arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabenièns bezetten klein ring in Brussel.
by han Wednesday November 07, 2001 at 05:23 PM

Terwijl in de rechtbank het failliet werd uitgesproken over SABENA voeren een 2.000 tal SABENA arbeiders actie in het centrum van Brussel.

Ze hadden om 13 afgesproken op het Beliardplein in Brussel om te protesteren tegen het komenden failisement.
Volgens onze verslaggever te plekke was tot noch toe de sfeer opperbest. De politie moet gedacht hebben dat de arbeiders een bezoeken zouden brengen aan de rechtbank, maar die kozen ervoor om de verantwoordelijken voor dit faillissement een bezoeken te brengen in Wetstraat. De verassing was blijkbaar groot want tot hun eigen verbazing werden de Sabenièns slechts geconfronteerd met enkele agenten die ze opzij duwden.
Een delegatie van Sabenièns werd ontvangen in het ambtshuis van verhofstadt, maar de resultaten van dat gesprek zijn nog niet bekend.
Ondertussen werd wel het parlement afgezet door een kollonnen rijkswachter vergezeld van twee waterkanonnen.
De Sabenièns zijn dan overgaan tot een bezetting van de kleine ring, met een geïmproviseerde fanfare trokken ze de tunnels in, en hielden ze het verkeer op. Die bezetting resulteerde, in een enorme file op de Brusselse kleine ring.

Een deel van Sabenièns bleef op Zaventem waar de inkomhal bezet houden. Zo maken ze van de vertrek hall hun uitvalsbasis voor acties die er de komenden dagen zeker nog zullen komen.

Toen ik contact opnam met de syndicalisten op zaventem was het bericht van het faillissement er nog niet bekend. Toen ik de faillissement er melde sloeg de toon aan de andere kant van de lijn helemaal om.
De syndicale delegatie is onmiddellijk in vergadering gegaan om de acties voor de komenden dagen te bespreken.

Opvallend in het hele verhaal is dat vakbondsleiding nergens te zien is. De actie in de Wetstraat, de bezetting van van hall in Zaventem,... het zijn allemaal acties die van onderuit komen. Uit de gesprekken die ik had met de mensen kon ik ook afleiden dat het ongenoegen daarover zeer groot was.

Da vakbondsleiding kiest er blijkbaar voor om dag en nacht over een sociaal plan te onderhandelen, terwijl de mensen op werkvloer duidelijk dit faillissement niet aanvaarden.

wordt vervolgd