arch/ive/ief (2000 - 2005)

bin Laden ontkent opnieuw
by christophe callewaert Saturday November 03, 2001 at 08:02 PM

bin Laden ontkent opnieuw achter de aanslagen te zitten.

Dat is niet de eerste keer. Eind september had hij dat ook al eens gedaan en de eerste video die zo mooi verspreid werd de avond van de eerste bombardementen op Afganistan bevat ook al geen formele bekentenis.
Het blijft heel vreemd: een vermeende terrorist die de grootste aanslagen uit de geschiedenis niet opeist. Lees de tekst hieronder maar heel goed. Ik haalde hem van de website van de BBC. Kijkers in de VS zullen de video alvast niet te zien krijgen. De vijf grote tv-stations hebben besloten de toespraken van bin Laden te censureren. Volgens het Witte Huis bevatten de toespraken geheime boodschappen.
U bent gewaarschuwd.

"The entire West, with the exception of a few countries, supports this unfair, barbaric campaign, although there is no evidence of the involvement of the people of Afghanistan in what happened in America.

"The people of Afghanistan had nothing to do with this matter. The campaign, however, continues to unjustly annihilate villagers and civilians: children, women, and innocent people," he said.

bin laden = the people of afghanistan ?
by ikke Saturday November 03, 2001 at 11:07 PM

ik zie hier géén formele ontkenning van persoonlijke betrokkenheid, bin laden heeft het enkel over de onschuld van 't afghaanse volk. of lees ik ergens over?

voor kritisch ikke.
by christophe Sunday November 04, 2001 at 12:07 AM

Ik heb een stukje te weinig gecopieerd.

"Today, without any evidence, the United Nations peddles the resolutions that support the unjust and tyrant America against a helpless people who have just come out of a fierce war against the Russian Federation."

Hij heeft het opnieuw over het "Afghaanse volk", maar heeft het volgens mij toch over bewijslast tegen hem. Over welke bewijslast zzou het anders gaan?
Of denkt ikke daar anders over?

Bin Laden zwijgt misschien opzettelijk ...
by jpe Sunday November 04, 2001 at 10:13 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Christophe, je kent (zie vroeger berichten hier) mijn visie over 'de schuld' van Bin Laden. Spijkerharde bewijzen hebben we blijkbaar nog altijd niet, zo besluit ik op basis van alles wat ik te zien, te lezen en te horen kon krijgen.

Maar zojuist - na naar 'Panorama' over Bin en zijn maats gekeken te hebben - had ik daar een gesprek over met iemand die stelde dat Bin misschien wel doelbewust de aanslagen niet claimt om zo de verwarring nog groter te maken. En dat hij ze niet claimt betekent nog niet dat hij ze ontkent. Of begrijp ik het niet meer ?

Ondertussen stapelen de bewijzen tegen het misdadig karakter van zijn netwerk zich wel op. Of niet ? Ben ik nu ook al gebrainwasht door de Westerse propaganda ?

Bush en bin Laden
by christophe Monday November 05, 2001 at 02:40 AM

We raken je kwijt JP! ;-)

Nee, serieus, het is een heel ernstige kwestie. Misschien moeten we ons nog eens herinneren waarvoor de VS bin Laden oorspronkelijk gerecruteerd hebben. Hij moest deel uitmaken van de fundamentalistische internationale die de VS wilden inzetten in de strijd om de Sovjet-erfenis. Daar zijn ze netjes ingeslaagd. Aan de grenzen van Rusland werden Islamitische regimes geïnstalleerd en andere landen zoals Joegoslavië, Tsjetsjenië en Macedonië werden gedestabiliseerd door fundamentalistische guerilla's. Het fundamentalisme als dat van bin Laden heeft nog een tweede functie. Het moet onderdrukte volkeren weghouden van progressieve stromingen. Dat is precies wat nu ook weer gebeurt. bin Laden doet zich voor als een anti-imperialist. Sommige delen uit zijn speech zouden geschreven kunnen zijn door Fidel Castro. Daardoor wordt hij een symbool en voorbeeld voor veel jongeren en ouderen in het Midden Oosten en misschien zelfs in andere delen van de wereld. Al deze mensen worden natuurlijk bij de neus genomen aangezien het fundamentalisme nooit meer zal zijn dan een instrument van het Westen om progressieve stromingen in de kiem te smoren. (terwijl de VS Afghanistan bombarderen, maken ze in Macedonië nog altijd gebruik van dezelfde netwerken)
Dat is nu dus het triestige politieke resultaat van die bombardementen. bin Laden wordt een martelaar en hij wordt nog meer een martelaar als hij beweert niet eens achter die aanslagen te zitten (wat trouwens best zou kunnen, maar hier eigenlijk niet ter zake doet). Bush en bin Laden spelen een spel. Ik denk dat het hen beiden eigenlijk niet echt kan schelen wie achter de aanslagen zit. Wat nu gebeurt, komt beiden goed uit. Zij zijn grotere bondgenoten dan ze ooit geweest zijn.
En ja hoor, JP, het is een door en door misdadig netwerk, maar dat zijn alle netwerken die door de CIA werden opgezet (denk aan de contra's, doodseskaders in Zuid-Amerika, gladio, Unita,...). Maar die boodschap heeft Panorama wellicht niet doorgegeven.

....
by ... Monday November 05, 2001 at 09:54 PM

...