arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tomsk : tegen(-)globalisering
by Raf en Toon Thursday November 01, 2001 at 01:28 AM
tomsk_be@yahoo.com

De nieuwe Tomsk, met teksten over tegenglobalisering, syndicale rechten, ook wat aankondigingen en tips voor suftrips.

Inhoud "tegen(-)globalisering"

1. Brief van Eric Goeman over syndicale rechten.
2. Aankondigingen en tips voor surftrips.
3. Noem mij gerust tegenglobalist...




1. Brief van Eric Goeman over syndicale rechten.

Beste, indien je akkoord bent met deze tekst gelieve hem dan ondertekend terug te mailen en ook verder te mailen naar vrienden en collega's.
Dank u bij voorbaat.
Eric Goeman

KOMITEE TER VERDEDIGING VAN DE SYNDICALE RECHTEN EN VRIJHEDEN

In het voorbije decennium heeft het politieke neoliberalisme de weg vrijgemaakt voor de politieke dominantie van private krachten zoals multinationale ondernemingen en banken terwijl de historische pijlers van onze sociale en politieke democratie onder vuur kwamen te liggen.
De politieke elite heeft zichzelf ondergeschikt gemaakt aan de private spelers en biedt op dit ogenblik dan ook nauwelijks of geen tegenstand tegen de privatisering van de democratie. Twee sociale bewegingen proberen dit tij te keren.

De eerste is de nieuwe democratische globaliseringsbeweging - zowel in de media als de publieke opinie spijtig genoeg nog steeds beter gekend als "de antiglobalisten".
De tweede is de oudste democratische globaliseringsbeweging - de vakbonden - de historische tegenstander van de dominantie door de multinationale en ondemocratische ondernemingen. De vakbonden zijn een van de belangrijkste pijlers in de strijd voor een sociale democratie.

We zijn dan ook verbijsterd te moeten vaststellen dat onder de paarse regering het antisyndicalisme een echt strijdpunt geworden is. Het lijkt wel alsof de afbraak van de vakbonden een deel van het paarse beleid geworden is. Vandaag worden uitspraken tegen de vakbonden gedaan die tien jaar geleden alleen door het Vlaams Blok werden geuit.
De liberale voorstellen om het stakingsrecht - een fundamenteel democratisch recht - te beperken en onder de bevoegdheid van de rechtbanken te plaatsen, dus de vakbeweging rechtsverantwoordelijkheid in de maag te splitsen - zijn voorstellen waarvoor het Vlaams Blok ooit werd weggehoond door de democraten. Er is een ware hetze ontstaan vanuit sommige politieke partijen, vanuit sommige media en dus ook meer en meer vanuit de publieke opinie tegenover de vakbonden.

Wij ergeren ons als democraten aan deze onverantwoorde maar goed georchestreerde hetze.

Tegenover de zogenaamde ongebreidelde macht van de vakbonden.

Tegenover het democratische deficit van de vakbonden.

Tegenover staken als middel om belangenconflicten op te lossen.

Zelfs het historische belangenconflict tussen arbeid en kapitaal wordt ontkend. Alle vormen van democratische strijd worden opgeofferd op het altaar van de zogenaamde "consensusdemocratie" waarbij natuurlijk vooral het recht van de sterkste geldt. De vakbonden zijn vandaag helemaal niet de sterksten. Ze zijn door het neoliberale globaliseringsoffensief in het defensief gedrongen. Mondiaal verliezen de vakbonden leden op een ogenblik in de geschiedenis waarin mondiale sterke vakbonden nodig zijn om de democratie te redden van de dominantie van de global players zoals de transnationale corporaties wiens macht inderdaad ongebreideld is. Vakbonden maken zoals politieke partijen en sociale bewegingen inderdaad deel uit van een sociale en politieke democratie en zijn er ook een belangrijke waarborg voor. Wanneer de vakbonden worden gebroken, worden de werkende en werkloze burgers als machteloze individuen zoals in het feodalisme - voor de leeuwen geworpen, als vogels voor de kat.

Vandaag worden allerlei middelen gebruikt om de democratische tegenmacht van de vakbonden te beknotten zoals de aanvallen op het stakingsrecht en het instellen van rechtsverantwoordelijkheid hetgeen sowieso het einde van het stakingsrecht zou betekenen. Zijn zoveel burgers - en ook sommige politici - dan reeds vergeten welke strijd de georganiseerde arbeidersbeweging dan gestreden heeft voor recht op sociale zekerheid, pensioen, betaald verlof, een kortere werkdag, collectieve arbeidsovereenkomsten, enz?
Willen we machteloze en zwakke vakbonden waardoor de arbeider, bediende, werkloze, onderwijzer, spoorwegarbeider, machinist opnieuw als individu alleen staat tegenover de patroons en de overheid?
Willen we een einde maken aan onze sociale democratie?

De voorbije weken zijn de vakbonden en stakingen zwaar onder vuur komen te liggen. Zowel vanuit sommige media, sommige politici en een deel van de publieke opinie. We spreken ons hier niet uit over het eisenpakket van deze stakingen, dat is de zaak van de bonden en hun leden zelf, maar over de hatelijke en vijandige sfeer die gecreëerd is tegenover deze stakingen en stakers in het algemeen. Stakers worden vandaag in het slechtste geval voorgesteld als vijanden van de burgers en in het beste geval als profiteurs.

Mensen die niet staken zijn de nieuwe helden.

Natuurlijk doet staken soms pijn. Natuurlijk brengen stakingen sommige ongemakken in de samenleving met zich mee. Maar denken we nu echt dat de vakbonden te pas en te onpas naar het stakingsmiddel grijpen?
Vakbonden begeven zich slechts op het stakingspad wanneer alle andere middelen uitgeput zijn, wanneer zij niet meer gehoord worden, wanneer er geen onderhandelingsmarges meer mogelijk zijn.

Wij vinden het belangrijk dat reizigers gaan beseffen dat wanneer de spoorwegbonden staken dat uiteindelijk op lange termijn in het belang van de veiligheid en het comfort van de reizigers zelf is. Wanneer de spoorwegen zullen geprivatiseerd zijn, hetgeen betekent verkwanseld aan private spelers die slechts een scheidsrechter kunnen, namelijk de financiële markt, dan zal de veiligheid en het comfort van de reizigers ondergeschikt gemaakt worden aan de winsten, de dividenden die uitgekeerd moeten worden aan de private aandeelhouders. We vinden het belangrijk dat ouders gaan beseffen dat wanneer de onderwijsbonden staken dat op lange termijn in het belang van de toekomst van uw kinderen is en dus ook in uw belang als ouders.
De onderwijsbonden staken om goed onderwijs te kunnen verzekeren ook in de toekomst. Om goed onderwijs te verzekeren zijn goede, frisse leerkrachten nodig die ook voldoende betaald worden om deze veeleisende job uit te voeren. Want inderdaad, indien deze job zo plezant en goedbetaald zou zijn, waarom vinden dan steeds minder jonge krachten de weg naar het onderwijs?

Wij vinden het als komitee voor de verdediging van de syndicale rechten en vrijheden, zeer belangrijk dat burgers, consumenten, ouders en reizigers achter de syndicale rechten en vrijheden gaan staan.
Want door pal achter het stakingsrecht te staan, sta je ook pal achter de democratie.

Een democratie zonder vakbonden zal een dictatuur van de private belangen zijn.

De vakbondsrechten zijn een voorwaarde voor de democratie.

Laten we ons daarom verzetten tegen de openlijke en sluipende aanvallen op de vakbondsvrijheid in het belang van alle burgers. In het belang van de sociale gemeenschap. In het belang van de sociale democratie.

Wie akkoord is met de stellingen van "het komitee voor de verdediging van de syndicale rechten en vrijheden", gelieve dan deze oproep mee te ondertekenen. Wanneer we voldoende handtekeningen verzameld hebben, zullen we deze oproep verspreiden naar de politieke partijen en de media.

Voor het komitee voor de verdediging van de syndicale rechten en vrijheden,

Eric Goeman, initiatiefnemer


NAAM......................................
VOORNAAM..........................
ADRES.....................................
STAD........................................
MAILADRES..........................
TEL./FAX................................
FUNCTIE................................

onderschrijft de eisen verdedigd door het komitee voor de verdediging van de syndicale rechten en vrijheden.

Gelieve dit ondertekend terug te mailen naar: eric.goeman@skynet.be



2. Aankondigingen en tips voor surftrips.

Deze week verschijnt het nieuwe nummer van De Fabel van de illegaal
krant tegen racisme, nr. 48.
Een overzicht van de inhoud:

* Tegen NAVO en fundamentalisme!
* Geen streep onder de zaak Çiçek
* Stormfront-nazi's kampen met tegenslag
* Extreem-rechtse band rockt 'voor volk en vaderland'
* Justitie vervolgt Berzerker Records
* Uitsluiters evalueren Koppelingswet
* Europees debat over regulering van arbeidsmigratie
* Christenfundamentalisten in actie tegen Leidse abortuskliniek
* Schoo maakt extreem-rechts salonfähig
* HP/De Tijd inspiratiebron voor extreem-rechts
* Actie tegen huiselijk geweld tegen vrouwen
* Inspirerende acties tegen vluchtelingendetentie
* Alles ingezet om vluchtelingen te weren
* Eigen woonruimte voor vluchteling vaak een utopie
* COA jaagt vluchtelingen uit Oegstgeest
* Feminisme in het multiculturele debat
* en verder de politieke poëzie van Dwarsligger, een bericht uit de illegaliteit en 3 boekrecensies in het kader van 25 november: dag tegen geweld tegen vrouwen.

www.defabel.nl

www.gebladerte.nl (Archief)

DERDE ANARCHISTISCHE BOEKENMARKT IN UTRECHT

Op zaterdag 10 november 2001, vindt in Utrecht van 11.00 tot 18.00 uur de derde Anarchistische Boekenmarkt plaats. Zaal Moira, Wolvenstraat 10, is de plaats waar zo'n vijfendertig organisaties, boekhandels, uitgeverijen en aktiegroepen hun waar zullen trachten te slijten. In het nabij gelegen politiek-centrum ACU, Voorstraat 71, vindt het kulturele programma plaats, dit ligt slechts drie minuten lopen van zaal Moira.

De volgende organisaties, boekhandels, uitgeverijen en aktiegroepen zullen op de boekenmarkt present zijn: Atalanta, Omslag, DBF, Nog Pas Gisteren, Documentatiecentrum Vrij Socialisme, Kollektief Rampenplan, Fort van Sjakoo, Rosa, De Fabel van de Illegaal, Bas Moreel, Vereniging Solidair, boekhandel de Rooie Rat, Alert!/AFA, Silly-zeefdruk, de As, Buiten de Orde/De Vrije Bond, Assata, antiquariaat Het Vervolg, De Onderste Steen, Free Mumia Campaign, Ravage, Alle Dieren Vrij, BAD-distro, Tilt!-distro, de Nar, Tegenstroom, Zwart&Rood, Freedom Press, Anares Nord, FAU, Nautulis, Cafe Libertad Collective, Inventory, AK Press, Active Distribution, Class War. (De zaal van de boekenmarkt zal rookvrij gehouden worden.)

In het ACU vindt het volgende, onder voorbehoud, plaats: anti-globalisering; diskussie 'Verplicht vrijwilligerswerk binnen 'de @ beweging': ondermijnt arbeidsethos de beweging en jezelf?' door Menno Sijtsma en Peter Hollander; Food Not Bombs/Gratis Eten: hoe, wat en waarom; paneldiskussie 'Papier versus techniek: hoe achterhaald is het aktieblaadje?' door Marc Pronk; film over de Spaanse Burgeroorlog, uitgeleid door filmmaakster Hanneke Willemse. Daarnaast zal in het ACU nog een workshop 'feestartikelen maken' plaatsvinden, en zal, voor zover het programma en de ruimtes dat toelaten, Organic Chaos Productions video's vertonen. Mogelijk is er tevens een presentatie van het jubileumboek over dertig jaar boekhandel de Rooie Rat.

In zaal Moira kun je terecht voor koffie, thee, drankjes en dergelijke. In het ACU is de bar de hele dag open. Daar zal ook de Midden-Oostentheetent van Vluchteling Onder Dak uit Wageningen staan, met falafel en dergelijke. Rond 18.00 uur serveert mobiele keuken De Breedbekkikker een veganistische/biologische maaltijd in het ACU voor f. 7,50. Etensbonnen kunnen op de dag zelf in het ACU gekocht worden.

In het ACU kunnen 's avonds de metal- en trashfans terecht bij de Pit. In Parnassos Cultureel Centrum, Kruisstraat 201 (vijf minuten lopen van zaal Moira), geeft boekhandel de Rooie Rat vanaf 20.00 uur een feest in het kader van hun dertig jarige jubileum. Er zullen bands optreden, onder andere De Bende, er zijn hapjes, er is muziek.

Geld voor de organisatie is welkom op giro 8458829 ten name van 'A-Boekenmarkt, Utrecht'.

Tot zaterdag 10 november 2001 in Utrecht!

@ groetjes,
Brenda de Vries & Peetje Lanser

Anarchistische Boekenmarkt
p/a Simón Bolívarstraat 91
3573 ZK Utrecht
peetje@antenna.nl

Fakkelwake tegen de oorlog in Afghanistan

Muntplein Brussel

De initiatiefnemers van het Vredesplatform roepen iedereen op om deel te nemen aan een NATIONALE FAKKELWAKE tegen de oorlog. Deze wordt gehouden op het MUNTPLEIN in centrum BRUSSEL op vrijdagavond 9 november om 18u30. Ter plaatse worden fakkels en witte maskers aangeboden (tegen een kleine vergoeding). Doodskisten zullen de burgerslachtoffers symboliseren.

Meer dan ooit is een stem tegen de oorlog noodzakelijk. Het aantal burgerslachtoffers als gevolg van de voortdurende bombardementen begint op te lopen. Het aantal vluchtelingen loopt elke dag op. Velen sterven nu al van ontbering. Dat is onaanvaardbaar. Desondanks bevestigde het Belgisch voorzitterschap op de Top van Gent (19 oktober) nogmaals de 'onvoorwaardelijk' steun van de EU aan de Brits-Amerikaanse acties. Sindsdien hult onze regering zich in stilzwijgen, terwijl meer en meer wordt toegegeven dat de bombardementen geen bijdrage vormen aan de zelf geformuleerde doelstellingen. Het Vredesplatform heeft er van in het begin voor gewaarschuwd dat we in een spiraal van geweld dreigen terecht te komen. Die voorspellingen lijken jammer genoeg in Pakistan al uit te komen.

ONZE REGERINGEN MOETEN VANDAAG NOG ALLES IN HET WERK STELLEN OM DE MILITAIRE ACTIES TE DOEN STOPZETTEN.

In solidariteit met de slachtoffers van geweld in de hele wereld
1. Doorbreek de spiraal van geweld
2. Gerechtigheid, geen wraak
3. Geen Belgische deelname aan oorlog
4. Ontwapenen om te ontwikkelen
5. Respect, Stop racisme
Uw steun is meer dan welkom op 000-0000028-28 van Oxfam Solidariteit met vermelding 'Actie Vrede'
********************************************
Forum voor Vredesactie
Patriottenstraat 27
2600 Berchem
Tel: 03/281.68.39
Fax: 03/281.68.79
forum@vredesactie.ngonet.be
www.vredesactie.ngonet.be
Cindy Milstein over anti-autoritaire politiek na 11 september op
www.infoshop.org

3. Noem mij gerust tegenglobalist...

"Ik zie de wereld op het internet, als ik vriendinnen in Senegal, India, Peru en de rest van de wereld een e-mail stuur. Ik zie ze in de supermarkt, met een gevarieerd aanbod aan produkten uit alle continenten. Ik zie ze op een festival met wereldmuziek. Maar ik zie de wereld ook als ik met een vluchteling spreek. Ik zie ze als ik op televisie naar hongersnood in Ethiopië kijk. Ik zie die wereld als ik lees over kindvrouwtjes die als slaven werken voor één of andere multinational. Ja, de wereld is nooit ver weg... Het gevolg van globalisering, een complex fenomeen met positieve en negatieve kanten, kansen en risico's."

Tot zover een fragment uit het pamflet dat Jong Agalev uitdeelde op het manifeest in Gent van 19 oktober. Deze zinnetjes geven goed weer wat onder globalisatie vandaag wordt verstaan, ook bij activisten. Waar er vroeger impliciet verwezen werd naar de economische gang van zaken, krijgt de term een steeds positievere lading. Alsof het toch allemaal niet zo erg zou zijn met die globalisering.

Daarom spreekt men niet meer over "antiglobalisten", maar over democratische globalisten, universalisten, en anders-globalisten die betogen. "Antiglobalisten" doet immers teveel denken aan de kerktoren en de romantische kleinschaligheid. Of erger nog, de gemeinschaftnostalgie, het met heimwee hunkeren naar de vroegere gemeenschappelijkheid, naar het schijnt een factor van belang bij extreem-rechts sukses.

Een echt goede term die de lading dekt is nog niet gevonden. "Democratisch globalisme" doet me teveel denken aan Patrick Jansens en Spa met bubbels, en zet de guevaristen van de PVDA buitenspel. Universalisme, leert mijn oude woordenboek, verwijst naar "het universeel zijn, alomvattendheid". Klinkt me nogal vaag in de oren, of weinig activistisch. En de alomvattendheid van wijlen Che spreekt me helemaal niet aan. Anders-globalisten dan maar ? Dat doet denken aan Jos Geysels (de uitvinder van de term ?) , met zijn beweging voor Anders Gaan Arbeiden, Leven en Vrijen. Is paars regeringswerk dan ook een beetje anders-globalisme? En Verhofstadt, want die heeft toch een brief geschreven naar de anders-globalisten? Is hij niet een beetje anders globalistisch dan Berlusconi, want meer communicatiebereid? Maar goed, we gaan niet flauw doen.

Verhofstadt heeft zonet een conferentie achter de rug, waar allerlei democratische en minder democratische globalisten werden uitgenodigd. Tot de eerste behoorden vooral vertegenwoordigers van NGO's en ook Naomi Klein, die ik onlangs een open brief schreef (o. a. gepubliceerd in het vorige Tomsk-bericht). Klein schreef vorige week terug. Ze benadrukte dat ze nogal nerveus werd in het vooruitzicht van de bijeenkomst, en dat ze de uitnodiging om te komen aanvaard had om uit te kunnen leggen dat er verschillende antiglobalisatiebewegingen bestaan. Aan de pers verklaarde ze dat dit geen "sell-out" betekende, dat ze geloofde in "public debate". Daar geloof ik ook in, maar de aanwezigheid van elite-sterren Bill Clinton en Guy Verhofstadt, de weinig democratische globalisten, heeft niet veel te maken met "public debate". Het doet eerder denken aan een recuperatiepoging, maar dat is geen nieuws.

Nee, dat globalisme, het zegt me niet veel. Als huidig maatschappelijk fenomeen mag het meteen in de vuilbak. Ik heb liever dat een vriendin me op komt zoeken dan dat ze me een e-mail uit Peru of Cuba stuurt. Ik vind niet dat er voor appels te vervoeren veel transportkosten nodig zijn, in tegenstelling tot de transportfirmaleiders. Ik zou ook wel zonder bananen kunnen. En Sabena mag opgedoekt worden, zolang de mensen die er gewerkt hebben of nu werken maar een fatsoenlijk inkomen krijgen. Ik hoef niet echt met het vliegtuig te reizen, ik heb niet eens een auto.

Neem mij gerust tegenglobalist, want ik ben voor een heel andere soort van globalisatie dan diegene die we kennen, en heb niet veel moeite met de woorden "tegen" of "kleinschaligheid". Ik durf soms romantisch uit de hoek te komen. Geef mij maar tegendruk en tegengas voor de bestaande rimram. Tegenstroom en tegenkanting zijn aan mij besteed, want ik ben een linkse anti-kapitalist..

Raf Grinfeld

Samenstelling ook door R.G.
tomsk.antifa.net