arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag wijkvergadering in het Gentse
by Maarten & Jochem Thursday October 18, 2001 at 02:10 AM

INFORMATIEVERGADERING BELEUR 19-10-2001 BUURTCOMITÉ ROND HET CITADELPARK dinsdag 18 september 2001

DE TXT.
by (re-posted by kitty!) Thursday October 18, 2001 at 09:33 AM

INFORMATIEVERGADERING
BELEUR 19-10-2001
BUURTCOMITÉ ROND HET CITADELPARK

dinsdag 18 september 2001


PANELSAMENSTELLING

Dhr. Eric NAUDTS commissaris van politie

Lokale Politie Gent

Dhr. Gilbert HOLVOET hoofdinspecteur van politie

Lokale Politie Gent

Dhr. Patrick WILLOCKX hoofdcommissaris van politie

Federale Politie Gent

Mevr. Christel FONTAINE inspecteur van politie

Lokale Politie Gent

Dhr. Paul BOS buurtwerker

Buurtcomité "Rond het Citadelpark"

Mevr. Hilde BALLEGEER voorlichtingsambtenaar - moderator

Dienst Voorlichting

VERONTSCHULDIGD

Dhr. Frank BEKE burgemeester

Mevr. Ballegeer: Dames en heren, mag ik u van harte welkom heten op deze informatieavond, die de wijkpolitie Gent, Gent-Centrum, Gent-Zuid van de Stad Gent, de Dienst Voorlichting, vanavond organiseren, dit in nauwe samenwerking met het buurtcomité Rond Het Citadelpark. Eerst en vooral wil ik bij u de heer burgemeester Frank Beke verontschuldigen, die hier vanavond niet kon aanwezig zijn.
Dames en heren, het is u waarschijnlijk bij inleidingen van vorige hoorzittingen reeds gezegd: de stad Gent organiseert informatieavonden naar aanleiding van openbare werken, verkeersleefbaarheidsplannen, milieuvergunningen, inplantingen van grote projecten die een invloed zullen hebben op de leefomgeving van omliggende straten; maar ook naar aanleiding van activiteiten en initiatieven die van die omvang zijn dat ze bij wijze van spreken het buurtniveau overstijgen. Niemand zal ontkennen dat het feit dat Gent gaststad is voor deze informele Europese top er niet één zo is. De informele vergadering gaat op vrijdag 19 oktober door in de Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein. In het ICC wordt een perscentrum ingericht voor de duizend journalisten die we die dag mogen verwachten. Twee locaties in het hart van uw buurt.
Zoals u waarschijnlijk reeds vernomen hebt, is een gedeelte van de stad ingedeeld in zones; deze zones zullen u straks worden toegelicht door de heer Gilbert Holvoet, hoofdinspecteur bij de politie. Binnen een zeer beperkte zone is een accreditatie nodig; ik leg de klemtoon op zeer beperkt. Maar daarover zal de wijkcommissaris Eric Naudts U straks een toelichting geven. Ik kan u nu alvast meedelen dat personen die in aanmerking komen voor een accreditatie in de oranje zone na de vergadering terecht kunnen, hier bij de twee buurtinspecteurs hier aanwezig, mevrouw Christel Fontaine en mevrouw Nancy Van Caeneghem.
Ik wil dan ook graag het panel van deze avond aan u voorstellen: allemaal politie, en een vertegenwoordiger van het buurtcomité. Rechts van mij zit de heer Eric Naudts, commissaris, wijkpolitie Gent-Centrum, Gent-Zuid. Naast hem zit de heer Bos, vertegenwoordiger van het buurtcomité, u waarschijnlijk allen goed bekend. Naast meneer Bos zit mevrouw Fontaine, inspecteur. Links van mij zit de heer Patrick Willockx, hoofdcommissaris bij de Federale Politie. Naast hem zit de heer Gilbert Holvoet, hoofdinspecteur bij de lokale politie.
Dames en heren, hoe verloopt een informatievergadering als deze ? Na de verschillende uiteenzettingen krijgt u het woord. U kan vragen stellen aan de panelleden over het onderwerp van deze avond. Mag ik u echter verzoeken, mij eerst het woord te vragen en te wachten op de microfoon die u door één van mijn medewerkers zal overhandigd worden. Alles wat hier vanavond wordt verteld, wordt op band opgenomen en vervolgens woordelijk uitgetikt. Vragen die buiten de microfoon gesteld worden, komen niet voor in het verslag.
Tot daar mijn korte inleiding, en ik verleen graag het inleidende woord aan de heer Patrick Willockx, alstublieft.

De heer Willockx: Goeienavond iedereen. Laat ons eerst even naar woordgebruik duidelijk stellen dat er een verandering gebeurd is; we hebben geen Eurotop in Gent, maar we hebben wel een Beleur in Gent, ja? Belgisch-Europees. Kwestie van duidelijkheid, en zie je in de krant nog het woord Beleur verschijnen, schrik dus niet, het gaat over de Eurotop, twee woorden die door elkaar zullen gebruikt worden.
Een aangenaam gegeven vind ik al zeker voor de Eurotop dat je zult vaststellen, zoals hier in het panel, dat zowel de lokale politie van Gent als de federale politie, samen de ordedienst zullen verzorgen. Je kan begrijpen dat zo'n gebeurtenis niet volledig kan gedragen worden door de lokale politie, en de
federale politie wil een maximale ondersteuning geven om te zorgen dat het verloop zo goed mogelijk gaat. Daarom ook dat de twee woordvoerders voor alles wat betreft Beleur hier ook aanwezig zijn, dat is Gilbert, en dat ben ik.
Wat ik ook zou willen meegeven is dat wij spijtig genoeg geen waarzeggers zijn; dus, wij hadden heel graag een glazen bol gehad om nu al te kunnen voorspellen hoe dat 19 oktober zal verlopen, maar die hebben wij niet. Als er iemand in de zaal is die die wel heeft, moogt ge gerust een seintje geven, die willen we dan gerust afkopen, ja? Daarmee willen we dus zeggen dat er een gans pak, denk ik, onrustberichten de ronde doen, maar dat je je even met de twee voeten op de grond moet houden. Wij zijn daar ook mee bezig, twee voeten op de grond houden, alles in zijn juiste context stellen, en je moet ook begrijpen, zoals een voetbalwedstrijd, dat we ook niet een maand op voorhand weten hoe we onze spelers gaan opstellen. Dat hangt er ook van af wat de andere ploeg zal doen. Dus als je nu al zou willen weten, definitief, van: waar gaat die versperring juist staan, hoeveel man ga je juist inzetten, dat kunnen wij nu helemaal niet zeggen. Wij gaan dat stelselmatig blijven opvolgen, en een week voordien, een aantal dagen voordien zal het model uiteindelijk finaal zijn. Maar u begrijpt ook, als de dag voordien er nog andere gebeurtenissen plaats hebben, er nog andere inlichtingen binnenkomen, zijn wij ook genoodzaakt van ons aan te passen. Dus nu krijgt u een stand van zaken van hoe dat het momenteel uitgetekend is, hoe dat het voorbereid is. Verandert er iets in de lopende weken, schiet niet op de pianist, maar dat is eigenlijk inherent, denk ik, en ik veronderstel dat iedereen dat wel kan begrijpen.
Ik denk dat je gerust al een keer kan kijken hoe het in Brugge verlopen is; zij hebben vorige week hun Beleur mee beleefd, en daar zijn er geen incidenten geweest, alles is daar heel rustig verlopen. Dus wij hopen dat dat een goed voorteken is voor Gent, en dat we daar op dezelfde manier kunnen verderzetten.
Waar moet je ook rekening mee houden, dat we de dag zelf waarschijnlijk geconfronteerd gaan worden met wat wij noemen drie grote soorten manifestaties; een eerste manifestatie gaat door in de Sint-Pietersabdij en het ICC-gebouw: de eigenlijke top, de eigenlijke Beleur. Dat beschouwen wij als één manifestatie. Daar krijgt u straks de zones van te zien, welke uiteraard een weerslag hebben hier op de volledige buurt. Tweede soort manifestaties, zijn allerlei andere organisaties, zoals de syndicaten, zoals al de NGO's, zoals bijvoorbeeld Attac, die ook randmanifestaties gaan doen; betogingen, feesten, en dergelijke. Daarvan kunnen wij ook nog niet definitief zeggen hoe die er zullen uitzien. Dat is ook een materie die onderhandeld wordt door de burgemeester en de verschillende organisaties, en waarvan op 27 september de definitieve parcours normaal zullen vastliggen, definitief uiteraard in de mate waarin ze definitief zijn, en die op 27 september via de pers en alle andere kanalen zullen meegedeeld worden. Dus daar kunnen we u vanavond nog geen uitsluitsel over geven. En dan heb je het derde soort, die uiteraard vanuit politieoogpunt veel minder onder controle te houden is, en dat is als een aantal individuen, kleine groepjes zich echt geroepen voelen om een aantal vandalismedaden te plegen. Wij gaan ons daar ook op voorbereiden, uiteraard, daarvoor zijn we er, en dat is uiteraard het moeilijkst in de hand te houden. Dus je moet ons ook niet vragen om nu al een papiertje te tekenen dat er geen enkele vuilbak omver zal vallen, maar we gaan wel ons uiterste best doen.
Wat betreft het vervoer, want veel mensen zijn ook bezorgd over de mobiliteit, hoe kunnen we terecht nog in Gent ? De bedoeling is dat eigenlijk die dag, 19 oktober, het dagelijkse leven wijn gewone verloop kent, behalve in een aantal heel beperkte zones, maar voor de rest zou Gent gewoon moeten kunnen verder leven zoals het is. Dat wil dus ook zeggen dat de parkings, normaal gezien, allemaal open blijven. Dat wil dus ook zeggen dat de vervoersmaatschappijen zullen instaan dat je nog overal kan geraken in Gent. Wat het definitieve plan is, onder andere wat betreft het vervoer, dat zal ook op 27 september medegedeeld worden. We kunnen u nu ook nog niet definitief zeggen of de bus aan halte 1 of halte 2 zal stoppen, maar 27 september krijg je dat ook volledig meegedeeld.
Moesten jullie nog met heel veel vragen zitten na deze uiteenzetting, waar kan je daar mee terecht ? De voorlichtingsdienst van de stad Gent is uiteraard bezorgd dat iedereen zoveel mogelijk informatie kan krijgen, dus je hebt al een centraal telefoonnummer, dat ziet u hier geprojecteerd: 09/266.52.22.
Daar zitten een gans pak medewerkers die uw vragen kunnen beantwoorden en waarvan je altijd, je mag er van op aan, een antwoord zult krijgen. Dus zit u met vragen, dan kan je ze daar stellen. Wat is er ook nog interessant, er is een website van de stad Gent, en daar vind je alle informatie op die al via de pers verspreid is en die aan iedereen mag medegedeeld worden; onder andere ook het kaartje met de zones, dat ze straks geprojecteerd zal zien, vind je op die website. En wil je dan een vraag stellen, en je zegt, God, mijn telefoon is defect en ik ga het via internet doen, dat is wel eigenaardig want dat gaat natuurlijk ook via de telefoonlijn, maar dan heb je een e-mail adres waar je op terecht kan, en daar kan je ook je vragen stellen. Dus weet dat je met al je vragen terecht kan op één adres, en dat is de voorlichtingsdienst van de stad Gent.
Zo, dan denk ik dat nu voor iedereen het meest cruciale moment aangebroken is, in die zin dat mijn collega Gilbert nu toelichting zal geven over de zones die gebruikt worden in deze regio.

Mevr. Ballegeer: Dank u, meneer Willockx. Meneer Holvoet, alstublieft.

De heer Holvoet: Dank u, mevrouw de moderator. Mijn collega van de federale heeft zoals steeds niet veel mogelijkheden opengelaten om u ook nog iets te zeggen, dus ik zal mij beperken tot de perimeters. Zal ik even technisch proberen zijn ? Voilà, dat lukt, dank u.Dames en heren, de rode zone hier op het plan aangeduid, daar komt u enkel binnen als u Ianus Papadopoulos noemt en eerste minister van Griekenland bent. Ik neem aan dat die niet in ons midden is, maar als je dat kan bewijzen dan kun je d'r in. Dit betekent: dit is een volledig afgesloten zone. De oranje zone, de onmiddellijke omgeving en zeer beperkt gehouden, is de zone waar u enkel in kan als u daar woont en in het bezit bent van een accreditatie. Deze accreditatie zal collega Naudts u straks uiteenzetten. Dus deze oranje zone is volledig afgesloten. Verder zien we op deze kaart een gele zone, dit moet geel zijn, en een groene zone. Deze gele en groene zone slaat op detectieperimeters. Wat is nu de bedoeling ? Dat in deze zone, de witte zone, gaat het normale politiewerk z'n gang. Ook daar zal je politie aantreffen. In de groene zone is een verhoogde operationele staat van waakzaamheid. En in de gele zone is die nog extremer opgevoerd. Dit betekent, dat er zowel in de gele als in de groene zone, vrij frequent politie zal aanwezig zijn, en ook pertinent zichtbaar zijn in het straatbeeld. Daarmee besluit ik mijn uiteenzetting over de zones. Straks zal ook collega Naudts verder ingaan, mochten er mensen die niet precies kunnen situeren in welke zone hun straat zou liggen. Dank u.

Mevr. Ballegeer: Dank u, meneer Holvoet. Dan verleen ik graag het woord aan commissaris Naudts. Meneer Naudts, alstublieft.

De heer Naudts: Dank u, mevrouw de moderator. Ook van mijnentwege een goeienavond. Als nieuw aangesteld wijkcommissaris ben ik bijzonder fier de Overpoortstraat en omgeving hier zo talrijk aanwezig te zien. Dat wil toch zeggen dat wanneer buurtcomité, politie, en bevolking samenwerken, er toch heel wat mogelijk is.
Ik heb vandaag de opdracht om iets te vertellen over de accreditaties. Nu, u ziet daar links van mij op het scherm de oranje zones; daar gaat het allemaal om. Er zijn twee sites; enerzijds de site rond de Sint-Pietersabdij, en anderzijds de site rond het ICC. U kunt dat links zien. Misschien straks kan ik dan even de straten overlopen, derwijze dat u precies weet waar u woont en wie een pas moet hebben.
Nu, wie moet nu een accreditatiekaart, een toegangsbadge, of noem het zoals u wil, wie moet dat nu hebben ? Enerzijds de mensen die een bestemming hebben in de oranje zone; wie zijn dat ? Dat kunnen mensen zijn die daar wonen, dan mensen die daar resideren, ik denk daarbij vooral aan de studenten, dat kunnen zorgverstrekkers zijn, dat kunnen andere mensen zijn, nog een andere populatie, die daar een bestemming hebben. Nu, dat is heel wat.
Nu, hoe doet u die aanvraag ? Via allerlei middelen; dat kan zowel via e-mail, als via telefoon, we hebben daar een speciale telefoonlijn voor geïnstalleerd, en misschien straks kunnen we dat even opschrijven, dat is het nummer 09/266.61.30. Dat is het algemeen nummer van het politiecommissariaat Gent-Centrum, en dan wordt u verbonden met de man of de vrouw die uw verzoek en uw identiteitsgegevens zal noteren. U hebt het gehoord in het begin van het betoog, u hebt vanavond ook de mogelijkheid om het ter plekke hier te doen bij de twee buurtinspecteurs, respectievelijk Christel Fontaine en Nancy Van Caeneghem.
Nu, enerzijds, dat is aanvraag. Ten tweede, wat is de procedure ? U kunt begrijpen dat wanneer u het aanvraagt, dat u niet onmiddellijk over deze accreditatiekaart zult kunnen beschikken. Dat moet gescand en gescreend worden; wij geven niet zomaar aan de eerste de beste een accreditatiekaart voor die avond. Dus, dat wil zeggen dat we toch een aantal dagen de tijd zullen nodig hebben om één en ander toch te gaan onderzoeken.
Nu, waar kunt u ze afhalen ? Bij de aanvraag zullen uw coördinaten genoteerd worden, wat wil zeggen, van zodra wij een aantal mensen hebben, we gaan die samen nemen, samenclusteren, gaan wij u verwittigen wanneer u die kaart, en dan weliswaar persoonlijk kunt komen afhalen. Zijn er mensen die door één of andere reden niet mobiel zijn, dan kan er eventueel iets geregeld worden via de buurtinspecteur om die kaart toch ter plekke te brengen, maar in principe moet je die persoonlijk komen afhalen in het bezit van uw identiteitskaart. Dus ook op die kaart zal uw IK-nummer vermeld staan.
Waar gaat u die afhalen ? Dat is afhankelijk van het aantal mensen die een kaart zal aanvragen. Als er niet zoveel zijn, en wij vermoeden dat er niet zoveel gaan zijn, om reden dat die sites zeer beperkt zijn gehouden, dan kunt u die waarschijnlijk afhalen op het commissariaat in het centrum zelf, in de Belfortstraat nr. 4. Mochten er zeer veel aanvragen zijn, dan gaan wij waarschijnlijk een lijn openen op de hoek van de Belfortstraat met Hoogpoort, daar is ook een politieafdeling, zijnde de misdrijfpreventie.
Het is zo gecommuniceerd via de pers, maar ik zeg het nogmaals, als er niet zoveel zijn, en de bestemming zou zijn: Belfortstraat 4, dan gaat u daar zeker van geïnformeerd worden.
Nu, ik denk dat wij dat in fazen zullen doen, dat wil zeggen een eerste lichting zal waarschijnlijk na 1/10, ik denk ongeveer 5 oktober, die kaart kunnen komen afhalen, en dan misschien nog een tweede keer op het einde, dus net voor Beleur, zijnde dan 18 oktober. Nu moet je ook weten, in principe moet u de aanvraag op voorhand doen. Er zullen misschien mensen zijn die het hetzij vergeten, hetzij op dat moment die bestemming hebben en er niet aan gedacht hebben, wel dat kan nog altijd de dag zelf. Er zal een mobiel wijkcommissariaat opgesteld staan op het Kramersplein aan de frituur, en daar kunt u nog, maar er is gezegd we gaan dat zeer beperkt houden, en in extreme omstandigheden nog aan een kaart geraken. Daarmee wil ik het u nog meegeven.
Nu, als u de dag zelf u aanmeldt met uw kaart, er zal maar één toegang zijn, zeker tot het Sint-Pietersplein, dat is de kant van de frituur Saté, dus de kant van de Kunstlaan met het Sint-Pietersplein. Dat is de enige toegang waar u zich kunt aanbieden met uw kaart en met uw identiteitskaart, weliswaar te voet, dus er zullen geen voertuigen getolereerd worden op het Sint-Pietersplein. Ook belangrijk om te weten is, u zult ook begeleid worden; stel dat u een kaart hebt en u moet bij één of ander familielid, of her of der waar u woont zijn, u zult via buurtinspecteurs van Gent-Centrum begeleid worden naar uw bestemming. Het is misschien belangrijk om weten: wie in die zone, want in feite wordt die zone dichtgezet donderdag reeds, 18 oktober om 22 uur, van dan af kunt u geen van de beide sites nog binnen zonder in het bezit te zijn van een accreditatiekaart.
Nu, want ging ik nu zeggen ? De vrijdag, wanneer de evenementen gedaan zijn, wij vermoeden dat dat rond middernacht zal zijn, dat kan iets vroeger zijn, iets later zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Maar je kunt er niet binnen zonder in het bezit te zijn van een kaart. Nu, wat de studenten betreft, gaan wij zoveel mogelijk trachten, want er zijn heel wat studenten in de site, zeker hier op het Sint-Pietersplein, om zoveel mogelijk via de eigenaars van de kotwoningen ervoor te zorgen dat zij de donderdagavond reeds hun studentenkot verlaten want de vrijdag, als ik het goed begrepen heb, is er geen les, dus die kunnen dan donderdagavond rustig vieren in de Overpoortstraat en daarna desnoods huiswaarts, want het lijkt mij bijna onmogelijk om die honderd, of tientallen, en misschien zelfs honderd studenten allemaal te voorzien van een toegangsbadge. Dus dat is duidelijk, op voorhand, en de dag zelf kan het ook nog.
Nu misschien nog naar de buurt toe belangrijke zaken, Ivago zal geen omhalingen doen de dag zelf; de vrijdag, de vrijdagse ophalingen die worden verschoven naar de woensdag, weliswaar de ophaling van donderdag, die gaat wel door.
Dat wil ik ook nog zeggen, we leven hier in een studentenbuurt, er staan hier heel wat fietsen, misschien zelfs ook wrakken en fietsen die onbeheerd worden gelaten; we gaan via de pers een grootschalige actie aankondigen in samenwerking met het fietsdepot om alle fietsen die, hetzij als wrakken beschouwd worden, hetzij onbeheerd achtergelaten worden, om die massaal te gaan ophalen en die te gaan deponeren op de fietsdepot, en daar kunt u ze, mocht u zich eigenaar wanen van één van die vehikels, kunt u ze dan ook gaan afhalen. U kunt begrijpen, wij willen de veiligheid maximaal garanderen, dus ook fietsen kunnen projectielen zijn, en dus houd die fietsen zoveel mogelijk op stal, of leg ze tenminste vast, zo gaan ze dus ook niet opgehaald worden. Dat geldt niet alleen voor fietsen, dat geldt voor alle losse voorwerpen, dus kijk rond in uw buurt, al wat los is of los zit, meld dat nog via de respectievelijke kanalen, derwijze dat wij daar nog kunnen op anticiperen. Voilà.

Mevr. Ballegeer: Dankuwel, commissaris Naudts. Dames en heren, dit waren de bondige en korte uiteenzettingen, wij geven het woord aan u; wie stelt een eerste vraag ? Een klein ogenblikje mevrouw, we komen, als u misschien uw hand wil opsteken als u een vraag wil stellen, dan komt men bij u met de microfoon. Ja, ik hoor het niet

Buurtbewoner: Goeienavond.

Mevr. Ballegeer: Ja, dat is al beter.

Buurtbewoner: Misschien om te weten welke straten er precies in die oranje zone zich bevinden, en dan tweede gedeelte eigenlijk van de vraag, dus er werd gezegd dat er een toegangsbewijs dus nodig was voor die zones vanaf donderdag 22 uur, tot hoe lang denkt u dat die top gaat duren, is dat om 18 uur vrijdag afgelopen, of blijven die maatregelen tot middernacht ?

De heer Naudts: Dat zal middernacht zijn, dat kan er iets voor zijn, maar dat kan er evengoed een uur of twee uur na zijn. Dat is afhankelijk van wat er zich afspeelt die nacht, ja ? En om op uw eerste vraag te antwoorden, ik ga de straten eens overlopen, zowel voor de beide sites, hé, zowel voor het ICC als voor de Sint-Pietersabdij. Dat is de Eugène Felixdreef, de Familie De Vignedreef, de Florbertusstraat, Graaf Arnulfstraat, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Jozef Mengaldreef, Karel Van Rijsselbergedreef, de Louis Hanssensdreef, de Louis Minarddreef, de Nicholaas De Liemaekereplein, Norbert Rousseaudreef, Paul Bergmansdreef, Sint-Pietersnieuwstraat, maar dan partieel, tot aan de Blandijnberg, Sint-Pietersplein, en de Tweekerkenstraat. Nu, misschien belangrijk is, de Kunstlaan en de Overpoortstraat, die zullen verkeers- en parkeervrij gelaten worden; het is belangrijk dat u dat weet, dus in die beide straten, al de rest in de gele zone kunt u vrij bewegen, tenzij uiteraard dat er schermutselingen zouden zijn, maar u kunt niet parkeren, noch in de Overpoortstraat, noch in de Kunstlaan.

Mevr. Ballegeer: Ja, dank u wel. Ja, meneer.

Buurtbewoner: Goeienavond. Ik zou een keer willen vragen, ik veronderstel als je zoiets organiseert, allez ik bedoel als een particulier zoiets organiseert, dat men daar een verzekering, verplicht zijt van daar een verzekering op te nemen. Kunt u mij zeggen welke verzekering de eventuele schade dekt die voorvalt tijdens die dagen ?

Mevr. Ballegeer: Daar kan ik niet op antwoorden.

De heer Willockx: Nu, ik denk dat daar best uw verzekeringsagent het geschikte antwoord zou moeten kunnen geven. Eén, we zijn daar niet in gespecialiseerd, wij doen meestal ander werk; twee, moesten we u zelfs advies geven, en uw verzekeringsagent verkoopt een andere theorie, hij is uiteindelijke degene die u zal moeten betalen; dus daar zou ik zeggen: best een keer met uw verzekeringsagent contact opnemen voor te vragen welke polis daarvoor nodig is.

Buurtbewoner: U denkt dat dat dus erbij zit, bij m'n verkeersverzekering, als mijn wagen geschonden is, dat die wagen gaat vergoed worden van de verzekering ?

De heer Willockx: Ik denk dat u die vraag moet stellen aan uw verzekering. Persoonlijk ben ik omnium verzekerd, en ik veronderstel dat als er schade is aan mijn wagen dat dat verzekerd is, en ik denk dat je daar per geval moet kijken.

Buurtbewoner: Ik heb nu een wagen van 16 jaar oud, ik kan 'm toch moeilijk omnium verzekeren voor die ene dag ? En ik heb nog een vraag, U zegt dat de Kunstlaan moet ontruimd worden, maar ik woon dus op de Kunstlaan en ik zou willen weten waar ik met mijn wagen naartoe moet. Is het soms niet mogelijk, dat is misschien een tip, van de Zuidparking open te stellen voor de mensen van de gebuurte om gratis te parkeren die twee dagen ? Dat zou een goeie tip zijn. Onze wagen zou er eventueel toch veilig staan als er geen betogers in die kelder of in die parking geraken, zou dat gemakkelijk zijn dat we dan toch zeker zijn dat tijdens die manifestatie onze wagen veilig staat, al is 'ie 16 jaar oud.

Mevr. Ballegeer (?): De Decascoop parking blijft ook open.

Buurtbewoner: Ja, maar ik bedoel de Decascoop, als ze beginnen ...

Mevr. Ballegeer : Wat de parkeergarage aan de Zuid betreft, wij zullen die bemerking meenemen.

Buurtbewoner: Het zou misschien een goeie tip zijn om ons veilig te voelen tijdens die manifestatie. Ja, dat was zo een moment ...

Mevr. Ballegeer: Ja, dankuwel. Hier vooraan, mevrouw.

Buurtbewoner: Goeienavond. Voor de mensen die dus een zaak hebben op het Sint-Pietersplein zelf, worden wij aangeraden om eventueel zelf de nodige stappen te nemen van bescherming, laten we zeggen van iets voor de ramen te plaatsen, of acht u dat niet nodig ?

De heer Willockx: Wel, de kleuren zijn juist toegelicht geweest, in principe kan je je overal veilig voelen, maar die in de rode zone worden geacht van zich het veiligst te voelen, die in de oranje zone worden ook geacht van zich veilig te voelen. Waarom ? De enige die daar toegang hebben, dat zijn de politiediensten, de VIP's, maar ook de mensen die een accreditatiekaart hebben, die dus ook allemaal een specifieke toegangskaart hebben, en dus in de buurt wonen of een specifieke reden hebben om daar te komen. Anders ga je daar geen mensen aantreffen. Dus heel veel mensen gaan in de oranje zone niet rondlopen, maar ik denk ook dat je daar zeker niet moet vrezen voor 't één of 't ander.

Buurtbewoner: Dus er kan geen stormloop zijn van eventueel betogers of zo, die kunnen schade toebrengen ?

De heer Willockx: Wel, ik heb gezegd, we hebben geen glazen bol, maar ik denk dat die kans heel klein is.

Mevr. Ballegeer: Achteraan, ja.

Buurtbewoner: Ja, goeienavond. Hebben wij ook een pas nodig als wij vrijdagmorgen die rode of die oranje zone verlaten ?

De heer Naudts: Dat is kort en duidelijk: nee. Dat is enkel om die zone binnen te gaan dat u een pas nodig hebt, niet voor buiten te gaan.

Mevr. Ballegeer: Ja, meneer.

Buurtbewoner: De zone tussen de Kattenberg en de Kunstlaan, of de Charles De Kerckhovelaan, heeft die ook een pas nodig ?

De heer Naudts: Dat is gele zone; nee.

Buurtbewoner: Maar als ik nu kom langs de Kunstlaan en ik kom van de stad en wil langs de Kunstlaan zo naar huis gaan ?

De heer Naudts: Dat is geen enkel probleem. Het centrum wordt niet afgesloten, en de Kunstlaan met het Sint-Pietersplein aan de Gouden Saté - u bekend dacht ik - dus u kunt daar vrij rond dat rond punt, geen enkel probleem. Tenzij dat er schermutselingen zouden zijn, ik moet weer naar mijn collega Patrick Willockx kijken, we hebben ook geen glazen bol, maar in principe in de gele zone, dat wil zeggen al de straten buiten degene die ik zonet heb genoemd, kunt u vrij, bent u vrij mobiel. Tenzij schermutselingen, dat kunnen wij uiteraard niet weten.

Buurtbewoner: Dus ik kan hier in feite de blok rond lopen ?

De heer Naudts: Geen enkel probleem.

Buurtbewoner: Goed, dank u.

Mevr. Ballegeer: Ja, wacht, een ogenblikje, mevrouw. Meneer ?

Buurtbewoner: Goeienavond. Wij zijn dus van de Tommy's in de Overpoortstraat, en ik hoor dus juist: het is veilig voor iedereen, hoor ik van, wat is het, de heer Willockx, maar via de heer Bos heb ik gehoord van we worden aangeraden om de zaak te sluiten. Wat wordt er nu eigenlijk voorgesteld door iedereen ?

De heer Naudts: Nu, we laten dat aan u over, wat u wenst te doen. Nu, we gaan trachten uw veiligheid te garanderen. Het staat u vrij, uw zaak mag open zijn, we kunnen niet zeggen dat u moet sluiten. Maar in principe, mocht u open zijn, dus, we laten het aan uw wijsheid over om al dan niet open te zijn. Ik denk, donderdagavond lijkt mij dat geen probleem, en de vrijdagmorgen hoop ik dat de meeste weg zijn uit de Overpoortstraat. Ik denk niet dat dat veel problemen kan opleveren.

Mevr. Ballegeer: Mevrouw hier vooraan, helemaal vooraan. Wacht, ogenblikje, wacht tot u de microfoon hebt, mevrouw.

Buurtbewoner: Mevrouw, ik wou graag vragen, kan je over, als je komt van de autostrade, kan je over de heuvelpoort, langs de Karel De Kerckhovelaan ? Kan je door ?

De heer Holvoet: Met uitzondering op het moment dat er eventueel een betoging zou zijn, of een aanvoer zou zijn van VIP's, dan wordt dat tijdelijk onderbroken. Maar het standpunt van het stadsbestuur en de politiemacht is dat het normale leven zoveel als mogelijk moet doorgaan. En daarvoor proberen wij een garantie te bieden. En die garantie gaat naar lokaliteit toe, daarmee bedoelen we het Sint-Pietersplein, de abdij, en het ICC-centrum, die garantie gaat ook toe naar de betogingen, omdat dat een te controleren manifestatie is; enkel, zoals mijn collega Patrick Willockx heeft gezegd, moeten wij rekening houden, en wij houden terdege rekening, met kleine groepen die afsplitsen en eventueel op geweld uitzijn. Maar het normale leven heeft zijn doorgang, dus u zal overal binnen die gele en die groene zone u vrij kunnen bewegen, u zal vrij het openbaar vervoer kunnen nemen, u zal vrij met de auto kunnen rondrijden, tenzij het onverwachte gebeurd en wij moeten tussenkomen.

Mevr. Ballegeer: Dank u wel. Meneer daar.

Buurtbewoner: Goeienavond. Als er nu, woensdag, voor de manifestatie, tweehonderd studenten uit Liverpool komen wonen rond het Sint-Pietersplein, die zullen geen accreditiatiekaart hebben, maar die zitten dus helemaal in het nest zelf, hoe wordt dat gecontroleerd ?

De heer Naudts: Dat hebben wij voorzien, uiteraard; de politie denkt aan alles. Nu, ik heb het gezegd, zodra die mensen buiten komen, en ze zijn niet in het bezit van een accreditatiekaart, dan worden zij naar de gele zone verdreven, tenzij ze op schermutselingen uit zijn, dan zullen zij bestuurlijk weerhouden worden, en opgepakt worden. Geen probleem, er bestaat daar...

Buurtbewoner: 't Is te zien hoeveel er zijn.

De heer Naudts: We hebben ook veel tegengewicht, hoor. Blauw tegengewicht.

Buurtbewoner: Liverpool is gevaarlijk.

De heer Naudts: Inderdaad.

Buurtbewoner: Dank u.

Mevr. Ballegeer: Dankuwel. Ja, meneer daar.

Buurtbewoner: Dus als ik het goed versta mogen alle zaken, horecazaken in de gele zone opendoen, maar als er schermutselingen zijn moeten wij voor eventuele kosten en zo opdraaien ? Want zij zitten juist aan de rode zone, dus het is normaal dat iedereen die hier is met minder goeie bedoelingen hier in de Overpoort gaat staan.

Mevr. Ballegeer: Meneer, wilt u juist eventjes rechtstaan, want we hebben niet gezien wie er gesproken heeft.

De heer Naudts: Vanuit de politie leggen wij geen sluiting op, dus u staat daar vrij in; nu, uiteraard, wanneer er schermutselingen zijn gaan wij uw zaak uiteraard beveiligen, dat is één van de politieopdrachten. Maar preventief aan uw deur komen staan dat kan niet. En u ook preventief laten sluiten, daartoe hebben we evenmin beslist. Dus u moogt openhouden, en als er problemen zouden zijn dan kunt u uiteraard rekenen op politiebijstand die in uw onmiddellijke buurt zal postgevat zijn.

Buurtbewoner: Ik zou ook even, als ik mag, mevrouw...

Mevr. Hilde Ballegeer: Ja, meneer,

De heer Holvoet: Ja, misschien...

Mevr. Ballegeer: Een klein ogenblikje. Meneer Holvoet ?

De heer Holvoet: Ik zou nog een kleine toelichting willen geven; wij praten hier niet enkel over 19 oktober. Binnen de organisatie van de politie is er ook een fase voor, een fase tijdens, en een fase na; het is nogal evident dat we op 19 oktober 's morgens niet wakker worden en zeggen, we gaan nu een keer naar het Sint-Pietersplein en we gaan dat daar even regelen. Zo marcheert dat niet. Wij hebben een fase voor, en die fase voor voorziet ook dat er een detectiemethode is, en ik nodig dan ook de mensen van de wijken hier uit om samen met ons te gaan detecteren als er binnen de wijk reeds op woensdagmorgen groepen zouden evolueren, om dat dan ook te gaan melden aan de politie, opdat wij inderdaad aan onze opdracht zouden kunnen voldoen. Dank u.

Mevr. Ballegeer: Dankuwel.

Buurtbewoner: Ik heb twee kleine vraagjes, de eerste is: de pers, mag die zelf vrij rondlopen tussen de twee zones, dus tussen de twee oranje zones; mag die vrij rondlopen of wordt die begeleid ?

Mevr. Ballegeer: In de oranje... in de gele zones ?

Buurtbewoner: Tussen, ja, dus in de gele zone, tussen de twee zones, die lopen gewoon vrij rond ? Dat is al één goeie vraag dan, dan kunnen we misschien toch onze zaken open doen. Dan de tweede vraag dat ik heb is meer naar privé toe, mijn kinderen zitten in Mariakerke in 't school, dus als ik daarjuist de mensen van de politie goed begrijp, als mijn vrouw terugkomt van 't school en er zijn schermutselingen in één van die zones, die worden hermetisch afgesloten, en mijn kinders en mijn vrouw kunnen dus gewoon niet thuis geraken ?

De heer Naudts: Maar dat hebt u nu ook, hé ? Als er nu een bommelding is, net voor uw woning, gaat gij ook uw woning niet binnen kunnen tijdelijk, dat is daarmee te vergelijken.

Buurtbewoner: Voor mij speelt dat geen rol, maar 't is vooral voor mijn kinderen ...

De heer Naudts: Dat zijn omstandigheden die zich alle dagen en alle uren kunnen voordoen, omstandigheden dat u uw woning niet kunt bereiken om een zware brand, een bommelding, een ramp, dus dan staat u, dat kan u al elke dag overkomen

Buurtbewoner: En ware het misschien niet interessant om een telefoonnummer te geven aan de mensen die hier in de gele zone zitten, en vooral ook een zaak hebben waar er schermutselingen zouden kunnen beginnen, die wij, direct de mensen van de politie kunnen verwittigen op een snelle en efficiënte manier. Omdat het mij ook al vele keren gebeurd is, is dat wij de 100 bellen, of de 101 bellen, en dat het een tijdje duurt tegen dat er dan ook respons komt. Zou het niet interessant zijn om een rechtstreeks nummer te hebben ?

Mevr. Ballegeer: Meneer Holvoet; of meneer Willockx ?

De heer Holvoet: In antwoord op uw vraag, meneer, wil ik een kleine verduidelijking geven; dit doet nu niet ter zake voor de Eurotop, maar als u naar 101 belt, komt er een detectiesysteem in gang die uw nummer identificeert en dat is de tijd die nodig is voor men opneemt; dit volledig terzijde.
Nu, kan ik u zeggen, uiteraard is de dienst 101 ook op dat moment volledig beschikbaar, maar er wordt overwogen, we kunnen daar vandaag nog geen uitspraak over doen, er wordt overwogen om een speciaal nummer in het leven te roepen. We moeten daar zeer voorzichtig mee zijn; vandaag maken de mensen in gevallen van nood wel de reflex: wij bellen naar 100 of 101; als gij een speciaal nummer gaat gaan creëren, zou gij eveneens die speciale reflex moeten gaan creëren, want als je nog achter dat briefje moet gaan zoeken waar dat je dat op geschreven hebt, dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat je veel slechter af bent of dat je naar 101 belt.

Buurtbewoner: Dank u.

Mevr. Ballegeer: Dankuwel. Meneer ?

Buurtbewoner: Ik wil nog even terug gaan naar die aanvoer- en die afvoerwegen voor die VIP's. Is dat via Kunstlaan of eventueel via Overpoortstraat ? Dus voor wat betreft de Sint-Pietersabdij ?

Mevr. Ballegeer: Wat was uw vraag ? Ik heb het niet duidelijk ...

Buurtbewoner: Dus even de vraag herstellen: u had het daar pas over de aanvoerwegen en de afvoerwegen van de mensen die naar die Sint-Pietersabdij gaan; gebeurt er iets via Overpoortstraat of iets via Kunstlaan, want die zijn dus verkeersvrij gehouden met een bepaalde reden, waarschijnlijk.

De heer Willockx: Dat klopt inderdaad. Nu, als u de kaart een beetje bekijkt denk ik dat je inderdaad niet veel alternatieven hebt, je zou inderdaad nog via Brussel kunnen rondrijden om tussen die twee gebouwen te pendelen.

Buurtbewoner: Ja, ik wil u even onderbreken, ik ben niet van hier, dus ik weet het even niet.

De heer Willockx: Nu, dat zijn een aantal, er zijn een aantal alternatieven, maar die geven wij nu nog niet mee; waarom, omdat we dat voorlopig uit veiligheidsoverwegingen achter de hand willen houden. U kan begrijpen dat het van ons ook niet zo slim zou zijn om nu al te zeggen dat om 18u45 die minister van die plaats naar die plaats gaat rijden met die wagen en langs die weg. Goed ?

Buurtbewoner: Dankuwel voor uw antwoord. Ik hoop dat ze komen voor een zak frieten, dan.

Mevr. Ballegeer: Meneer hier vooraan. Ja, dank u.

Buurtbewoner: Ja, mijne heren, ik ben meer bezorgd om onze veiligheid. Ik zou eerst willen weten met hoeveel mannen u gaat instaan ? Weet u dat ?

De heer Willockx: Wel, daarstraks heb ik dat even bij de inleiding aangehaald, vergelijk het met een voetbalmatch, we kunnen nu nog niet zeggen hoeveel mensen dat we gaan opstellen. Moest ik het weten, ik zou het u graag zeggen, maar het is dus heel eenvoudig, wij werken in functie van onder andere de inlichtingen dat we krijgen, en u kan begrijpen dat een maand op voorhand veel te vroeg is om nu al alles te weten wat er reilt en zeilt bij krakers, bij verschillende organisaties. Dus ik denk een aantal dagen voor 19 oktober pas gaan de plannen gefinaliseerd worden. Momenteel kunnen we daar nog geen uitspraak over doen.

Buurtbewoner: O.K., ik ben voldaan. Ten tweede, tweede vraag, zeg mij eens, ja ik heb horen waaien hoor, er zijn geruchten dat de betogers hebben gesolliciteerd opdat de politie geen knuppels nog waterpompen zou gebruiken. Is dat waar of niet waar ?

De heer Willockx: Aan mij hebben ze het in ieder geval niet gevraagd. Misschien kunnen ze ons vragen om in onze onderbroek te komen, dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat we dat gaan doen. Dus wij zorgen ervoor dat we alle nodige maatregelen achter de hand hebben om te kunnen tussenkomen, maar uiteraard, wij proberen zoveel mogelijk de democratische rechten, zowel van het recht op vergaderen als het recht op netogen te eerbiedigen. Maar we komen niet in onze onderbroek, dat kan ik u garanderen.

Buurtbewoner: Maar toch met knuppels, hé, en waterpompen ? Nee, ik zou iets willen weten, en dat is het laatste dan hoor. U weet wat er zich voorgedaan heeft op de top in Göteborg, in Geneva en in Seattle, met vele verwoestingen en vernietiging. Goed, ik zou eens willen vragen, de burgemeester, die de baas van de stad is, en die door ons verkozen is, en die onze bewaker is, kan hij zich verzetten aan de hand van die zaken, zich verzetten tegen een dergelijke vergadering ?

De heer Willockx: Nu, ik kan moeilijk in de plaats van de burgemeester spreken ...

Buurtbewoner: Ja, maar u kent wel de wet.

De heer Willockx: Ik kan u alleen maar zeggen dat wat ik gehoord heb op de persbriefing die de burgemeester gegeven heeft, dat hij daar gezegd heeft dat we in een democratisch land leven, en dat dus ook een aantal democratische rechten die ingeschreven zijn in de grondwet, moeten kunnen gelden. Eén van die rechten is het recht om zijn mening te kunnen uiten onder de vorm van georganiseerde betogingen, en andere is dat men ook een recht op vergaderen heeft. Dus dat ook de ministers, zelfs de ministers of presidenten recht hebben om te vergaderen. En het is die combinatie waar hij als burgervader wil over waken, dat die in de beste omstandigheden kunnen verlopen.

Buurtbewoner: .. wij handelen democratisch; maar de herrieschoppers, kennen die wet niet; dat is het probleem.

Mevr. Ballegeer: Tja. Wel, de aanvragen zijn ingediend, en de burgemeester zal op 26 september een beslissing nemen over de betogingen of optochten die er zullen worden gehouden, alsook over het parcours.

Buurtbewoner: Wel, 't is goed.

Mevr. Ballegeer: Dank u. Meneer, alstublieft.

Buurtbewoner: Goeiedag. We hebben een handelszaak in de rode zone op het Sint-Pietersplein

Mevr. Ballegeer: Oranje.

Buurtbewoner: Oranje, ja. En dus eigenlijk worden wij verplicht onze zaak te sluiten. Want niemand kan onze zaak betreden, eigenlijk. Wordt daar iets aan gedaan ? En ten tweede: wat doen wij met de acht mensen personeel; moeten die technisch werkloos geplaatst worden, hoe gaat dat dan eigenlijk ?

De heer Naudts: Nu, wij verplichten niemand om te sluiten, maar natuurlijk gaan wij geen passen geven aan toevallige bezoekers van uw handelszaak, dat kan uiteraard niet, dus. En wat betreft de derving van inkomsten, ja, daar kan ik uiteraard als politieman niet op antwoorden.

De heer Holvoet: Nu, ik kan daar op... mevrouw de moderator, als u mij toestaat, ik kan daar op antwoorden. Gisteren hebben wij een hoorzitting gehad in aanwezigheid van de kabinetschef van de burgemeester; daar is identiek de vraag naar voor gekomen, en hij heeft daarop geantwoord, ik kan u enkel dit meegeven, dat de juridische dienst van de stad Gent op dit moment aan het uitzoeken is hoe dit kan geregeld worden.

Buurtbewoner: Sorry, het is niet alleen het financiële, dat is eigenlijk bijkomstig, maar de klantenderving kan lang aanslepen, en het is niet plezant voor de klanten die we hebben uiteraard. En ook het personeel, weten wij niet, mogen die komen werken, of moeten we die technisch werkloos plaatsen ?

De heer Holvoet: Ik denk, meneer, dat wij realistisch moeten zijn, en dat wij een koe een koe moeten durven noemen. U zit in de oranje zone; tot onze grote spijt, het is spijtig dat er handelszaken daar moeten , onder invloed daarvan moeten gaan lijden, maar het is nogal evident dat er weinig klanten op dat moment naar uw zaak gaan kunnen toekomen; waarom, je kunt ze eenvoudigweg geen accreditatie geven om naar de winkel te gaan.

De heer Naudts: Als u daar ander werk voor hebt, geen probleem, dan krijgt u van mij een kaart. Als die mensen kunnen komen werken en u hebt er ander werk voor dan klanten te bedienen, dan kan u uiteraard een kaart krijgen.

Buurtbewoner: Dus die kunnen wel een kaart krijgen ? Alle personeelsleden, ja ?

De heer Naudts: Maar de toevallige bezoeker, uiteraard, dat kunnen we niet garanderen.

Mevr. Ballegeer: Dankuwel. Meneer, ja.

Buurtbewoner: ja, goedenavond; ik heb twee vragen: Sint-Pietersstation, of dat plein daar rond, dat is uiteraard een knooppunt van bussen, van trams, van treinen, wat wordt daar verwacht ? Het gaat over samenkomenpunt van betogingen, bijvoorbeeld. En dan een tweede vraagje dat ermee samenhangt: het treinverkeer, zal dat in het station Gent Sint-Pieters kunnen doorgaan of wordt dat station afgesloten, en Gent-Dampoort, wat gebeurd daarmee ?

Mevr. Ballegeer: Meneer Naudts, ja.

De heer Naudts: Nu, dat is geen probleem, op beide vragen kunnen wij positief antwoorden; het treinverkeer zal niet in de war zijn, en aan het station kan alles doorgaan, alles is daar ook ...

Buurtbewoner: En wat verwacht u precies ?

De heer Naudts: Wat bedoelt u ?

Buurtbewoner: Op de dag zelf, komen daar betogers samen ? Is dat een plaats die ...

De heer Naudts: Er is daar een actie voorzien, maar dat zal voor een beperkt aantal mensen zijn, de grootste actie gaat door aan de Dampoort.

De heer Willockx: Het is eigenlijk nog een stukje te vroeg om daar op te antwoorden, in die zin, op 27 september gaan een aantal zaken definitief zijn; er zijn nu nog een aantal, wat ik die tweede soort manifestaties genoemd hebben, in de rand van, die nog onderhandeld worden met de burgemeester; en één keer dat die zeker zijn, normaal tegen 27 september is daar uitsluitsel over, gaan die ook bekend gemaakt worden, en dan pas gaan we dus ook zeker weten van gebeurt er iets op het Sint-Pietersstation of niet. Maar de stelregel blijft dat het normale leven zo maximaal mogelijk zijn gang moet blijven gaan, en ik denk zeker, we zijn zekere niet van plan om treinen tegen te houden, trouwen als je daar gaat voorstaan en je geeft het een wettelijke aanmaning om te stoppen, die doen dat toch niet, dus zo evident is het ook niet.

Mevr. Ballegeer: Dank u wel. Meneer, ja.

Buurtbewoner: Ik heb nog een paar vragen, ik zal misschien nog een paar keer terugkomen. De witte zone, als ik het goed heb, zal de manifestaties plaatshebben van de andere groeperingen, en de gele zone blijven vrij van manifestaties. Maar als er nu iets gebeurt in die witte zone, zullen normaal gezien de gele zone hermetisch afgesloten worden, of toch goed gecontroleerd worden; ik weet niet of ik juist ben. Wat gebeurt met klanten die zich op dat moment dan in die gele zone bevinden, want uiteindelijk, als ik het goed hoor, zouden wij eigenlijk beter tegen onze klanten zeggen: blijf weg, en wij sluiten, want je kunt toch geen controle gaan houden over mijn klanten of over iemand die betoogt, je gaat toch nooit het verschil kunnen uitmaken.

De heer Willockx: Meestal zie je het verschil wel, hoor. Ik zou zeggen, kom gerust een keer bij een betoging mee, meestal zie je verschil wel vrij snel wie dat betoogt en wie dat een gewone klant is. De hypothese is een stuk juist dat het mogelijk is dat de gele zone afgesloten wordt, maar dat is een beetje te vergelijken zoals ik dacht dat iemand hier uit de zaal daarstraks ook zei, maar ja, als mijn vrouw terug komt met de kleine, en ...

Buurtbewoner: Dat was ik.

De heer Willockx: Voilà, kijk. En de Overpoort is hier afgesloten, dan kan je niet door. Het is dus mogelijk dat er een tijdelijk oponthoud zal zijn op bepaalde punten, maar u begrijpt ook wel dat het al heel eigenaardig moet zijn dat gans die gele zone tegelijkertijd afgesloten wordt.

Buurtbewoner: Dat zou dus bepaalde punten zijn, waar de manifestanten zich bevinden dan.

De heer Willockx: Natuurlijk, zoals we altijd zeggen, onder voorwaarde van onze glazen bol. Maar ik denk vanuit de praktijk bekeken dat dat de mogelijkheid is.

Buurtbewoner: En dan nog een vraagje: misschien interessant om al de mensen die in de horeca zitten, hoe reageren wij best op vandalisme en al die toestanden, als er zou iets gebeuren, welke reactie zouden wij best van al hebben ? Maar ik denk natuurlijk als, je moet ook begrijpen, wij zitten met een pak geld en investeringen, als er daar zomaar dingen kapot gesmeten worden gaan wij ons ook niet laten doen, hé. Ik wil maar een keer een steentje gooien, bij manier van spreken, maar het is toch ook belangrijk dat wij ergens weten wat we best van al doen. Ik denk dat dat ook een informatie is dat u ons kan geven.

De heer Naudts: Onmiddellijk signaleren; je hebt nu ook politie à la carte, want op alle hoeken zal een politieman staan, bij wijze van spreken, dus ik denk dat u wreed gefaciliteerd zijt voor deze gelegenheid.

Buurtbewoner: Dus dan mogen wij ons veilig voelen ?

De heer Holvoet: Ja, je mag je veilig voelen, meneer, maar ik zou toch willen voorstellen om ook voor een stuk aan voorkomingsbeleid te gaan doen naar vandalisme toe, dus ervoor te zorgen dat er geen vandalisme kan gepleegd worden; in eerste orde, vandalisme kun je altijd plegen, maar natuurlijk, je kan de zaken gaan uitnodigen, hé. Als je precies op die dag inderdaad precies uw vuilbakken en uw tafeltje en uw stoeltje gaat gaan buitenzetten , en er passeert daar zo een meute, dan kan je er donder op zeggen dat die in uw voorruit ligt. In feite moet je ook een stuk preventiebeleid hebben, en ook de detectie is zeer belangrijk, dat je onmiddellijk melding maakt van dergelijke feiten.

Buurtbewoner: O.K.

De heer Willockx: Het is een stuk samenwerken uiteindelijk, hé ? De politie gaat zijn uiterste best doen dat alles vredig verloopt, maar ik denk dat we er een stuk samen zullen moeten aan werken, en dat er dus inderdaad, zoals Gilbert zegt, van jullie kant ook een stuk medewerking vereist is.

Mevr. Ballegeer: Ja, meneer.

Buurtbewoner: Goeienavond. Ik zou daar willen op inpikken. 't Is het volgende: wij kunnen als zaakvoerders, wij kunne meewerken aan de veiligheid door vuilbakken en dergelijke, en rondslingerend materieel en fietsen op te ruimen; maar wat doet de gemeente, de stad in die zin ? Wat doen zij op het traject bijvoorbeeld, tussen het station en het Sint-Pietersplein, wat gaan zij doen aan opengebroken wegen, stenen die daar liggen, dat is bij mij aan mijn handelszaak nu al meer dan een half jaar het geval. Men mag gaan bij welke dienst dan ook, men wordt gewoon niet geholpen; men heeft er een plank op gelegd. Mijn winkel, dat is een open etalage voor ingesmeten te worden. Ik ben van plan van die dag toe te doen .

Mevr. Ballegeer: Ik zou u misschien alvast willen uitnodigen, meneer, na de vergadering, om misschien uw adres door te geven, dan kunnen we alvast die losliggende stenen melden.

Buurtbewoner: Ik zal u zeggen mevrouw, maanden, hé. 't Is Belgacom; nee, 't zijn die van de lichten; nee, 't is Telenet; enzovoort.

Mevr. Ballegeer: Maar goed, we kunnen misschien straks het adres noteren en zorgen dat het in orde komt voor 19 oktober. Nog vragen, ik zie niet meer, mevrouw hier vooraan ?

Buurtbewoner: Mogen, zullen, kunnen, ik weet niet goed, de scholen in de gele en de groene zone, functioneren die normaal ?

Mevr. Ballegeer: De scholen zullen gesloten zijn in de gele en groene zone.

Buurtbewoner: Dank u.

Mevr. Ballegeer: Maar ik wil u alvast zeggen dat de ouders daarover een brief zullen krijgen, uiteraard, er zijn nu onderhandelingen met de directies van de verschillende netten, maar de ouders worden door middel van een brief daarvan op de hoogte gebracht.
Wacht, een klein ogenblikje meneer, als ik mag vragen dat u zou wachten op de microfoon. Sven, meneer, ja, als meneer de hand eens wil opsteken alstublieft ?

Buurtbewoner: En de scholen in de witte zone ?

Mevr. Ballegeer: Op dit ogenblik is niet beslist om die te sluiten, maar zoals we daarnet hebben gezegd is er op 26 september een vergadering in verband met de aanvragen rond betogingen, dan zullen parcours worden vastgelegd en kunnen daaromtrent nog beslissingen genomen worden.

Buurtbewoner: Ik dacht gehoord te hebben dat gisteren de beslissing zou gevallen zijn; over alle scholen in het Gentse.

Mevr. Ballegeer: Nee, dat is niet correct; die vergadering is op 26 september; zoals ook de vergadering over het openbaar vervoer. Maar daar rond zal nog gecommuniceerd worden via de pers, welke scholen precies gesloten zijn; maar ik zeg het, ook de ouders zullen een brief meekrijgen van de directie. Meneer achteraan ?

Buurtbewoner: Kan men de vrijdagmorgen met zijn wagen van de Voetweg naar de oprit van de autostrade rijden ?

De heer Naudts: Geen enkel probleem.

Mevr. Ballegeer: Meneer hier misschien ?

Buurtbewoner: Wat ik wou vragen is het volgende: de straat Kantienberg is niet opgenoemd voor de oranje zone, maar ik denk dat er een klein stukje is, langsheen de muur van de Sint-Pietersabdij, dat misschien wel in die oranje zone thuishoort; klopt dat ?

De heer Naudts: Dat klopt ook; de Geus Van Gent die zit in de oranje zone, dat klopt.

Buurtbewoner: 't Is namens die mensen dat ik eigenlijk wou vragen, is er een accrediteringskaart nodig voor dat deeltje van de Kantienberg ?

De heer Naudts: Ja, daarvoor zijn er accreditatiekaarten nodig.

Buurtbewoner: En dat kan voor personeelsleden ?

Mevr. Ballegeer: Ja, hetzelfde geldt als voor die andere mensen. Meneer ?

Buurtbewoner: In aansluiting op meneer, de Overbuur, want ik zit eigenlijk in de kelder van de Sint-Pietersabdij, hoe zit het daar ? Want ik ben niet de koning van Egypte, en ik zit toch in de Sint-Pietersabdij.

De heer Holvoet: Maar de koning van Egypte zou niet binnen mogen, want hij behoort niet tot de EEG.

De heer Naudts: Dat zou de rode zone kunnen zijn. Dat zou de rode zone kunnen zijn, en dan moet u bij de organisatie zijn.

Buurtbewoner: Ik heb daar al eens voor gebeld naar het politiecommissariaat, maar op dat moment kon men daar geen antwoord op geven.

De heer Naudts: Ik denk als het de kelder is, dan is het het gebouw zelf, en dan is het de rode zone.

Buurtbewoner: Het is dus eigenlijk het verlengde, ja, de politieharmonie zit daar ook, het verlengde van de politieharmonie. En ik heb daar een handelszaak; hoe zit het daar dan mee, als die in de rode zone zit ?

De heer Naudts: Daar kan enkel de organisator een pasje voor afleveren.

Buurtbewoner: Dan wordt het toch heel duidelijk dat u mij eigenlijk verplicht van te sluiten ?

De heer Naudts: Dat zeggen wij niet, dat zegt u.

Buurtbewoner: Maar toch, we mogen er niet in.

De heer Willockx: De koning van Egypte kan misschien wel op bezoek komen bij u, natuurlijk.

Buurtbewoner: Al de ministers mogen ook iets komen drinken, maar dat is dan misschien heel specifiek, ik weet het, maar ja.

Mevr. Ballegeer: Maar ik stel misschien ook voor, hetzelfde als ik aan meneer daarnet gezegd heb, om naar voor te komen, na de vergadering kunnen we het noteren en kunnen we het bespreken op de wekelijkse vergadering; dat zijn specifieke gevallen die daar moeten besproken worden.

Buurtbewoner: O.K., dank u.

Mevr. Ballegeer: Dankuwel. Mag ik vragen om de handen hoog op te steken ? Daar achteraan, ja; want ik... meneer, alstublieft.

Buurtbewoner: Een goeienavond. Mevrouw, 't Is voor te vragen: Zwijnaardsesteenweg, het verkeer op de Zwijnaardsesteenweg blijft dus als ik goed begrijp volledig open; en dan is het betreffende de Ledeganckstraat, wordt die volledig afgesloten ?

De heer Naudts: Ook hier kunnen we negatief antwoorden, hij wordt niet volledig afgesloten; ik dacht enkel parkeervrij, maar zeker niet voor het mobiele verkeer afgesloten.

Buurtbewoner: Dus de Ledeganckstraat wordt niet afgesloten ?

De heer Naudts: Nee.

Buurtbewoner: Niettegenstaande dat die recht op het ICC uitloopt, op het perscentrum ? Wordt niet afgesloten ?

Mevr. Ballegeer: Wordt niet afgesloten.

Buurtbewoner: Maar dus de campussen Wetenschappen en hogeschool, die hebben dus dan die dagen dan geen les ?

Mevr. Ballegeer: Ik heb nog vanmiddag met de universiteit gebeld, en daar rond zijn nog ook alle beslissingen niet rond. Dus ook dat zullen zij dan communiceren, maar vanmiddag was daar nog geen definitieve beslissing rond, welke faculteiten open of dicht zouden zijn.

Buurtbewoner: Dank u.

Mevr. Ballegeer: Een klein ogenblikje, wacht, wacht, eerst hier, en dan daar, ja. Ik zie niet goed wie de microfoon heeft, Sven. Ja.

Buurtbewoner: Dus eigenlijk worden wij vandaag oppervlakkig ingelicht, terwijl dat een paar beslissingen een paar dagen op voorhand worden genomen, in plaats van dan een paar dagen op voorhand, voor de huidige Europese Unie top een vergadering te nemen, in plaats van bijna een maand op voorhand de vergadering te nemen, in plaats van dat in een paar dagen te zetten. Nu weten we bijna niets, want alle beslissingen worden pas over een halve maand genomen. Ik bedoel maar...

Mevr. Ballegeer: Het zijn niet alle beslissingen, daar wordt ook in fases gebouwd, en ik kan ook zeggen dat aanvragen voor optochten ook niet allemaal zo vooraf gebeuren, dus er is daar ook een opbouw in; dus wij zullen 26 september nog een aantal zaken meer in detail kunnen geven, maar nu zijn al een aantal zaken beslist, zoals de zones, zoals de scholen, zoals al hetgeen hier nu verteld is. Maar in de organisatie, aan de orde van grootte van deze, dan wijzigt dit voortdurend, en er zullen dagen voor de Europese top ook nog zaken moeten gecommuniceerd worden. Meneer achteraan.

Buurtbewoner: Ik zou graag weten hoe dat zit met de afsluiting van de Blandijnberg. Er zitten daar recht tegenover met een paar handelszaken, en hoe zit het daarmee ? Is dat bijvoorbeeld Graaf Arnulfstraat de Krawietel, er zit het Kraaienest, dan heb je bijvoorbeeld Peanuts, en dan 't Oud IJzer. Wat gebeurt er daar mee, is dat apart, of is die straat afgesloten, ja of nee ?

De heer Naudts: Blandijnberg is gele zone, geen probleem. Enkel de Graaf Arnulfstraat en een stuk van de Sint-Pietersnieuwstraat.

Buurtbewoner: Dus de politie staat daar, het is een kleine straat, het is een T, gelijk dat ze zeggen.

De heer Naudts: Ja, maar de straat zelf wordt niet afgesloten; dus ze staan opgesteld in de Sint-Pietersnieuwstraat en een deel in de Graaf Arnulfstraat

Buurtbewoner: Dus onze straat is open, dus gewoon dat blijft open ?

De heer Naudts: Ja, er is vrij verkeer in de Blandijnberg.

Mevr. Ballegeer: Blandijnberg is open, ja.

Buurtbewoner: Wordt er aangeraden om plastic bekers te gebruiken ? Of wordt dat verplicht ?

De heer Willockx: Wel, laat ons zeggen, daarstraks vroeg er iemand van, ja, kunnen we zelf onze duit in het zakje doen, en ik denk dat dat een duit is die je gemakkelijk zelf in het zakje kunt doen als een soort van preventieve maatregel dat je opteert om met plastic bekers te werken in plaats van met glas.

De heer Naudts: Niet verplicht.

Mevr. Ballegeer: Ja. Meneer daar, achteraan; helemaal achteraan, ja.

Buurtbewoner: Ik heb een handelszaak in de Koningin Astridlaan; nu, volgens jullie is het Sint-Pietersstation veilig; ik heb ook mensen in dienst, als achteraf blijkt natuurlijk, allez achteraf, een week op voorhand of zo, blijkt dat dat niet veilig is, ja, de sociale inspectie neemt dan ook niet dat je enkele dagen op voorhand personeel verwittigd dat ze technisch werkloos gaan zijn en alle papieren mogen indienen; dan zitten we daarmee in de problemen. Dat is toch wel interessant om zeker te weten; of dat de Koningin Astridlaan, of dat dat veilig is of niet.

Mevr. Ballegeer: Meneer Holvoet ?

De heer Holvoet: Ik kan daar op antwoorden, en dat geldt voor gans de zone, dat wij vandaag geen enkele indicatie hebben, geen enkel gegeven hebben, en het vooronderzoek, want daar gaat een vooronderzoek aan vooraf, gaat in alle richtingen; we zitten ook constant te surfen op internet mocht u dat interesseren, we hebben geen enkele indicatie dat er geweld zal gebruikt worden. Mochten wij een indicatie hebben dat er inderdaad geweld zou gebruikt worden, lijkt het mij nogal logisch dat wij op dat moment de mensen die daar het voorwerp kunnen uitmaken, dat wij die gaan contacteren. Ik denk dat gewoon een gevolg is van goed bestuur en goed politiewerk.

Buurtbewoner: Dus het is geen probleem om de handelszaken in de Koningin Astridlaan open te laten die dag ?

De heer Holvoet: Geen enkel probleem.

Mevr. Ballegeer: Zijn er nog vragen ? Meneer hier vooraan.

Buurtbewoner: Ik ben erg onwetend, maar die Eurotop, wie zijn dat ? Ministers, burgemeesters,
of wat ? Wie komt er eigenlijk naar de Sint-Pietersabdij ?

Mevr. Ballegeer: De regeringsleiders.

Buurtbewoner: Dus eerste ministers, presidenten ...

Mevr. Ballegeer: Dus: Chirac, Blair ...

Buurtbewoner: En ook, over wat gaan die spreken ?

De heer Willockx: Wij zijn spijtig genoeg ook niet uitgenodigd op die vergadering.

Buurtbewoner: Je moet toch weten wat dat er gaande is ? Gaan die spreken over relletjes, gaan die spreken over verdediging ?

Mevr. Ballegeer: Nee, het is de algemene informele Europese top; er zijn al deelvergaderingen geweest waar defensie, transport, enzovoort aan de orde is geweest, maar hier is het de voorbereiding van de Europese top die plaats zal vinden in december in Brussel.

Buurtbewoner: Dus Brussel zal erger zijn dan hier ?

Mevr. Ballegeer: Laat ons hopen dat het nergens erger wordt dan ergens anders.
Dames en heren, als er geen vragen meer zijn, dan dank ik voor uw aanwezigheid; u kan nog altijd bellen uiteraard naar de infolijn, of u kan ook terecht bij uw politiecommissariaat. Ik dank u voor uw aanwezigheid.