arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vergeet 'ettertje' Yves, Christian is de 'kingmaker'
by jp everaerts Sunday November 04, 2001 at 11:02 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Een waar gebeurd verhaaltje over alweer De Morgen en het 'zwarte' verleden van de Vlaamse media ...

"Wat doet Yves Desmet in de boomgaarden van Toscanië?" vroeg Lieven Deflandre zich op deze site onlangs af. Lieven heeft gelijk dat Yves Desmet een waterdrager is van het politiek project van De Gucht en Verhofstadt, en dat hij daarom de "antiglobalisatiebeweging' (copy right DM) negeert, minimaliseert en criminaliseert. Het past niet in zijn kraam."

Maar van wie is die kraam ? Wie heeft erover beslist dat de De Morgen nu al wekenlang een actieve rol speelt in de 'herverkaverling' van de Vlaamse politiek ? Herinner je het artikel over Stefaan De Clerck die door de 'taliban' binnen de CVP in zijn rug werd geschoten. De 'conser vatieven' in de CVP zijn er nog altijd niet goed van. Ze schoten al herhaaldelijk op Yves De Smet die op zaterdag 3/11 in DM daarvoor een erestukje kreeg, geschreven door Rudy Collier ('algemeen hoofdredacteur').

Nu had ik een paar maand geleden een onderhoud met mijnheer Collier. Ik had hem om een gesprek gevraagd naar aanleiding van het volgende. Vorig jaar schreef ik een boek, 'Film in België, een permanente revolte'. Dat werd in zowat de hele Vlaamse (én de Franstalige) 'serieuze' pers positief onthaald maar niet in De Morgen. Filmman Jan De Temmerman beloofde me drie keer dat hij er zou over schrijven, maar daar kwam niets van. Twee jaar eerder had ik dit al eens meegemaakt met een boek over de Vlaamse televisie-industrie. Veel beloften, geen artikel. Dit jaar nog besteedde De Morgen geen aandacht aan het nieuwe, onafhankelijke mediatijdschrift DIOGENE(S) dat we met Mediadoc begonnen (en waar bv. De Standaard wel over schreef). Dus wou ik eens weten hoe het er bij De Morgen aan toe gaat, wie wat beslist ...

Coulier ging op mijn vraag in. Over Temmerman en het boek, wou hij echter niet spreken. Waarom had hij me dan laten komen ? Wel, hij stelde me voor om terug voor De Morgen te schrijven. Begin jaren negentig had ik dat al gedaan. Blijkbaar zat Coulier nu om journalisten verlegen. Vandaar zijn aanbod. Concreet leidde dat er toe dat ik meteen een stuk kon schrij ven over een nieuwe vrouwenwebsite (DIV@zine); een stuk dat De Morgen ook publiceerde.

Maar tijdens het onderhoud met Collier kwam het tot een bij momenten hevige discussie over de rol van zusterkrant Het Laatste Nieuws en zusterzender VTM in de verrechtsing van Vlaanderen. Collier wilde me er van overtuigen dat ze bij de Persgroep (het Vlaamse mediarijk van Christian Van Thillo, die voor de helft ook VTM bezit) heel goed opletten dat ze niet in de kaart spelen van het Vlaams Blok.

De discussie ging ook over de rol van het onderwijs. Collier bleek een aanhanger van 'De Derde Weg'. Nu heb ik het boek van Giddens ook gelezen, en daar staan interessante dingen in. Maar Giddens (en Tony Blair) zien veel over het hoofd. Daar botste het met Collier op nieuw. Het gesprek eindigde met Collier die stelde dat ik een 'klassicus' ben ... (van links zal hij bedoeld hebben).

Nadien schreef ik dat stuk over DIV@zine maar zoals ik aan vrienden vertelde, had ik twijfels bij het werken voor een krant van Van Thillo. Maar ja, De Morgen betaalt redelijk en zoals ik onlangs ergens las, als je in Vlaanderen bij de linkerzijde gehoord wil worden, moet je in De Morgen schrijven. Reden waarom ik recent een vijftal opiniestukken naar DM zond die ook gepubliceerd werden (op dat vlak had ik van DM dus niet te klagen ...).

Collier zelf maakte aan mijn twijfels een eind. Na het stukje over DIV@zine, waar positieve reacties op kwamen, mailden we nog wat, maar dan liet hij niets meer van zich horen.

Zo zie je hoe journalisten 'geselecteerd' worden; niet om hun kritische denkvermogen, maar omdat ze in het ideologisch kader van een medium passen. Dat kader is bij De Morgen zeker niet links, het is libertair op ethisch en rechts-conservatief op economisch vlak. Oude azijn (het economisch beleid van de liberalen) verpakt in een libertair jasje ('je bent jong en je wil wat', consumeer maar op). Die twee gaan wonderwel samen.

De linkerzijde kan dan ook met persorganen zoals De Morgen niet anders dan kritisch om gaan. We moeten voortdurend de spelletjes van zo'n schijnbaar neutrale, 'jonge' en blitse krant doorprikken.

Want die spelletjes bepalen de politiek in Vlaanderen. Christian Van Thillo is vanuit de grote mediamacht die hij heeft, nu al een 'kingmaker' in de Belgische politiek. Van Thillo bezit de grootste Vlaamse krant en het enige Vlaamse 'progressieve' dagblad. Bovendien deelt hij VTM & zijn afgeleiden met Roularta en is hij verder nog in andere media betrokken. Ten tijde van het tot standkomen van de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT bleek dat Van Thillo zwaar op die overeenkomst woog en dat hij maandelijks aan tafel zit met Verhofstadt en Dewael. De blauwe excellenties weten goed hoe belangrijk Van Thillo en zijn media voor hen zijn.

Daarom ook dat Desmet in Toscanïe mag gaan kamperen bij De Gucht.

Wellicht wordt Desmet daar goed voor beloond, 'gesmeerd' zeggen ze in het Vlaams.

En wellicht zal het smeersel in de toekomst steeds duurder worden. Zie naar wat Klaus Van Isacker, VTM-directeur Informatie, onlangs in Humo verklaarde. Van Isacker beschuldigt de Vlaamse politici ervan dat ze te veel middelen aan de VRT geven (en daar hebben ze rede nen voor, inzake 'politieke betrouwbaarheid' scoort de VRT hoger dan VTM). Van Isacker is daar boos om en dreigt met 'paparazzi-tv', met het onthullen van de schandalen van de politieke wereld ... Als dat geen afdreigen is ... Als dat niet in de kaart van het Blok zou werken ...

Waar moet dit eindigen ? Duikt Van Thillo na nog een paar schandalen die het land op zijn kop zetten, zelf de politiek in ? Krijgen we een Vlaamse Berlusconi ? Vergeten we daarbij niet dat Van Thillo niet uit een progressieve familie komt. Ik heb al vaak horen vertellen (maar niemand durft dit schrijven) dat een deel van zijn familie naar Zuid-Amerika vluchtte na collaboratie met de nazi's. Nog straffer is dat van bijna al de heerschappen die momenteel de Vlaamse media leiden, de families of delen ervan met de nazi's collaboreerden ... Dat belooft voor als het Blok nog wat meer stemmen zou halen ...

Wie doet hier eens onderzoeksjournalistiek naar, naar het collaborateursverleden van de Vlaamse mediabonzen ? Storm gegarandeerd.


P.S. Met al mijn kritiek hier op de Indysite denk ik het nu wel te mogen vergeten om nog opiniestukken in DM te publiceren. Maar dankzij Indymedia heb ik er ook geen behoefte meer aan. En ik zal wel de enige niet zijn. Is dat misschien één van de redenen waarom De Morgen zijn opiniepagina's nu zelf vol schrijft ? Is het u al opgevallen hoe die opiniepagina's grotendeels gevuld worden door stukken van de eigen journalisten én door buitenlandse aankoop ? Met als gevolg dat je bv. na de terreuraanslagen van 11/9 en het begin van de bombardementen op Afghanistan, meer belangrijke buitenlandse dan binnenlandse kritische standpunten kreeg in De Morgen. Zo rem je natuurlijk wel het kritisch binnenlands debat af, zo vermijdt je dat de eigen politieke vriendjes in het nauw komen.

te veel
by rud heremans Sunday November 04, 2001 at 02:05 PM
ruud.heremans@vt4.net

interessante visie
waar ik veel stellingen ook zo aanvoel
maar wie haalt nu de onderkant helemaal naarboven
het lijkt wel of we overgeleverd zijn aan de macht van CVT
en het verder moeten aankijken
keep up the good work
maar graaf dieper, objectiveer
rud

Aparte kolom voor analyses?
by Stijn Oosterlynck Sunday November 04, 2001 at 02:15 PM
d.stijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

Interessant. Ga zo door.

Kan Indymedia geen aparte kolom voorzien voor analyses als deze? Die hebben toch wel een langere houdbaarheidsdatum dan feiten en foto's over acties.

Wat is CVT - + Tweede vraag voor Han & Co
by jpe Sunday November 04, 2001 at 10:06 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Ruud, ik wou voor één keer subjectief zijn. Het verhaaltje vertellen zoals ik het zelf meemaakte. Als je alle soortgelijke verhaaltjes optelt, krijg je een interessant overzicht.

Wat bedoel je overigens met CVT ?

En voor Stijn: Han en ik hebben er al over zitten praten om zoiets apart te voorzien. Maar het zou dan wel moeten werken voor alle berichten, want jij vind dit zeer interessant, maar voor ander mensen zijn juist die feiten en foto's van acties waar je over spreekt, het interessantst.

Vraag is inderdaad of de site niet nadat alle berichten één voor één in de nieuwslijn gepubliceerd werden (zodat iedereen daar van alles kennis kan nemen) ze vervolgens in verschillende hokjes (zoals 'perskritiek', 'Afghanistan', antiglobalisten belgie' ... enzoverder) kan 'indelen' zodat je meteen alles kan terugvinden wat er over een onderwerp gepubliceerd werd.

Alleen: we kunnen dit wel vragen, maar wie gaat dat allemaal ordenen ? En hoe ? Kost ook weer tijd en geld.

Suggesties
by stijn oosterlynck Monday November 05, 2001 at 06:49 PM
d.stijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

Han en JPe,

ik vind jullie idee om eerst alles op de tijdlijn te smijten en daarna op te delen wel goed. Zo krijgt iedereen alles eerst op zijn/haar bord. Wat het ordeningsprobleem betreft: is het niet mogelijk om de auteurs zelf te vragen in welke categorie ze hun stukje willen. Ik denk dat je er wel op kan vertrouwen dat verslagen/beelddocumenten van acties in de categorie actie-verslagen terecht komen. En analyses of discussies in de daarvoor bestemde categorie.
(Ik zou voorlopig slechts twee categorieen maken: (1) analyse en discussie (2) actie - dit betekent uiteraard niet dat er niet gediscuteerd kan worden in de tweede categorie - blijft ook nog het probleem van bijdrages die tussen de twee categorieen vallen zoals perscommuniquees).

Het zou ook goed zijn moest er een aparte 'publiceer-pagina' komen voor aankondigingen van acties/debatten/vergaderingen/... . Je zou dan een pagina met een overzicht kunnen creeren waarbij geinteresseerden eventueel verder kunnen klikken naar meer uitgebreide info.
Bv. 19november
- Indymedia - vergadering medewerker - 20u - Brussel (met link naar aparte pagina voor agenda, ...)
Ik ben geen internet-expert, dus ik weet niet of dit technisch haalbaar is, maar moest het kunnen zou het de site een stuk overzichtelijker maken.

Stijn