arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open universiteit gaat van start
by han Friday October 19, 2001 at 01:09 PM

Vandaag zijn alle Universiteiten in het Gent gesloten. Uit vrees voor de wilde Europese ministers gaf het stadsbestuur het bevel de Universiteit te sluiten. Een aantal professoren geeft op het Gentse Zuid in een ten uit protest alternatieve lessen.

Open universiteit ga...
tent_01.jpg, image/jpeg, 600x450

Heel merkwaardige les
by Jan Blommaert Saturday October 20, 2001 at 05:40 PM
jan.blommaert@rug.ac.be

Mijn collega's Ronald Commers, Herman De Ley, Piet Saey, Stefaan Slembrouck en Eric Vanhaute namen dit initiatief om enerzijds aan te geven dat men niet zomaar allerhande vrijheden mag opgeven omwille van veiligheid, anderzijds om aan te tonen dat ook zogeheten intellectuelen moeten bijdragen tot dit soort acties. Ons initiatief was utopisch: we kunnen met zessen onmogelijk de universiteit naar de straat verplaatsen, en meer dan een bescheiden signaal konden we niet geven.
Maar circa duizend mensen in de tent, die gedurende twee volle uren muisstil onze uiteenzettingen beluisterden, vaak oncomfortabel geïnstalleerd - dat publiek maakte het al wat minder utopisch. Het was de meest merkwaardige les die wij ooit hebben gegeven: wellicht de meest actuele, de meest relevante, en voor het beste publiek dat we ooit hebben gekregen. Dit was heel speciaal en we danken iedereen die er was. We gaan ook op zoek naar andere gelegenheden waarin we aan dit soort acties kunnen bijdragen.

Jan Blommaert