arch/ive/ief (2000 - 2005)

oplossing ter voorkoming politieke recuperatie?
by guido Wednesday October 17, 2001 at 05:32 PM

politieke parasieten

de mensen die het Manifeest organiseren zijn al een maand of vier bezig, al organistaies die nu nog willen meedoen zijn parasieten, profiteurs. en natuurlijk staan de organisatoren met hun rug tegen de muur. zeggen ze ja, dan wordt ze politiek gerecupereerd(of het nu SP.A is of Bourgeois), de cameramensen zullen hen wel vinden n aangezien de uitzendtijd in het nieuws beperkt is weten we nu al wie op televisie zal komen. Ofwel laten de organisatoren hen niet toe en dan wordn ze onverdraagzaamheid verweten.
Misschien kunnen SP.A, Bourgeois, en het VNSU ergens anders gaan betogen en om 21u naar het manifeest komen. Of naar de betogingen van de vakbond gaan.

ATTAC
by bart vanwalle Monday October 22, 2001 at 10:56 AM
bart.vanwalle@pandora.be

Ik ben het totaal oneens met je stelling. Dat enkele groepen en verenigingen laat op de manifesttrein springen betekent nog niet dat het parasieten zijn of groepen/mensen die proberen de beweging rond 019 te recupereren.
Ben jij zelf niet aan het recupereren, namelijk de beweging 019 opeisen voor jezelf of voor je beweging????

Misschien komen we uit het wel-en-niettes spelletje als we onze discussie eerst en vooral zouden toespitsen op de definitie van "een sociale beweging"...
019 en ATTAC zijn sociale bewegingen...Per definitie is een sociale beweging geen 'politieke beweging' noch een 'sociale organisatie', laat staan een 'politieke partij'...

Van zodra een 'sociale beweging' succes heeft (ATTAC bijvoorbeeld) wordt ze belaagd en gerecupereerd, niet enkel door de 'laatkomers' zoals de SP enz.

Eén van de opdrachten van ATTAC als sociale beweging is aldusdanig overeind te blijven. Per definitie ligt het platform van deze beweging zo hoog als nodig om een brede (progressieve) massa te mobiliseren, onder meer rond de Tobintaks bijvoorbeeld. Dit is haar natuur en dit is haar opdracht.
Met uitzondering van extreem rechts horen zeer velen thuis onder deze noemer.

Dat er uit ATTAC een 'politieke beweging' kan groeien is een na te streven ideaal. Maar dat is een ander verhaal.

Bart Vanwalle