arch/ive/ief (2000 - 2005)

Neen tegen een militair Europa
by Jochem Friday October 19, 2001 at 10:40 PM

GENT- "Wij weten wat we willen en we willen dat ze het weten" . Met deze boodschap gericht aan de Eurotop, ving de anti-militaire actie op het Woodrow Wilson Plein aan. Na de eerste manifestaties aan het Sint-Pietersstation en de Dampoort kregen de activisten er ruimschoots de tijd om zich in de vrede te verdiepen.

Het Forum voor Vredesactie pakte deze middag met een muur tegen een militair Europa uit. De Europese top ziet namelijk heil in een interventiemacht die snel binnen de E.U.- grenzen moet kunnen opereren. Het F.V.V. kiest resoluut voor de diplomatie. Namelijk voor rechtvaardige onderhandelingen, verdragen en voor een Internationaal gerechtshof. "Van dit laatste moest Amerika niets weten" zegt Karen Janssens, vrijwilligster voor het F.V.V. . " We moeten een Internationaal Gerechtshof kunnen inroepen om misdadigers op een zo neutraal mogelijke manier te kunnen bestraffen" . "Dit geldt ook voor terroristen" . "De Taliban stelde zelfs voor om Bin Laden aan een neutraal land uit te leveren. Bush weigerde" . "Hij antwoordt op de terroristische aanslagen met bombardementen" . Maar met geweld kan men niets bereiken" .

Het F.V.V. gaat verder. Ze reageren niet enkel tegen een Europees eenheidsleger. Ze keuren elke militaire interventie af. Uiteindelijk willen ze elk leger afschaffen. Hoewel ze beseffen dat dit eerder een utopie is. Volgens Karen Janssens heeft een militair optreden nog nooit iets opgeleverd. Behalve tegen de genocide in Rwanda toen het leger te laat kwam. Het is zinloos dat Europa zich tegen de rest van de wereld probeert te wapenen. Het Amerikaanse leger kunnen ze militair toch niet meer tegenhouden. Wanneer Europa dit toch probeert zal er opnieuw een wapenwedloop komen die eindigt bij atoombommen.

Michael Krols, de stafchef van het F.V.V. vindt dat het voor een leger onmogelijk is om humanitaire interventies te doen. "Humanitaire interventies zijn steeds een middel geweest om oorlogen onterecht te rechtvaardigen". "Wij pleiten daarom voor een niet-militaire interventie". "Dit betekent o.a. dat geldstromen naar organisaties die het terrorisme steunen worden drooggelegd en dat de wapenhandel in de wereld dringend wordt aangepakt" .

Het F.V.V. staat niet alleen met haar ideeën. Deze middag toonden vele sympathisanten dat ze maar weinig voelen voor een Europa dat oorlog nog steeds hoog in het vaandel draagt. De boodschappen op de anti-militaire muur waren dan ook krachtig. En zo wordt de mens de vijand van de mens, Vrede graag, kwaad, Liefde zaaien. De ene vredesboodschap na de andere werd tegen de muur gespijkerd. Sommige manifestanten kozen voor een artistieke en zelfs louter kleurrijke boodschap. Zoals een humaniorastudent van het Sint-Lucas. Met zijn kleurrijke bloemenformatie wil hij aantonen dat onze wereld momenteel allesbehalve kleurrijk is. " Er zijn te veel kleine groepen die net zoals de toppolitici hun eigen belangen willen verdedigen" klinkt het. Verder hekelden de vredesactivisten wreedheden als Vietnam, Hiroshima en eisten ze een stopzetting van de oorlog in Afghanistan.

Het ging er niet altijd even serieus aan toe. De decoratie van de muur werd namelijk begeleid door muzikanten als Luc De Vos, Kommilfoo, de Vieze Gasten enz. die elk op hun eigen manier een oproep voor de vrede wilden doen. Uiteindelijk volgde er een algemeen oorverdovend alarm tegen een militair Europa. Hopelijk blijft dit nog lang nazinderen.