arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gent: groot feest, Viva L'Anarchia!
by vrienden van groen front Friday October 19, 2001 at 06:30 PM
vrienden@groenfront@nl

Zo'n veertig Nederlandse activisten komen net van de eko-anarchistische "Pink and Green streetparade" in Gent, waarbij in totaal 1000 mensen meeliepen

Zo'n veertig Nederlandse activisten komen net van de eko-anarchistische "Pink and Green streetparade" in Gent, waarbij in totaal 1000 mensen meeliepen. Al voor de demonstratie werd iemand opgepakt voor het overtreden van het samenscholingsverbod. Helaas was daardoor de sleutel van het soundsystem zoek maar dit werd ruimschoots gecompenseerd doordat enige tientallen mensen samba speelden. Met hard rennen wist de stoet even de politie te passeren en kortstondig de ring te blokkeren.
De sfeer was fantastisch en het was heel inspirend dat er zoveel mensen bij elkaar waren die weigeren zich hierarchisch te organiseren. Door de enorme spontaniteit, het wild heen en weer rennen, bizarre costuums, ratelaars van roze geverfde colaflessen met grind en allerlei andere do-it-yourself creaties straalde de actie een enorm gevoel van directe verandering uit, en overal wuifden mensen wild uit de ramen en gingen kinderen mee geluid maken.

Jammer om daarna dan weer weer tussen de leninisten en maoisten en allerlei partijaanhangers te komen die geen directe actie willen maar vooral aan de macht willen komen en waar er in Belgie vrij veel van lijken te zijn.
Wat ook lullig is, is dat ‘d14' witte lintjes uitdeelt die mensen mogen aandoen als ze geweldloos zijn. De politie mag de rest oppakken omdat ze gewelddadig zijn? Echt zo'n Bush-achtige absurde tweedeling. Ik wil geen lintje dragen omdat ik mijn vrienden verdedig als ze aangevallen worden door politie en omdat ik sympatiseer met militante vrijheidsstrijd door mensen die wat anders willen dan de macht grijpen.

Wat ook inspirerend was dat de basisdemocratische aktie/infotour die de afegelopen week door Leiden, Wageningen, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Maastricht en nu Gent trok, in anderhalve dag voordat we met een bus naar Gent zouden vertrekken de bus vol kregen. Ook omdat er in zowat al die steden 40-60 anarchistisch georienteerde mensen afkwamen om te discussieren over onder andere lokaal verzet, vrije ruimten, basisdemocratisch organiseren.
Vanavond demonstreren we in Gent opnieuw voor autonomie. Morgen gaan we uit Gent rechtstreeks met de infotourbus naar de vredesdemonstratie in Amsterdam waar we de tour afsluiten.

Basisdemocratisch Netwerk voor Antikapitalisme en Directe Actie – http://www.antenna.nl/bn
Lokaliseer Verzet – http://www.lokaliseerverzet.nl

-- NO COMPROMISE IN DEFENSE OF MOTHER EARTH! --
-- http://www.groenfront.nl

non didjiu !!!
by noname Friday October 19, 2001 at 10:29 PM

WHERE IS DE FRANK VERSIONE ????

witte lintjes
by erwin Sunday October 21, 2001 at 12:07 PM
dancethenightaway@runbox.com

Toen ik zo'n wit lint in mijn pollen kreeg gestopt, werd me verteld dat het een symbool was tegen de bombardementen. Handig, zo'n symbolisch teken waarvan blijkbaar niemand weet waarvoor het nu eigenlijk staat...

witte lintjes
by inge Sunday October 21, 2001 at 04:54 PM

de witte lintjes waren een stil protest tegen de oorlog in Afghanistan, en hadden dus niks te maken met al of niet geweldloos zijn tijdens de betoging!! Ze werden niet enkel uitgedeeld door d14 en de meeste mensen wisten wél waar het voor stond.

lintjes
by junior Sunday October 21, 2001 at 05:20 PM

Bij mijn weten waren de lintjes een stil protest tegen de oorlog in Afghanistan en hebben we ze niet enkel van d14 gekregen. Ik begrijp niet wat daar zo problematisch aan is.

Meer over die lintjes...
by Jaap Monday October 22, 2001 at 11:55 AM
vrienden@groenfront.nl

Mij is verteld door degene van wie ik zo'n lintje kreeg dat die lintjes een idee waren van het platform dat het ´geweldloos manifeest´ organiseerde en dat je het kon dragen om aan te geven dat je geweldloos was.

Het kan zijn dat dat dus allemaal niet zo is. Zo ja, excuus. Zo nee, dan is dit waarom ik er zo'n moeite mee heb.

Het probleem met de lintjes is onder andere dit. Als het uit de hand loopt, kan de politie het niet dragen van zo´n lintje meteen als grond aanvoeren om iemand op te pakken of langer vast te houden.

Mensen die aankomen en meedoen aan een demonstratie maar om de een of andere reden de lintjesuitdeler hebben gemist

Verder degradeert het de discussie over geweld tot een banaal nivo - geweldloos of niet.
Veel zelf geweldloze activisten willen geweld bij acties niet veroordelen ook al hebben er geen deel aan. Je impliceert dat je geweld veroordeelt door zo´n lintje te dragen.
Veel activisten zijn geweldloos afhankelijk van de omstandigheden.

Kortom, die lintjes helpen alleen maar een idee van verdeeldheid de wereld in - het goede en slechte demonstranten verhaal.