arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een jonge en creatieve betoging
by Bert De Belder Saturday October 20, 2001 at 05:49 PM

Meer dan 10.000 betogers in Gent deze avond. Een prachtige betoging was het. Kwantiteit en kwaliteit. Een bijzonder jonge aanblik, en heel wat creativiteit.

Vooraan een vrolijke djembégroep. Na de hoofdspandoek de intussen al gekende blauwe mannen en vrouwen rond de enorme wereldbol. Dan het rijdend kapsalon voor de Tobintaks, met wild om zich heen knippende en scherende kappers, en een trapvormige constructie op wielen waarin rijen kaalgeschoren hoofden op en neer wipten. Grote groepen van 11.11.11, Oxfam-Wereldwinkels, de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming, Broederlijk Delen, Indymedia,…

De rode draak van de PVDA-jongeren en de enorme spandoeken van Che en Marx, begeleid door een enthousiaste groep Chénge the World-jongeren, kreeg veel bijval. Voor de grote Agalev-groep was dit wat minder. Want veel mensen betoogden ook tegen de oorlog en tegen het Fort Europa. En heeft Agalev daar als regeringspartij geen boter op het hoofd?

De grote massa van de betogers waren jongeren. In het heetst van de betoging interviewden we er een aantal.

An, 22 jaar, is "tegen de globalisering in enge zin, met een enorme centralisatie van economische macht". Ze is ook tegen de oorlog, die "te maken heeft met een ongezond machtsonevenwicht. De VS heeft teveel macht, en dat is een van de grote oorzaken van het ongenoegen in de moslimwereld. Europa maakt hierin geen echte keuze, het stelt zich laf op." An zal er ook bij zijn in Laken, half december.

Els De Koker, 24, loopt met een bordje "Stop the War". Ze komt op "voor vrede en gelijkheid". Tom, 18, heeft ook al zo'n bordje vast. "Ik ben een pacifist, je mag je medemens niet doden. Daarom ben ik tegen deze oorlog. Ik vind dat Europa daar niets mee moet te maken hebben. Maar de VS zouden het allicht als een belediging ervaren als Europa niet zou meedoen." Tom heeft nog maar juist een folder van D14 gekregen, hij heeft nog niet beslist of hij er dan ook zal zijn.

Marijke stapt op met 11.11.11-Vlaams Brabant. "Ik kom hier in de eerste plaats voor de Tobintaks. Die zou een heleboel problemen kunnen helpen oplossen. Ik hoop dat de Europese Unie, onder het Belgisch voorzitterschap, de Tobintaks niet alleen op de agenda plaatst, maar er ook echt werk van maakt."

Over de oorlog zegt Marijke dat het "een dekmantel is dat de Amerikanen hiermee het terrorisme gaan uitroeien. Daarvoor zijn andere manieren." En in Brussel, in december, zal ze zeker ook aanwezig zijn.

Lisa, 16, is helemaal in een rode vlag gehuld. "Ik doe mee omdat ik tegen de grote mogendheden en de grote fabrieken ben die de kleine domineren. Ik ben ook tegen de oorlog, omdat je de mensen in Afghanistan toch niet kunt straffen voor wat enkele terroristen uitgericht hebben."

Veva Leye, 20 jaar, is lid van Attac. Eerder in de namiddag stapte ze op met de Pink & Green Parade. "Dat was supergoed en rustig, vertelt ze. Het besef moet eens komen dat niet iedereen onder één vlag moet meelopen." En de oorlog? "Die moet stoppen, en de houding van Agalev in de regering is hypocriet: eerst tegen de oorlog zijn, maar dan stapsgewijs hun mening herzien!"

Steven Van de Vijver, 25, betoogt "tegen de kapitalistische macht van het geld en de multinationals, waar de winst belangrijker is dan de mensen". Gevraagd naar de oorlog vindt hij het "spijtig dat Europa zo meegaat met de VS".

Ik ga even mee met een delegatie van de KAJ, de Christelijke Arbeidersjongeren, en sla een praatje met hun verantwoordelijke, Nico Verbeke: "Wij staan achter een heel aantal punten van deze manifestatie. Wij leggen vooral de nadruk op het feit dat de arbeidsrechten overal in de wereld verminderen in plaats van te vermeerderen. De privatiseringen leiden tot meer macht voor de multinationals, en minder controle.

Met de KAJ leggen wij ook accenten op jongerenthema's, zoals kinderarbeid." Globalisering houdt de KAJ ook erg bezig. "Wij voeren hierover discussies op onze website, en sturen de verslagen daarvan naar al onze leden. Zo kunnen ze zich zelfstandig een mening vormen." En tot besluit: "In december, bij de volgende Eurotop, zullen we er ook zijn."

Zoé Delperdange studeert geografie en stapt op in het blok van JNM, omdat "alles fout gaat met de hele wereld". De Europese Unie op zich vindt ze niet slecht, "maar ze pakken alles verkeerd aan". Daarom zal ze ook naar Laken komen, in december.

Jonas, 21, is ook lid van een Attac-groep, maar hier loopt hij mee met de Samba-band. "Dat is een losse groep van mensen die internationale ritmes in alle betogingen in heel de wereld willen laten horen. Die ritmes vinden we op internet, en daarrond vormen we dan een groep."

Jonas ziet ook veel in een Tobintaks, hij heeft vanmorgen nog een spandoek hierover vanuit de Vooruit neergelaten. De oorlog vindt hij "zinloos, een onbezonnen vluchtreactie van de VS. De Europese Unie zou een andere stem moeten laten horen, in plaats van militaire steun te geven."

aanvulling
by een kritsche PVDA'er Saturday October 20, 2001 at 06:40 PM


Bemerk ik hier een PVDA-stijl van berichtgeven?
Dat het webteam van Solidair dat dan onder hun naam doen!
heel leuk van paragraaf na paragraaf meningen te geven van mensen, zo kan er weggelaten worden wat je wil...

Soit, als aanvulling op jullie poging om een overzicht te maken van het Manifeest:

de grootste politieke delegatie werd gevormd door de anarchisten (leuk dat jullie dat weglaten). buiten de vaststelling dat die anarcho's de meest zinvolle bordjes bijhadden (zonder schreeuwerige partijnamen op), viel het me op dat velen op een positieve manier geconfronteerd werden met deze groep.
wel grappig dat jullie de meest talrijke groepen niet vermelden in jullie verslagje...

anti-kapitalistische groeten,
een PVDA-militant met hersenen

Voor de volledigheid...
by Bert De Belder Sunday October 21, 2001 at 12:21 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Mijn verslagje heeft niet de pretentie een volledig beeld te geven van de betoging, maar lijkt me toch een redelijk representatief staal. Dat ik de grootste groepen niet zou vermelden? Vielen jou de massale blokken die opstapten achter de 11.11.11-vlaggen, de muzikale vrachtwagen van Indymedia, de JNM-ers of de PVDA-draak en Che-spandoek dan niet op? De anarchisten ben ik heus niet vergeten, lees er de korte interviewtjes maar op na. Wie ik wél vergeten ben, en wat het beeld écht onvolledig maakt, is de toch belangrijke vakbondsaanwezigheid in de betoging (vooral een sterk ABVV-blok, maar ook heel wat ACV-ers her en der verspreid).

Blind
by Jo Monday October 22, 2001 at 02:32 AM

Bert, je ontkent gewoon, slaafje van de partij, verblind ben je zelfs niet in staat te zien wat iedereen zag... of ben je gewoon een leugenaar...

Commentaar geven is altijd makkelijk
by Jan Monday October 22, 2001 at 10:25 AM

Ik dacht dat de antiglobaliseringsbeweging respect voor iedereenaan de dag legde. Op zo'n manier iemand van de PVDA aanvallen, vind ik bijzonder laaghartig.

De geïnterveiwde jongeren zijn toch niet allemaal van de PVDA, maar zeggen gewoon waarom ze komen betogen.

De verschillende opgesomde delegaties trokken inderdaad veel volk. In minstens twee kranten -GVA en de Standaard- zie je de draak van de PVDA-jongeren.

Of "de anarchisten" nu al dan niet de grootste groep vormden, weet ik niet. In elk geval gingen de Pink & Green March (eerder anarchistisch) en de jongerenmars (Internationaal Verzet en PVDA) gelijktijdig door. De eerste trok 600 betogers, de tweede 2500.

Allebei hadden ze hun plaats in Gent. Maar dat veel jongeren zich aangetrokken voelen tot PVDA/Internationaal Verzet als alternatief op het kapitalistisch systeem, kan je toch moeilijk ontkennen.


Groeten en respect a.u.b.,

Jan

de anaar weer de sigaar?
by gunther lippens Monday October 22, 2001 at 03:49 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Als de kritische PVDA-er het heeft over de anarchisten, rekent hij naast de deelnemers van pink&green ook de talrijke delegatie die om met De Anarchistische Ronde Tafel mee (dat leid ik af uit : "zinnige bordjes") opstapten in de optocht om 19u00. Die 600 en 2500 heb ik ook in de krant gelezen, ik heb elders 200, 1000, resp. 1000, 1500 gelezen. Allemaal met een korreltje zout nemen, die cijfers. Het gaat trouwens niet om wie de grootste heeft, nietwaar ;-) Akoord, elke betoging had zijn plaats. En respect!

respekt moet je verdienen
by mr blackadder Tuesday October 23, 2001 at 12:19 PM
ulrikesdream@hotmail.com

dit wil ik even kwijt, tussen al dat geleuter over eenheid: ik-net zo min als alle anarcho's die ik ken, zal nooit een eenheid vormen met totalitaristen die gewoon een alternatieve diktatuur willen zoals de stalinisten van de pvda, de trotskisten, of eender wie. jullie systeem is evenzeer gebaseerd op onderdrukking van wie het niet eens is met jullie. de ontkenning van stalin en mao hun dodenkampen en hun tien-an-men--pleinen is even erg als negationisme. ik geloof niet in de westerse media, maar bespaar mij ook jullie leugens ajb. het op handen dragen van leiders als ceaucescu, milosevic e.d. is gewoon degoutant. kijk maar naar hoe deze volgevreten vetzakken leefden terwijl het volk wel zal werken voor het communistische ideaal.
eigenlijk hadden we veel liever jullie kraam afgebroken dan dat van meervoud... ik ga ongelukken begaan als ik dat commercieel symbool van een che guevara(tm) nog veel moet zien. leuteren over jullie gewapênde revolutie, en ondertussen het taalaktiekommittee vrolijk achter jullie aan laten betogen. hebben jullie daar ook een standaardantwoord voor? een ziekelijke grap zijn jullie, en dan durf je nog respekt vragen.
aan het eind van de betoging zijn dan uiteindelijk de takkers weggestuurd, onder druk van de anarchisten , die dit niet wilden oogluikend toezien. op dat moment waren de pvda'ers alweer hun boekjes gaan verkopen en hun veel te dure promo-materiaal. als je een gewapende revolutie wil: je weet de sint-pietersabdij liggen. loop er dan geen rondjes van weg. maar ja, zo kennen we de pvda...
en ga mij nun niet vertellen dat de toon van mijn argumenten je niet aanstaat als excuus om niet op de inhoud ervan te moeten ingaan. want "zo diskussiëren wij niet", zeggen jullie dan, maar in feite diskussiëren jullie alleen als wij zwijgen , en toegeven dat we onze geschiedenis niet kennen zoals jullie dat willen. ik ben geen geschied(vervals)kundige, maar che guevara is verdomme dood, marx ook, en als ik hem was, was ik beschaamd over jullie.
ch@nge the world.
een (aktieve) anarchist

Anarchisten stel een SYSTEEM voor
by Tim Saturday October 27, 2001 at 02:55 AM
tim.verboom@pandora.be

Wat ik eigenlijk eens wil weten is wat het anarchistisch alternatief eigenlijk inhoudt...

Ik heb een ongelooflijke hekel aan het afbreken van een systeem, persoon, mening zonder dat je een alternatief voorstelt. Kan je dat aub eens doen?
Of denken jullie echt (nog steeds?) dat de wereld zonder systeem kan draaien? Als iedereen maar gaat doen wat hij wil (het toppunt van individualisme en het tegenovergestelde van socialisme) ziet het er volgens mij ZEER slecht uit.
Misschien krijg je er een anarchist bij (al zullen je argumenten wel zeer sterk moeten zijn).

Groetjes,
Tim

Humanistische Jongeren

Een ander communisme is mogelijk
by Jan D. Saturday October 27, 2001 at 01:37 PM

Een ander communisme moet mogelijk zijn.

Een communisme dat leert uit de fouten van het totalitaire en autoritaire 'staatscommunisme' en de (verstandige) libertaire kritieken die daarop werden gemaakt (wat mij betreft vooral door een aantal revolutionaire syndicalisten zoals Alfred Rosmer).

Een communisme dat de personencultus en de metershoge portretten en standbeelden afzweert, en nu des te meer. Ik heb thuis een paar portretten van Marx en Engels en zo, maar ik ga er niet mee op straat sjolen. Marx zou daar inderdaad beschaamd over zijn, zoals Blackadder terecht zegt.

Een communisme dat een radicale ZELFKRITIEK durft te maken over de vele bloedige ontsporingen die in naam van het communisme zijn gemaakt, en dat ook terug gaat naar de ideologische en organisatorische wortels van die fouten (dat gaat dus een stuk verder dan de kritiek van de (meeste)trotskisten die bv. nog steeds de misdaad tegen Kroonstad blijven verdedigen).

Een communisme dat niet zweert bij de zegeningen van een kapitalistische fabrieksdiscipline, maar vertrouwt op de democratische beslissingen van de raden, van de directe democratie, van de meer spontane actie en het bewustzijn van onderop (zie elementen uit het denken van Rosa Luxemburg of Anton Pannekoek).

Een communisme dat terug gaat naar de BRON: het marxisme als radicale totaalkritiek van alle uitbuiting en onderdrukking. Een dialectische manier van denken die ook hedendaagse libertaire denkers als Chomsky en Bookchin bv. respecteren en overnemen.

Een communisme dat de vooruitgangsideologie van het productivisme opgeeft, dat enkel tot vervuiling en afstomping heeft geleid, in een concurrentiestrijd met het kapitaal die niet te winnen was.

Een communisme dat de pretentie opgeeft om alles beter te weten, en elke strijd te willen leiden of op te eten, maar wil samenwerken met respect voor alle verschillen. Op sommige plaatsen lukt dat al zeer goed, al willen sommiegn dat niet geweten hebben.

Met andere woorden: een communisme dat vertrouwen stelt in de jeugd en de werkende bevolking en niet in de natte dromen van kleinburgerlijke intellectueeltjes die graag de revolutie zouden 'leiden'.

Er zijn steeds meer van dit soort 'marxisten' en 'communisten', ook al komt berouw vaak pas na de zonde. Dat onze critici daar ook eens rekening mee houden. Geef de commies eens de kans om in de goede richting te evolueren zonder direct te beginnen bijten, schelden of erger. Al die oude ruzies van 150 jaar geleden moeten eens op een verstandige manier worden uitgepraat.

Aan Tim
by Sisse Sunday October 28, 2001 at 11:03 PM

Enkele algemene opmerkingen:
Ten eerste: het is niet omdat men geen kant en klaar alternatief heeft, dat kritiek geen waarde zou hebben, of onjuist zou zijn.
Ten tweede, het is wel zo dat anarchisten naast hun kritieken verschillende voorstellen hebben gedaan om een maatschappij te organiseren zonder staat en kapitaal, waar vrijheid èn gelijkheid kunnen bestaan.
Maar dan is het ook weer zo dat ze steeds afkerig hebben gestaan tegenover "blauwdrukken" voor een maatschappij; zij hebben reeds vroeg het gevaar gezien dat die algauw tot theoretische schema's, dogma's, abstracties verworden die men dan aan de maatschappij wil opleggen. Een nieuwe maatschappij zal moeten ontstaan in en door volledige democratie, d.w.z. in volle vrijheid, door open discussie en debat, experiment, etc. D.w.z. de weg naar een andere betere wereld verloopt niet via de verovering van de (staats)macht, en zeker niet via een "dictatuur van het proletariaat", maar via de vernietiging van die macht, dat is: via een radicale democratisering zodat iedereen kan mee beslissen over al de dingen die ons allen aanbelangen. Doel en middel zij één.

Aan ons allen om hier en nu die vrijheid te creëren, af te dwingen, etc. De revolutie is hier en nu...

Groetjes