arch/ive/ief (2000 - 2005)

Die ene kleine botsing
by Maarten Friday October 19, 2001 at 10:25 PM

Het was iets na drie, op de Gentse Kouter. Ik reed er toevallig voorbij, ver van alle betogingsroutes. Zoals je misschien wel weet, was de Kouter vandaag een van die superluxueuze parkeerplaatsen voor pantserwagens.

Een kleine honderd politieagenten stonden her en der te wachten voor hun wagens. De Pink & Green Parade was ongeveer een uurtje gepasseerd.

Een groepje jongeren die hadden meegestapt met de jongerenbetoging, georganiseerd door Internationaal Verzet, liepen aan de andere kant van het plein. Ik schatte ze tussen de zestien en de achttien jaar. Scholieren nog – niet meteen de hardste betogers, dacht ik zo. Wat weet je op achttien van de wereld?

Maar toch – blijkbaar was ik alleen in mijn mening. De jongeren jolden wat, en zongen ‘The Wild Rover'. Vraag me niet wat er gebeurde – misschien miste ik een stuk – maar daar begon het: een tiental agenten benaderde het groepje. Dan nog tien. Dan kwamen alle agenten. Ze omsingelden de betogers.

Ik kwam even tussen omdat de agenten blijkbaar aan de jongeren vroegen om hun ‘Chénge the World'-vestjes te verwijderen. Dat deden ze. Enkele rugzakken werden gecontroleerd, en een paar van de scholieren werden apart genomen. Onzeker probeerde ik de agenten te overtuigen dat ze niks misdeden. ‘Dit is groene zone – mogen ze hier niet wandelen?' Eén van de agenten zei me dat ik mijn blikje – jawel – cola in de vuilbak moest werpen, een andere zei me dat ik best afstand nam.

Met de schrik bevangen, en met hun hesjes diep in rugzakken weggestoken, deden de jongeren een beetje verder hun verhaal. ‘Het enige wat we deden was vrijheidsliedjes zingen en bloemetjes plukken. Maar we zijn hier duidelijk niet uitgenodigd.'

Eén agent kwam terug naar ons toe. ‘Ofwel ga je terug naar de betoging, ofwel maak je dat je wegkomt.' Ze wilden nog tegenspreken, maar ik maande hen aan om gewoon door te wandelen en geen verdere problemen te zoeken. Of ze daar nu zelf voor verantwoordelijk waren of niet.

De jongeren vervolgden hun weg, en ik ook. Deze kleine botsing was gelukkig het ergste wat ik vandaag zag gebeuren. Een pluim voor al diegenen die zich hiervoor verdienstelijk waren. Ik vraag me wel af of die ene agent vandaag veel vrienden gemaakt heeft...

die ene kleine botsing
by Guy Callebaut Saturday October 20, 2001 at 05:28 PM
guycallebaut@pi.be

Ik ben 50 en was dus 17 in 1968.
Toen rebel , nu een burger met 4 kinderen.
Toch kook ik weer als weleer bij het zien van beelden over die "politiestad" Gent en bij verhalen over politie- intimidatie.
Wij namen die vernedeing niet en hebben soms slagen gekregen.
Wie is of was de bangste jongere?
Wie is of was de wijste jongere?
Dit is geenszins een oproep tot geweld maar een aanklacht tegen onredelijke machtsontplooiing ingegeven door angst vanwege een onzekere overheid... Ook een beetje tegen het gelaten ondergaan door de jongeren.

De politie in Gent overdrijft blijkbaar graag...
by Marjan Saturday October 20, 2001 at 05:49 PM
faith101@hotmail.com

We waren eigenlijk tussen de 15 en de 20 ;) En we deden niet echt iets om die toch wel overdreven reactie uit te lokken, we wandelden daar gewoon in groep voorbij en waren aan't lachen en zingen enzo. Ik snap niet waarom de politie het nodig vond om ons zo te behandelen, ze stonden daar opeens rond ons met zekker dubbel zoveel als wij... Ze zeiden dat we aan het betogen waren als we met meer dan 4 man samen liepen. Voor de betoging was ons ook gezegd dat de politie niet het recht had onze rugzakken te doorzoeken, maar blijkbaar waren ze daar zelf niet van op de hoogte (ahum). Ik begrijp dat er mensen nodig waren om alles in goede banen te leiden, maar prikkeldraad en zoveel pantserwagens overal?? Heeft de stad Gent niks beters te doen met zijn geld en ordediensten? (Het was wel gezellig dat er direct iemand was om ons verhaal aan te doen.)

wie provoceert er?!
by fight back! Saturday October 20, 2001 at 06:08 PM
ike13@hotmail.com

De politie zegt altijd dat de begoters provoceren en dat daardoor alles misloopt. Maar ik was bij het groepje dat daar omsingeld werd door de politie zonder 1 ding mis te doen. Ene flik zei zelfs dat hij heroine rook, as dat niet idioot is dan weet ik het ook nie. Als vredeig betogen al niet meer mag dan is het al heel erg geworden.
De politie wou nogmaals hun macht laten zien en de jongeren duidelijk maken dat zij de baas zijn ook al doe je nix mis. Ik vind dit schandalig dat de politie zich met niets anders kan bezighouden dan "brave" betogers lastig te vallen.
Ik vind goed dat de stad gent zoveel voorzorgsmaatregelen neemt maar die "flikke" kunne zich maar beter me serieuze zaken bezighouden.

A.C.A.B.
by Jokie Saturday October 20, 2001 at 07:31 PM
punksnotdeaf@hotmail.com

Als er volgens de rijkswacht 1500 à 2000 man werd geschat bij de scholierenbetoging dan vraag ik mij af waarom er evenveel agenten nodig waren. Dat we niet in het centrum mogen is ergens (heel ver weg)wel begrijpelijk, en dat ze ons als koeien behandelen (prikkeldraad) of als kleine kinderen (lekstok) vind ik redelijk belachelijk. Dat ze je uitlachen als je bloemen tussen de prikkeldraad steekt en daar flauwe (enorm flauwe) grappen over maken, vind ik ronduit zielig. Hadden die dan echt niks beters te doen?
in ieder geval, ACAB!!! :)
xxx aan ike en faith
Ik ben nog steeds getraumatiseerd

goed goed
by noodle Saturday October 20, 2001 at 08:29 PM
male_snoes@hotmail.com

hallo,

ik was één van dat groepje, ik vind het leuk dat er over ons iets geschreven werd, weliswaar ietwat overdreven (maar hoe denkje zelf dat we het aan onze vrienden vertellen?)

een footootje hader wel bijgemogen
toch bedankt

ps; ik heb jou (auteur) niet tussenbijde horen komen, ma kom swat, in dit verhaal mag jij ook wel een beetje een held spelen
ps; 't waren geen chénge the world maar internationaal verzet vestjes
ps; ik was die jongen die da vertelde da hij zijn broek moest afdoen en dan, ... ik kan het niet, jah, salu

ACAB
by Jelle Saturday October 20, 2001 at 09:27 PM
cybereend@hotmail.com

Het is te betreuren dat de Gentse politie, stereotiep voor alle andere politiekorpsen trouwens, weer eens een staaltje van puur machtsvertoon en machtsmisbruik heeft moeten laten zien. Ik was, nu de zoveelste, een van de mensen die daar ingesloten werd door die lullen van politiemannen. Wat er verkeerd is met het zingen van liedjes en roepen van slogans op een dag dat Gent als het ware een afgebakende koeienweide was, moet je mij eens vertellen. Op de koop toe werden er rugzakken gecontroleerd en identiteitskaarten gevraagd, dingen waartoe de politie in zo een situatie niet gemachtigd is!!!
Als het stadsbestuur van Gent en het politiekorps van Gent denken dat een stelletje tieners, die overal oproepen voor VREEDZAME betogingen, de hele stad tot moes zal slaan, hebben ze het dik mis. De hele stad was afgezet met prikkeldraad en pantserwagens en waterkanons. Je zou denken dat de 3de wereldoorlog uitgebroken is!
DE FEDERALE POLITIE--> UW VRIEND

*kussen aan mijn voorgangers uit aalst*

Jelle

niet alleen politiegeweld!!!!
by bloemkool Sunday October 21, 2001 at 11:24 AM
soepmeballekes@hotmail.com

De politie is op deze site (terecht) het mikpunt van allekritiek, maar het wordt hoog tijd dat we (Internationaal Verzet) eens in eigen boezem kijken. Op het einde van de avondbetoging werd ons door de ordedienst (de mannen met de gele vestjes) gevraagd om rechtdoor te stappen naar het zuidplein. Vanop de geluidswagen werd opgeroepen om dit niet te doen, en we gingen naar links. Iemand van die ordedienst was daar (terecht) niet mee akkoord en ging voor onze delegatie staan om ons de weg te versperren. Daarom werd hij vastgegrepen door een steward van IV en weggesleurd. Dit gebeurde op een alles behalve geweldloze manier!
Om hiertegen te protesteren heb ik onmiddelijk mijn rood vestje uitgedaan en ben ik uit de delegatie gestapt. IV moet niet meer op mijn steun rekenen. Ik voel mij uitermate bedrogen. Geweldloosheid is voor IV slechts een populair woordje om jongeren op de kar te trekken.

IV heeft ook enorm aan geloofwaardigheid verloren. Andere linkse organisaties worden door IV 'stalinistisch' genoemd. Het woord hoog tijd dat IV eens op zoek gaat naar een beschrijving van de eigen organisatie.

Mails zijn uitermate welkom want ik geloof in de kracht van het debat.

IV?
by anartist Sunday October 21, 2001 at 02:57 PM

IV is gewoon een mantelorganisatie van de Trotskisten, jeweetwel, die staatscommunisten die nog steeds gefrustreerd zijn omdat Stalin en niet Trotsky het werk van Lenin mocht voortzetten (dat is: de "dictatuur van het proletariaat" installeren...).
Soit, voor wat meer info over hun rol in de "anti-globalisatie"beweging: http://www.ainfos.ca/ainfos06732.html

spijtig incident
by bart vandersteene Monday October 22, 2001 at 11:41 AM
bartvandersteene@hotmail.com

beste bloemkool,

op het einde van de avondbetoging is er inderdaad een kleine incident geweest. Ikzelf was als verantwoordelijke voor de delegatie van IV voorop gelopen om te kijken waar we onze wagen aan het Zuid rustig langs te kant konden zetten en met de ganse groep de betoging afsluiten, ik had daarvoor ook overlegd met de steward die er stond, die had mij niet verteld dat enkel de wagen doormocht en de betogers niet, in die zin was ik teruggegaan naar de delegatie met de boodschap aan onze stewards, chauffeur en mensen aan de micro dat we aankomend aan de Zuid direct links zouden afslaan en aldaar de betoging eindigen (wat trouwens door verschillende delegaties, zo-ook die van Indymedia gebeurd is), dit heeft geleid tot een dispuut tussen één van onze leden en één lid van ordedienst van de peace-keeping, onze excuses hiervoor,

dat geweldloosheid enkel door ons zou gebruikt worden als een populair woordje is bull-shit, getuige onze eigen betoging 's morgens,

de analyse van anartist over Trotske - stalin - socialisme is te laag om op te antwoorden

blijf bij IV
by pamperke Monday October 22, 2001 at 04:33 PM
pamperke@hotmail.com

bloemkool, as diene steward echt nogal redelijk geweldadig geweest is tegen diene mens van de ordediensten, dan zal die later wel op het matje geroepen worden door anderen zeker
En voor da ene kleine incidentje vind ik uit IV stappen toch een grote stap (die ge misschien wa te rap neemt). Had die hele betoging nu uitgedraaid op een warboel van gevechten en andere incidenten, zou ik mij ook bedrogen voelen...maar voor zo'n klein incident...'k zou zeggen: "denk er nog eens over na"

Chénge the world!
by Birger Monday October 22, 2001 at 07:18 PM
onomatopoiia

Spijtig genoeg kon ik niet aanwezig zijn in Gent, maar ik had me met moeite kunnen indenken dat het ooit een tweede Genua ging worden. De politie is altijd sterk geweest in de kleine eenzaat lastig te vallen, tot ze aan het echte werk moeten beginnen. De politie, uw vriend. Ik weet ondertussen wel beter! Ik kies mijn vrienden zelf...

Antwoord op bloemkool
by Peter Van der Biest Thursday October 25, 2001 at 04:24 PM

Bloemkool heeft maar de helft van het incident gezien. De man in het gele vestje is, na het inslaan van de wagen naar links, volledig doorgeslagen en is de animator Karel Debbaut aangevlogen. Toen de gele man ook nog aan de microfoon (waaraan voor een half miljoen fr versterkingsmateriaal verbonden was) begon te rukken, heb ik hem onder mijn rechterarm genomen en hem vier meter verder verplaatst: op pijnloze wijze.
Het is niet de gewoonte binnen IV om persberichten door te sturen zonder eerst de ware toedracht na te gaan. Of zonder de betrokkenen te consulteren. Hij had de zaak ook naar voor kunnen brengen op een vergadering. Onze omgangsvormen zijn demokratisch genoeg om evt. terechte kritiek te incasseren. De werkwijze van bloemkool laat geen enkele serieuze diskussie BINNEN IV toe en is dan ook allesbehalve demokratisch.
Ik hoop trouwens dat de organizatoren de volgende keer een ordedienst samenstellen die haar taak met iets meer zelfbeheersing vervult. De groetjes.

WIe is hier ondemocratisch?
by Basisdemocraat Thursday October 25, 2001 at 05:20 PM

Ik begrijp dit niet zo goed 'kameraad' Peter,

Is het ondemocratisch van den bloemkool om een discussie in het openbaar te voeren of openlijk kritiek te leveren? Is het internationaal verzet dan zo'n gesloten organisatie dat mensen niet open voor hun meningsverschillen met de leiding (de LSP) mogen opkomen? Ge kunt nu toch nog altijd binnen uw organisatie discuteren.

Of is het ook niet ondemocratisch om als al lang bestaand trotskistisch partijtje (Militant Links) een 'campagne' op te zetten (Internationaal Verzet), die dan zogezegd zelf weer een 'nieuwe' partij opricht (de Linkse Sossenpartij ofte LSP). Hebben al die gasten en meiskes van 16 jaar aan wie jullie een rood zaksken over hunne kop trekt als ze uit school komen en die niet weten wie Lenin en Trotski nu eigenlijk waren, daar ook voor gestemd of is het de bolsjevistische leiding die dat in hun plaats doet?
Hebben al die jongens en meisjes mee beslist over jullie programma en eisen of is dat het politbureau die dat doet?

Jullie zijn nog erger dan de PvdA...

Met Blokbuster of de Aktief Linkse Studenten hebt ge net hetzelfde gedaan, eerst is het zogezegd onafhankelijk, rond één thema, en dan komt het uit: leden maken voor Trotski en zijn bende is het enige doel. Maar middel en doel zijn niet van elkaar te scheiden!

En wat vinden die manifeest-mensen zonder zelfbeheersing ervan om pijnloos vier meter verder te worden verplaatst? :-)

Leden van Internationaal Verzet, denk voor u zelf! Eis de macht op in uw eigen basisgroepen en installeer de basisdemocratie voor iedereen! Unity against capitalism!

I.V. niet!!
by Sven De Deken Friday October 26, 2001 at 04:00 PM
svendedeken@hotmail.com

Wij hebben met ALS,blokbuster of internationaal verzet nooit ontkend dat we een connectie hebben met Militant Links (nu LSP). Deze campgnes richtten zich enkel tot verschillende, specifieke doelgroepen. En wat onze programmapunten betreft; ik denk dat we daarin ongeveer de meest democratische partij zijn die er bestaat, iedereen die min of meer betrokken is bij ons wordt uitgenodigd op onze congressen om daar over deze punten te discusieren.
Wat Peter wou zeggen is dat wij niet eens de kans kregen om dit misverstand recht te zetten voordat Bloemkool deze discusie startte op het internet. Als er dan nog steeds dit conflict zou bestaan heeft Bloemkool alle recht om dit over het hele internet uit te smeren maar ik denk dat de democratie nog altijd voorschrijft dat de beschuldigde de kans moet krijgen om zich te verdedigen alvorens zijn handelingen op het internet worden veroordeeld.

wij zijn de besten
by knoflook Friday October 26, 2001 at 04:56 PM

De wereld volgens IV

Wij zijn de besten.
Wij zijn de "meest" democratische.
Wij hebben de grootste
Wij ...

En wie niet met ons is tegen ons.

aan de basisdemocraat
by geert cool Monday October 29, 2001 at 12:51 PM

Beste basisdemocraat,

Ter linkerzijde ontbreekt het mijns inziens geregeld aan openheid en eerlijkheid. Als iemand lid is van een organisatie moeten ze dat volgens mij openlijk zeggen en niet achter de schermen konkelfoezen. "Duikboten" zul je bij de LSP niet vinden. Wij zijn gewoon eerlijk als we zeggen dat Internationaal Verzet een campagne is gelanceerd door Militant Links, ALS en Blokbuster. Dat is de realiteit en wat is er mis mee?

Over de democratische werking van deze campagne beweer je plots dat dit aspect onbestaand zou zijn. Hoezo, wat weet jij van het intern functioneren van Internationaal Verzet. Ik meen u niet gezien te hebben op gelijk welke lokale bijeenkomst waar de leden beslissen, de nationale stuurgroep waar de afdelingen vertegenwoordigers naartoe sturen,...? Als buitenstaander vanop de zijlijn staan roepen dat Internationaal Verzet niet democratisch zou zijn is pure hypocrisie. En ja, de leden hebben meebeslist over het programma en de eisen. Er zijn discussies over geweest in de meeste afdelingen en nadien is het bediscussieerd op een nationale stuurgroep.

Wat publieke kritiek betreft. Leden zijn natuurlijk vrij om hun mening te zeggen. Het doet enkel vreemd aan om hier op Indymedia een kritiek te moeten lezen waaruit duidelijk blijkt dat niet duidelijk was voor de betrokkene wat er juist gebeurd was en waarbij hij ook niet eerst gecheckt heeft wat er juist gebeurd was. Dat is jammer en kan leiden tot misverstanden.

Over de lancering van een nieuwe partij. Wat zou daar ondemocratisch aan zijn? Moeten we misschien eerst toestemming komen vragen aan u, zijne anonieme basisdemocratische heiligheid? Over het politiek niveau van onze leden doe je schamper. Ten onrechte, misschien moet je hen op de volgende betoging inderdaad eens vragen of ze weten wie Lenin en Trotski waren. Waarom wordt altijd zo minachtend gedaan over 16-jarigen?

Wat Blokbuster en ALS betreft heeft Sven al voldoende geantwoord.

GC

Slechte ordediensten? (nu ook mét tekst)
by Maarten Van Hove Saturday November 10, 2001 at 05:31 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Peter, misschien is het een maand na datum een beetje oude koeien uit de gracht halen, maar vind je echt dat de ordediensten van O19 uit de schreef zijn gegaan?

Persoonlijk vind ik dat ze bijzonder goed werk hebben geleverd. Misschien flipte die ene man wel, ik zou het niet weten, ik was er niet bij. Ik ben echter wél de trotse wederhelft van één van die ordedienst-meisjes, en aan haar verhalen te horen kan ik niet besluiten dat ze hun werk slecht hebben gedaan. Wel integendeel: op cruciale momenten waren ze er.

Aan de achterhoede van de betoging liep bijvoorbeeld Meervoud, een links-nationalistische groep die door zovelen als 'fascisten' zijn uitgemaakt, maar die er wél waren om hun steun te betuigen. Zonder dat er mensen waren van de ordediensten die tussen hen liepen, zouden heethoofden die het allemaal beter weten, gehakt van hen hebben gemaakt. Zélfs in een vreedzame betoging! Ik heb de getuigenis gehoord van één van hen (en da's GEEN fascist), dus gelukkig kan ik met een gerust hart voor hen getuigen.

Een applaus aan de ordediensten, da's wel verdiend.

Oh, Noodle - ik heb het wel voor jullie opgenomen. Niet al roepend, en slechts tegen één van die agenten, aan de zijkant, net toen ik toekwam. Mea culpa als ik niet de innerlijke kracht bezat om die hele situatie te bedaren - echt op een debat leken die mannen niet uit. Ik hoop dat ik jullie echter toch een beetje heb kunnen helpen. Tot volgende keer? Laat botsingen of meningsverschillen jullie niet afschrikken.

Duikboten?
by lust geen kool Saturday November 10, 2001 at 06:58 PM

Ik weet niet wat Geert Bloemkool precies bedoelt als hij het over duikboten heeft, maar ik heb een goede naam voor IV en LSP/Militant: torpedo's. Zij torpederen alles wat goed draait. Altijd hebben ze kritiek. Ik ben nog niet lang antiglobalist, maar ik heb al genoeg meegemaakt om te weten dat Militant niet te betrouwen is en altijd alles wil stukmaken. Het lijkt wel alsof ze niet willen dat iets lukt. Is het jaloezie of zit hier meer achter? Toevallig heb ik het incident gezien tijdens O19. Het was pure agressie tegen een geel vestje dat gewoon zijn werk deed. Waren ze gefrustreerd omdat de andere organisaties op die dag veel succes hadden? Willen ze toch slechte krantenkoppen?
Ik amuseer mij heel hard met D14. We gaan echt vooruit en dan hoor ik nu dat Militant dat ook al probeert te torpederen. Wie gaat die mannen eens ontmaskeren?