arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers Nieuws: November 2001
by uitpers Thursday November 01, 2001 at 01:41 PM

# Washington voert uitzichtloze oorlog # De vredesbeweging en 11 september * Botsende beschavingen? * De 'Seattle-beweging' na 11 september * Blair en Poetin, twee grote terreurbestrijders * Nul op tien voor Verhofstadt * Groen maakt het grote verschil niet

Uitpers

 

N I E U W S :
[ updated: 1 november 2001 ]

De oorlog in Afghanistan ... (foto: Al-Jazeera)



Washington voert uitzichtloze oorlog

De Amerikanen voeren al vier weken oorlog tegen Afghanistan, zonder uitzicht op een overwinning, noch op een regime-wissel, noch op een arrestatie van Ben Laden. Ze moeten er rekening mee houden dat heel wat landen - Pakistan, Iran, China, Rusland - niet wensen dat er zo'n wissel komt en de Amerikanen een nieuwe basis uitbouwen in Azi?. Dat kan tot een lange en uitzichtloze oorlog leiden.

(meer...)



De vredesbeweging en 11 september
De vredesbeweging veroordeelde de terroristische aanslagen van 11 september in de meeste scherpe bewoordingen. Maar de eensgezindheid strekte zich ook uit tot de reactie op het terrorisme: gerechtigheid geen wraak. De vergeldingscampagne wordt als volstrekt onaanvaardbaar en contraproductief van de hand gewezen. Het antwoord voor de vredesbeweging ligt in een versterking van het internationaal recht, niet in het zich toe-eigenen van het recht de zaak in eigen handen te nemen.

(meer...)


V E R D E R :


Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Botsende beschavingen?
    In 1993 schreef Samuel Huntington zijn spraakmakend artikel, later gevolgd door een boek, over de "botsing der beschavingen". Daarin voorspelde hij het komend conflict tussen het Westen en de boeddhistisch-islamitische beschaving in Azi?. De aanslagen van 11 september lijken de voorspelling waar te maken.
  • De 'Seattle-beweging' na 11 september
    Sinds de val van de muur en de daaropvolgende implosie van het Oostblok genoten de neoliberale pleitbezorgers met volle teugen van de finale overwinning van de 'marktgebaseerde democratie'. De linkerzijde daarentegen had de zoveelste uppercut moeten incasseren. Elk moment zou zij de handdoek in de ring werpen. De markt had de strijd gewonnen. Het Land van melk en honing was nu binnen handbereik. Ondertussen weten we wel beter. Het wereldwijd opgedrongen model van de neoliberale globalisering, vergezeld van haar verpletterende Heilige Drievuldigheid (liberaliseren, privatiseren en dereguleren) en haar sociaal en ecologisch niet-duurzaam consumptiepatroon, is uitgemond in wat Subcomandante Marcos de Vierde Wereldoorlog heeft genoemd.
  • Blair en Poetin, twee grote terreurbestrijders
    De Britse premier Tony Blair, de adjunct van sheriff Bush, en de Russische president Vladimir Poetin, hebben zich opgeworpen als belangrijke figuren in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Blair beloofde de financi?n van de terroristen aan te pakken, maar in de Londense City gaat het om te veel geld: dus niets doen. En Poetin treedt in de Kaukasus, in Tsjetsjeni? op als terrorist, niet als terrorismebestrijder.
  • Nul op tien voor Verhofstadt
    Louis Michel gaf premier Silvio Berlusconi nul op tien voor diens denigrerende opmerkingen over de islam. Ook zijn eigen premier Verhofstadt zou nul op tien hebben verdiend voor nog verdergaande uitspraken, maar dat gebeurde niet. In opdracht van de eerste minister verontschuldigde Michel zich zelfs bij Berlusconi.
  • Groen maakt het grote verschil niet
    De Amerikaanse "campagne tegen het internationaal terrorisme" verscherpt de crisis bij die Groene partijen die in enkele EU-landen meeregeren. Vooral de slaafse houding van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer legt pijnlijk bloot hoe weinig verschil die Groene regeringsdeelnames meebrachten. In eigen land heeft Vincent Decroly, parlementslid van Ecolo, alvast zijn conclusies getrokken: hij stapte uit de regeringsmeerderheid na een zeer negatieve balans te hebben opgemaakt van de deelname van Ecolo aan de federale regering.
  • Het schandelijke Kosovo-verhaal
    Kosovo, het symbool van Albanees extremisme in de Balkan, verbergt een schandelijk verhaal waar de top van de NAVO bang voor is en dat zij dus wanhopig probeert te verhullen. De website Pravda.ru openbaart de naakte waarheid over deze schandelijke geschiedenis van terrorisme, criminele verbondenheid en protectionisme, bedoeld om de baantjes en de machtsbasis van diegenen die aan de top staan van deze overbodig geworden, nutteloze en bejaarde militaire organisatie veilig te stellen.
  • Globalisering, een historisch proces (8)
    De profeten van de globalisering willen ons doen geloven dat de vrije markt en de ontwikkeling van de mondiale markt, de enige weg is tot vooruitgang. Wanneer we naar de cijfers kijken blijkt het tegenovergesteld. De scheefgroei tussen de ontwikkelde en de minder of onderontwikkelde landen neemt juist toe. De kloof tussen rijk en arm neemt toe, ook in de ontwikkelde landen.


    I N T E R V I E W :


    Propaganda in oorlogstijd. Interview met Anne Morelli

    De Verenigde Staten zijn in volle oorlog tegen Afghanistan. Om die oorlog te rechtvaardigen wordt propaganda gebruikt. Met succes: zo horen we dagelijks op de VRT dat de informatie van de Taliban niet zomaar mag worden geloofd, maar de "informatie" van de VS wordt als waarheid overgenomen. Over het fenomeen oorlogspropaganda schreef prof. Anne Morelli een boek, waarover ze hier uitleg geeft. (meer...)


    B O E K E N :


    Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Van de Tigris naar de Dijle
  • Amerikaanse think-thanks


    S I G N A L E M E N T :


    In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld ... (meer...)

     


    D I S C U S S I E :


    In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Deze maand: "De KP over de 'oorlog tegen terrorisme'". (meer...)

     


  • O P M E R K I N G :

    Overname van berichten in ons webzine is mogelijk
    mits toestemming van de redactie (redactie@uitpers.be).

    Copyright ? 2001 by Uitpers - Info: webmaster@uitpers.be   

    Zeer interessant
    by jp everaerts Saturday November 03, 2001 at 08:48 PM
    mediadoc.diva@skynet.be

    Een zeer interessant nummer. Warm aanbevolen literatuur.