arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dragen de Taliban kinderschoentjes ? CNN-reporter bezoekt puin Chowkar-Karez
by Tom De Meester Friday November 02, 2001 at 05:59 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

Een ‘volledig legitiem doelwit', zo omschreven US Army woordvoerders het bombarderen van het Afghaanse dorp Chowkar-Karez, op 22 oktober, om 23u30 lokale tijd. ‘We hit what we wanted to hit', vertelde een Pentagon official anoniem aan de CNN. Een CNN-reporter trok naar het dorp, en schrok zich te pletter.

‘The people there are dead because we wanted them dead,' vertelde de Pentagon-killer. De Amerikanen hadden naar eigen zeggen sterke bewijzen dat het dorp eigenlijk een bolwerk van het Al-Qaeda netwerk van Bin Laden was, en er waren Taliban-krijgers gesignaleerd. De vijftien huizen van het dorpje werden dan ook vakkundig vernietigd met een AC-130 vliegend fort, luisterend naar de kille bijnaam ‘Spooky'. De VS houdt niet van half werk.

Human Rights Watch beweerde op basis van verschillende rapporten dat er 25 burgers in het dorp gedood waren. Niets van, zeiden Pentagon-woordvoerders. De Taliban verkleden zich in burgers. CNN-journalist Nic Robertson trok naar het getroffen dorp, en vond in het puin geen enkel argument dat zou wijzen op een militair kamp. Integendeel, Robertson vond vrouwenkleren, zeep en andere huishoudartikelen, en … kinderschoentjes onder het puin.

Collatoral dammage. Ondertussen gaan de Britten de VS helpen bij het opzetten van een mediacentrum in het Midden Oosten, kwestie van de leugens en desinformatie van de Taliban de kop in te drukken. Haja, natuurlijk.

>>>http://www.cnn.com/2001/WORLD/asiapcf/central/11/01/ret.afghan.village/index.html
>>>http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=82406&group=webcast

Gelukkig krijgen de overlevenden een voedselpakket …
by Tom De Meester Friday November 02, 2001 at 06:13 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

Tenminste, als het van de Europese groenen afhangt. Die ‘dringen', luidens een persbericht van 2 november, ‘bij het EU-voorzitterschap aan op onmiddellijke actie om de dreigende humanitaire crisis in Afghanistan aan te pakken'. De Groenen zijn verder ‘teleurgesteld dat de Top van Gent geen duidelijker signaal gaf voor een niet-militaire aanpak van het conflict in Afghanistan'. Pro memorie, in Gent stond in de eindverklaring dat de Europese regeringen hun onvoorwaardelijk steun bevestigden aan de militaire campagne van de VS. Dat wordt in de Groene newspeak dan een onvoldoende duidelijk signaal voor een niet-militaire aanpak. Tja, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

De Groenen ‘zijn er van overtuigd dat nieuwe politieke initiatieven nodig zijn om de hulp ter plaatse te krijgen voor de winter inzet. Om dit mogelijk te maken, is minstens een ernstige discussie nodig om te onderzoeken of een duidelijke verbetering van de humanitaire situatie mogelijk is, als de huidige militaire campagne onveranderd doorgaat.' Een stopzetting van de bombardementen hoeft niet persé hoor, een discussie om te zien of in het geval van een onveranderde (!!!) voorzetting van de militaire campagne de humanitaire situatie duidelijk kan verbeteren (!!!) is al voldoende.

Ik daarentegen zou wel eens willen vragen aan de Groene partijbonzen of ze denken dat hun geloofwaardigheid bij de bevolking duidelijk kan verbeteren in het geval van een onveranderde voortzetting van hun deelname aan een regering die de VS-interventie blijft ondersteunen.

Overigens, wie ook het tegengestelde mag beweren, liggen de Groenen wél wakker van de grote wereldproblemen. ‘Naast de aanpak van de humanitaire problemen op korte termijn, dient de internationale gemeenschap ook haar inspanningen op te drijven om te antwoorden op de structurele oorzaken van de ongelijkheid in de wereld.' Voila !

Ondertekend door :

Agalev (B), Jos Geysels (politiek secretaris)
Ecolo (B), Brigitte Ernst (secrétariat fédéral)
Bundnis 90/Die Grünen (D), Reinhard Bütikofer (Politischer
Bundesgeschäftsführer)
Les Verts (F), Dominique Voynet (secrétaire national)
GroenLinks (NL), Paul Rosenmöller (fractievoorzitter Tweede Kamer)
The Green Group in the European Parliament, Heidi Hautala and Paul Lannoye
(presidents)

hahah
by Paul Friday November 02, 2001 at 07:32 PM
pvanbrit@pi.be

Mooi Tom...
Nu nog actie, agalev uit de regering!

christophe callewaert
by Agaliegt Saturday November 03, 2001 at 08:13 PM

De Agalevpolitici doen hard hun best om de nieuwe tsjeven van de Belgische politiek te worden.


"Zonder enige twijfel is de humanitaire situatie in Afghanistan alarmerend.
Miljoenen mensen hebben absoluut nood aan voedsel. Met de winter op komst is
er ook een risico dat het aantal ontheemden dramatisch zal toenemen. Reeds
lang voor de terroristische aanslagen van 11 september was de situatie
bijzonder ernstig. Het Talibanregime is in grote mate verantwoordelijk voor
de onaanvaardbare humanitaire situatie. Maar tegelijk kan niet ontkend
worden dat de militaire actie de zaken verder heeft verergerd."

Zo schrijven ze in hun persberichtje dat Tom hierboven hekelt. Het bevat een pertinente leugen. Onder druk van de toenemende kritiek op de bombardementen moet Agalev nu toegeven dat de bombardementen de situatie verergerd hebben. Maar heel de zin die ik hierboven citeer, dient om vooral duidelijk te maken dat de hoofdverantwoordelijke eigenlijk de Taliban is en dat de bombardementen toch wel gerechtvaardigd zijn.

Lees maar eens wat Le Monde daarover schrijft.

La tragédie des réfugiés afghans s'aggrave à l'approche de l'hiver
Plus de cent mille personnes ont gagné le Pakistan depuis le début de la guerre. Elles sont installées dans des camps de fortune le long de la frontière. A l'intérieur de l'Afghanistan, la situation empire pour le million d'habitants qui ont abandonné leurs foyers.

Het is de inleiding van een artikel. Duidelijk toch. De titel luidt "De tragedie wordt erger". En verder lezen we dat de situatie verergerd voor de vele vluchtelingen binnen en buiten de Afghaanse grenzen. En sinds wanneer zijn die mensen op de vlucht. Precies: sinds het begin van de bombardementen. Dus: de humanitaire ramp wordt veroorzaakt door de bombardementen.
En dan schrijft Le Monde dan nog niet eens dat sinds de bombardementen de aanvoer van hulp werd stopgezet en dat de VS het Rode Kruis bombardeert omdat die aan iedereen hulp geven, dus ook aan vijanden van de VS.
Geysels,hou op ons te bedriegen.