogen in een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij immers niet herhaald worden." Dat de "fouten van het verleden" precies gediend hebben om die nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij mogelijk te maken, dat is Agalev ontgaan. Sabena is bewust de nek omgedraaid, om de vette brokken aan de grijpgrage privé te kunnen geven. Waarom denkt Agalev dat al de grootste Belgische banken en kapitalisten plots met vers geld over de brug komen ? Uit liefdadigheid misschien ? Neen, omdat het nieuwe DAT zo veel winst gaat opleveren dat de financiers er nu al duizelig van worden, tiens.

En alsof de nieuwe tewerkstelling na de mijnen geen farce is gebleken, en alsof de beloftes aan de ex-Renault-arbeiders niet al lang als zeepbellen uit elkaar zijn gespat, belooft Agalev zonder een spier te vertrekken "actieve herscholings- en hertewerkstellings-initiatieven", en Agalev "zal er ook nu op aandringen dat ook de Vlaamse overheid zijn volle verantwoordelijkheid neemt voor maximale hertewerkstelling en remediëring van de sociale ellende. De vandaag door de Vlaamse Regering aangekondigde initiatieven vormen hiertoe een goede aanzet." Maximale tewerkstelling, beste groenen, dat was bijvoorbeeld geweest : Sabena redden met het geld van de privé, diezelfde privé die nu de lekkere brokken van het met gemeenschapsgeld groot gemaakte Sabena gaat beginnen opvreten.

Agalev, uw groene dam tegen de kapitalistische vloedgolf …

Schiet niet op de pianist ...
by Joost Pille Thursday November 08, 2001 at 03:25 PM

Wat de arbeiders en bedienden bij Sabena overkomen, dat is uiteraard een spijtige zaak, dat staat als een paal boven water ! Het doet me een beetje denken aan Renault. Maar de Groenen zo'n beetje als zondebok bestempelen is naar mijn mening erg goedkoop ! Je zou beter moeten weten, Agalev heeft Sabena niet ziek gemaakt en nu Sabena dood is en er wel degelijk gerouwd wordt, moet er op Agalev geschoten worden ? Het hele beleid schiet hier schromelijk tekort, zoveel is zeker ! Misschien wil je wel zeggen dat Sabena door het Vlaams Blok winstgevend geworden zou zijn als alle vreemdelingen één voor één op een vliegtuig gezet werden ?! Dit wou ik toch even kwijt ...

onzin!
by Sigurd Thursday November 08, 2001 at 05:18 PM

ALLE neoliberalen zijn mee schuldig aan het drama bij Sabena, dus OOK Agalev ...

Wie wordt hier beter van?
by Stijn Oosterlynck Thursday November 08, 2001 at 07:29 PM
d.stijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

Beste,

ik krijg het zo stilaan zwaar op mijn heupen van de haatcampagne die sommigen op deze site te menen moeten
voeren tegen Agalev. Met terechte kritiek heb ik geen probleem, maar altijd op dezelfde mensen schieten, dat gaat me toch iets te ver. Je zou bijna beginnen denken dat hier andere bedoelingen achter zitten.

Sigurd, Agalev verantwoordelijk stellen voor de neo-liberale afbraakpolitiek van de laatste twinitg jaar is nonsens. Ze zitten immers pas een jaar in de regering.
Dat je met de maatregelen van Agalev niet akkoord gaat, daar kan ik inkomen. Ze zijn inderdaad niet erg radikaal en pakken de problemen niet fundamenteel aan. Maar ze daarom neo-liberaal noemen? Alsof er geen verschil
meer is tussen de VLD en Agalev.

Waarom wordt hier niet geschoten op die arrogante onbenul van een Daems? Waarom wordt de VLD op deze site zelden aangevallen? Neem nu iemand als prof. Bouckaert. Wat die man allemaal uit zijn arrogante nek kletst? Dat verdient toch ook wel eens een kritisch artikel. Maar nee, Agalev is de grote duivel met de bokkepoten. Want als Agalev vernietigd is, dan pas zal de wereld er beter uit zien.
Dan pas zal Sabena weer vliegen, dan pas is het ondenkbaar
dat Renault Vilvoorde sluit.

En voor alle duidelijkheid: ik ben geen lid van agalev en heb er geen enkele formele band mee. Ik verdedig hier ook helemaal hun strategie of visie niet, laat staan dat ik me erin kan vinden. Alleen vond ik het nodig -nogmaals- te vragen wat hier nu eigenlijk allemaal de bedoeling van is.
Wie wordt hier beter van (of denkt hier beter van te worden)?

Stijn Oosterlynck

tja ...
by tom Thursday November 08, 2001 at 10:33 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

... de vld heeft tenminste niet de pretentie om zichzelf op te werpen als alternatief voor het kapitalisme, de vld IS het kapitalisme.

agalev daarentegen !!! meent ons te moeten wijsmaken dat zij een dam kunnen opwerpen tegen de privatiseringen door méé te privatiseren.

zij zeggen ons dat ze de zaak van de vrede dienen door deel uit te maken van een regering die de oorlog steunt.

zij zeggen ons dat ze de strijd van de werkende klasse steunen terwijl ze aan de sabeniens die NU vechten voor hun job wijsmaken : 'we zullen wel een andere job voor u vinden'.

jezus christus !!! waar haalt agalev de DURF vandaan om aan 7000 mensen die vechten voor hun toekomst te zeggen : niets aan te doen jongens, job kwijt, maar no problem, we vinden wel iets voor u ??? ik kan er gewoon met mijn simpel verstand niet bij, echt waar. het failliet van sabena is voorpaginanieuws tot in singapore en washington, en agalev, de linkse dam tegen de neoliberale vld volgens sommigen (stijn ???), die krijgt NIET EEN WOORD van solidariteit met de bezetters van de vertrekhal van zaventem over haar lippen !

ik vind dat dus echt WALGELIJK.

de vld schenkt tenminste klare wijn, daar kun je nog respect voor hebben.

trouwens, stijn, wat die 'haatcampagne tegen agalev' betreft. akkoord, ik was misschien een beetje emotioneel, maar verdomme, ZOPAS ZIJN WEL 7000 MENSEN DIE HET BESTE VAN HUN LEVEN IN SABENA HEBBEN GESTOKEN ALS VUILIGHEID OP STRAAT GEZET. mag ik misschien kwaad zijn ? heb je er een idee van wat het voor een arbeider betekent om zijn job te verliezen ? wat het betekent om na meer dan 10 jaar zware inleveringen, stress, afmattend ploegenwerk, onderbetaling, onzekerheid over de toekomst, plots OP STRAAT TE STAAN.

en dan krijg je nog niet eens de wettelijke ontslagvergoeding. geen geld, zeggen ze dan. OP DATZELFDE MOMENT pompt het kruim van het belgische kapitaal zonder blikken of blozen DERTIG MILJARD BALLEN in het nieuwe DAT-project !

je kunt natuurlijk zeggen : 'agalev zit nog maar een jaar in de regering' etcetera. ik zeg daarop dat je geen zesendertig jaar regeringservaring moet hebben om het op te nemen voor de honderden sabeniens die nu vechten voor hun job.

terwijl de agalev-excellenties plat op hun buik door het stof kruipen om toch maar niet in ongenade te vallen bij hun geliefkoosde regeringspartners, geven dappere basisdelegees als vindevogel alles wat ze in zich hebben om hun collega's te ondersteunen. DAT dwingt respect af !

je kunt mij allerhande verborgen agenda's toeschrijven stijn, maar als ik één ding wil, dan is het dat de schandelijke houding van agalev én het moedige verzet van de sabeniens voor de hele antiglobaliseringsbeweging een les mag zijn die ons nog lang zal heugen ...

en het parlement ???
by tom Thursday November 08, 2001 at 10:35 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

waar zaten ze, al die linksen ?

Uit De Standaard van vandaag : "Eerste minister Guy Verhofstadt (VLD) vindt het niet gepast om op zoek te gaan naar zondebokken in het Sabena-debacle. Een mak parlement, kennelijk verdoofd door de grootte van de sociale catastrofe, deed ook geen moeite."

De VLD en diens claim op het centrum.
by Stijn Oosterlynck Friday November 09, 2001 at 05:42 PM
d.stijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

Beste Tom,

uiteraard begrijp ik jouw verontwaardiging. Alhoewel ik momenteel in Engeland zit en het dus niet zo gemakkelijk is voor mij zich te krijgen op de toestand in Belgie, deel ik jouw verontwaardiging volledig (en zeker ook jouw verontwaardiging ten aanzien van het fatalisme van Agalev).

Mijn punt was dat de kritiek op Indymedia te eenzijdig is.
De VLD is zich al tien jaar aan het omvormen tot een centrumpartij, de partij van de burger. Het ziet ernaar uit dat zij daar erg goed in slagen. En klassieke 'linkse' partijen als de SP en Agalev die te weinig ballen aan hun lijf hebben om tegen het neoliberale beleid in te gaan en dan maar een ongeloofwaardig 'mild' liberaal beleid voorstaan waardoor de kiezer de indruk krijgt dat het eigenlijk allemaal niet zoveel uitmaakt. Het is mijn mening dat we de pogingen van de VLD zich op te werpen
als centrumpartij, als partij van de burger moeten ondermijnen. Als een neoliberale partij als de VLD erin slaagt (zoals nu het geval blijkt te zijn) het centrum te claimen dan zijn we weg voor twintig jaar liberaal beleid.
Ik vind dat een gevaarlijke tendens. Veel gevaarlijker dan het bochtengewring en fatalisme van Agalev. Zolang het liberalisme centraal staat en ideologisch als nulpunt gzien wordt, zal men ons afschilderen als extreem-linkse keetschoppers (en dus ongeloofwaardig).

Vandaar mijn oproep: laten we nu eindelijk eens alle pijlen richten op deze claim van de liberalen op het centrum. Laten we onze pogingen om de bevoloking aan te tonen dat
de VLD een partij is die het enkel opneemt voor wie om een of andere reden succesvol is en vooral .. dat altijd slechts een kleine minderheid succesvol is en dat meestal ten koste gaat van de levenskosten van de brede massa.

Vriendelijke groet,
Stijn Oosterlynck

zolang het kapitalisme heerst ...
by tom Friday November 09, 2001 at 11:41 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

... zolang zullen ze ons als extreem-linkse herrieschoppers afschilderen.

of de vld nu het centrum bezet of de sp.

what's the difference overigens ?

hoor jij enige dissonantie in de stemgeluiden van sp, agalev en vld ? agalev stelt een onderzoekscommissie voor, maar de andere regeringspartijen zijn daar ook voor. kunnen ze mooi de discussie over de verantwoordelijkheid van de regering voor de roofmoord op sabena naar een latere (mogelijk : never) datum verschuiven.

het probleem is, stijn, dat de regeringspartijen ALLEMAAL in het centrum (van de macht) samenhurken. het wordt daar druk.

de eenheidspartij, weet je wel (zou ik bijna provocatorisch zeggen).

weet je wat zo gevaarlijk is aan het vooral focussen op de vld ? dat je van de sp of agalev een alternatief, of een betere optie maakt. maar bekijk het eens europees : in de meerderheid van de europese landen is de sociaal-democratie aan de macht !

werkelijk stijn, als we abstractie maken van retorische sprongetjes, tactische persberichtjes en andere spindoctor-bullshit, dan kom je toch gewoon altijd vast te zitten in dezelfde paarsgroene drek ? of niet soms ?

CD&V gezeik
by Van Giel Saturday November 10, 2001 at 03:44 PM

De CD&V zit nu mooi aan de kant verwijten te roepen naar het huidige regering omdat zij Sabena failliet hebben laten gaan. Excuseer! Mij lijkt het eerder logischer dat de vorige regering de zaken heeft laten slabakken. De CD&V had zelf de problemen moeten oplossen toen daar nog de tijd voor was. Om nu de beschuldigende vinger naar groenen, blauwen en roden te wijzen, vind ik bijzonder laf.