arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rellen voor de issues?
by Jaap Krater Sunday October 21, 2001 at 01:50 PM
vrienden@groenfront.nl

Commentaar op de media-berichtgeving

Ik had echt het gevoel vijf jaar terug te zijn in de tijd toen ik de kranten las zaterdag. Kennelijk moet er toch eerst hevig gereld worden voor media toekomen aan de inhoud achter de protesten.

Vrijdag was echt een te gekke dag in Gent, ik had helemaal niet verwacht zoveel mensen te zien op een tussentop en er was heel veel muziek en een enorme vrolijkheid.

De nieuwe strategie van de massamedia om ons te bagalliseren: we beelden hun af als het nieuwe woodstock. Dat was de reactie van zowat iedereen die de foto's in de Vlaamse kranten zagen (ik heb geen journaals gezien) en de verhaaltjes in De Morgen schreven ook die kant op. Neem een 16 jarige en vraag haar waarom ze er is, je krijgt een antwoord in te trant van 'ik vind het leuk en ben tegen globalisering', 'waar ben je nou precies tegen dan?', 'ja dat weet ik ook niet precies.' Alsof je meteen een gepokt en gemazeld politiek verhaal moet kunnen opdreunen. En zo schildert het journaille de 'anti-globaliseringsbeweging' af als naieve jongeren die naar een hippiefestival gaan.
Het laatste stereotype, na de gewelddadige anarcho-nihilist en de protectionistische vakbond die alleen voor z'n eigen belang opkomt.

Ik las ook in de morgen dat er nog een bank is vernield door het 'Taal Actie Comitee'. Fijn dat de Morgen niet erbij vertelt dat het om fascisten gaat die uit de stoet zijn verwijderd.

Verder alleen maar verhalen over hoe goed de politie het had gedaan. Dat is overigens wel een grappige implicatie, er werd toch bijna woordelijk gezegd dat omdat de politie niet provoceerde er niets gebeurd is.

Hoe dan ook, doordat er geen rellen waren alleen maar korte inhoudsloze berichten in o.a. de Nederlandse en Engelse media, voor zover ik gezien heb. Bivak mee naar Brussel?

Fascisten?
by rudi coel Sunday October 21, 2001 at 07:12 PM
rudicoel@hotmail.com

Een bank vernietigd door het Taal Actiecomité, schrijft bovenstaande onwetende en voegt er meteen aan toe dat deze fascisten uit de stoet zijn verwijderd.
Ik had graag geweten sinds wanneer het TAK fascistisch is. Dat het TAK een bank heeft vernield is onzin. Het TAK heeft zeer kalm gereageerd op provocaties van anarchistische herrieschoppers, die op het eind van de betoging verzamelen sloegen en de bivakmuts reeds over het hoofd hadden getrokken.
De mensen van de ordedienst zouden beter deze mensen duidelijk maken dat democratie hier niet mee is gediend

wat kritiek
by peter Monday October 22, 2001 at 12:14 PM
dikkexpierre@yahoo.com

De reactie van de pers was inderdaad weer typisch voor de huidige journalistiek. Om dan direct te zeggen dat we in Brussel moeten gaan vechten? Wat we wel moeten doen, en dat hebben enkele anarchisten gepoogd, is de straten voor onszelf terug opeisen. Nu was het gewoon een stadswandeling. De multinationals en de regeringen lachen in zichzelf en zijn blij dat we geen echte bedreiging meer vormen. We doen wat ze zeggen. Weet je nog hoe dit allemaal begonnen is?
18 juli denk ik dat het was, in London. Toen werden zakengebouwen bezet. En het nam vooral een goede start in Seattle, waar de beweging als duidelijk doel had de top te laten mislukken en ervoor te zorgen dat de maatpakken niet op hun bestemming aankwamen. Dat is wat wij hadden moeten doen hier in Gent. Maar neen, het moest een legalistisch betoginkje worden omdat men bang is om opgepakt te worden of men is bang dat zijn of haar organisatie in een slecht daglicht komt te staan.
Dat is wat we zouden moeten doen in Brussel, de straten reclaimen en proberen de top te dwarsbomen. Daarvoor moet men nog niet wild ruiten gaan insmijten, maar dat je het aan de stok krijgt met de politie zit er dan dik in. Dat moeten we er maar voor over hebben.
Terug naar Gent. Niet elke geweldenaar is een anarchist en niet elke anarchist is een geweldenaar. Blijkbaar kan men er gewoon niet tegen dat de anarchisten zo'n felle kritiek hebben op andere stromingen of groeperingen. En dus beschouwen we ze maar als lastige chaoten. Fout dus, slechts een handvol anarchisten trokken op het eind van de betoging een sjaal voor hun hoofd (bivakmutsen heb ik nergens gezien, uw fantasie slaat op hol) en dit omdat ze niet op de camera wilden. Er kwamen nl. een 6-tal burger-auto's een straat die uitkomt op het Zuid ingereden met gemaskerde agenten in. Hoogstwaarschijnlijk trokken die foto's.
Ik zou ook wel eens willen weten welke provocaties rudi coel bedoelt. Ik ben zelf anarchist en ik heb bij mijn weten niemand geprovoceerd. Er is wel wat gebekvecht geweest, maar we spreken pas van een provocatie als het het specifieke doel heeft om een gevecht uit te lokken.

Ik ben de kritiek op anarchisten kotsbeu, zeker als het komt van mensen die zich baseren op wat de media van hen zegt. Diezelfde mensen zouden dan nog klagen over Jan Modaal die tegen de anti-globalisten is omdat hij zich enkel baseert op de mainstream pers.
De meesten die kritiek spuien op anarchisten weten niks van het anarchisme. Ze weten amper dat het anarchisme al van dezelfde tijd komt als het communisme, ze weten niet dat de anarchisten ook hun aandeel hebben in de historische sociale strijd, dus laat ze hun mond houden.
We zouden beter eens kritisch de PVdA bekijken. Ze hebben wel mooie woorden maar al wie Stalin een 'toffe peer' vindt, vertrouw ik niet echt.